cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

Lazanje

  
clock-img

02.06.2009, 17:43

clock-img

Lu

pencil-img

15094

Volite li lazanjeuser posted image
Napišite svoje recepte!

clock-img

02.06.2009, 17:49

clock-img

dana198495

pencil-img

250

za sos:
2 srednje glavice luka
500 g mesa
200 ml paradajz soka
malo bosiljka, majcine dusice, majorana, kocka za supu...
za besamel:
200-300 g gaude ili ementalera
0.5 l mleka i toliko vode
malo brasna
1 pavlaka
malo maslaca
malo muskatnog(?valjda se tako kaze)orascica
500 g testa za lazanje ili 500 g makarona.
Izdinsta se luk, pa kad se skoro raspadne, doda se meso. Dinsta se dugo, dugo i kad dobije lepu boju, tj. kad voda iz mesa ispari, doda se paradajz. Dodati polako zacinsko bilje i kocku za supu. Dinstati jos malo, da iz paradajza ispari voda i da se sos lepo zgusne.
Besamel ide ovako. Isprzis jednu varjacu brasna na malo maslaca i u to polako dodajes mleko i vodu, ali da se ne zgrudva. Ubacis pavlaku i kackavalj(sitno izrendan) i na kraju orascic. Kad provri gotov je.
Makarone ili testo obaris u slanoj vodi.
Umesto testa za lazanje cesto koristim makarone. Vatrostalnu posudu namazes sa malo ulja. Redjas red testa ili makarona, red mesa, pa prelijes besamelom i tako dak ne potrosis sve. Za kraj ostaje testo i prelije se sa ostatkom besamela i pospe sa malo kackavalja. Zapece se u rerni i jede najbolje toplo.
Prijatno.To sam uspjela naći,ali ću ganjatii dalje

clock-img

02.06.2009, 17:52

clock-img

dana198495

pencil-img

250

Lazanje (predjelo),
Specijalitet talijanske kuhinje


Sastojci:
1/2 paketa skuhanih lazanja

Za umak:
40 dag mljevene junetine (od plečke ili vrata)
2 glavice luka srednje veličine
2 veće mrkve
2 žlice pirea od rajčice
2 režnja češnjaka
peršin
sol, papar, majcina dusica, origano

Za bešamel:
2 velike zlice glatkog brašna
1 l i 2 dl mlijeka
10 dag sira
sol, papar, origano
10 dag ribanca


Opis:
Na ulju ispirjati sitno sjeckani luk, nakon 5 minuta dodati naribanu mrkvu i pirjati poklopljeno na laganoj vatri dok ne omekša (po potrebi doliti malo vodei). Dodati meso i pirjati poklopljeno 15 min. Zatim dodati ostali sastojke, češnjak i peršin sitno sjeckani i pirjata jos 20 minuta uz podlijevanje.
Za bešamel zagrijati ulje i dodati brasno te prziti uz miješanje da dobije svijetlosmedju boju. Doliti vruće mlijeko i miješati da se ne stvore grudice. Dodati sol i začine te kuhati na laganoj vatri 10-ak min dok se ne počne zgušnjavati. Maknuti s vatre i dodati 10 dag ribanca.
Nauljiti pleh i slagati red tijesta, zaliti bešamelom i gore rasprostrijeti umak itd. Pospe se ribanim sirom i zapeče 30 minuta na 180 °C.
Bešamela mora biti obilatije za prvi red da ne zagori.od mene toliko

clock-img

02.06.2009, 18:01

clock-img

Lu

pencil-img

15094

Evo da počnemo sa klasičnim;

1pakovanje lazanja koje se prokuhaju pred pripremanje 30-ak sekundi da omekšaju.

Nadjev;
1 veća glavica luka
1 mrkva
2-3 režnja češnjaka(bijelog luka)
500grama mljevene junetine
sol,biber
maslinovo ulje
origano
ruzmarin
bosiljak

Na ulju propržiti povrće i meso i dodati začine po ukusu

Bešamel umak(domaći)
3 žlice maslaca
3 žlice brašna
6 dcl mlijeka
100 grama rendanog parmezana

Na otopljen maslac postepeno dodavati brašno a zatim mlijeko,paziti  da se ne zgrudva a na kraju ubaciti parmezan.

U lim za pečenje staviti papir za pečenje i redati;
lazanje-bešamel umak-nadjev
zadnju lazanju premazati bešamelom.

Peći na 250c, 30-35 min.

clock-img

02.06.2009, 18:06

clock-img

Lu

pencil-img

15094

Dok sam ja započela...žena ispisala 2 receptauser posted image
Nema veze malo se razlikuju,zanimljivo može i s makaronimauser posted image

clock-img

02.06.2009, 18:11

clock-img

dana198495

pencil-img

250

ja što sam našla o lazanjama ja sam poslala a i meni je zanimljivo ovo sa makaronama

clock-img

24.12.2009, 15:02

clock-img

Anoniman

DEvojke, danas pravim lazanje...
za muza, posto je meni to zabranjeno (user posted image user posted image user posted image )

nego, kupila sam ono testo za lazanje...U onim plocicama...i pise na uputsvu; NE KUVATI (nego samo takve redjati)
A meni je to cudno jer znam da treba da se ubace u kljucalu vodu da omeksaju...HM!!!

A klasicno izgledaju, tvde...
Ne znam sta da radim...

clock-img

24.12.2009, 15:34

clock-img

Ana RR

pencil-img

34310

Ne brini, Oti, omekšaće user posted image

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

24.12.2009, 15:37

clock-img

Anoniman

jooj, hvala ANA...ja vec krenula sos da pravim pa zovem buhlu u pomoc...da vidim sta da radim...niko ne odgovara user posted image user posted image

hvala...upravo sam u tome...user posted image

clock-img

24.12.2009, 15:38

clock-img

Anoniman

inace pravim ove sto je  LU RR dala...kao recept..samo bez sargarepe...

pa da vidimo...slikacu...pa cu da vam pokazem ako se isplati pokazatiuser posted image user posted image user posted image

clock-img

24.12.2009, 15:41

clock-img

buhla

pencil-img

2564

e kasno videh, al vidim da ti je ana odgovorila. ima nekih kora koje se ne kuvaju user posted image

_____________________________

Proverite da li ste zaista dobar čovek. Pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti.
Dušan Radović

clock-img

24.12.2009, 15:41

clock-img

Ana RR

pencil-img

34310

user posted image

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

24.12.2009, 15:57

clock-img

BabyG

pencil-img

445

IZVORNA PORUKA: OTI

DEvojke, danas pravim lazanje...
za muza, posto je meni to zabranjeno (user posted image user posted image user posted image )

nego, kupila sam ono testo za lazanje...U onim plocicama...i pise na uputsvu; NE KUVATI (nego samo takve redjati)
A meni je to cudno jer znam da treba da se ubace u kljucalu vodu da omeksaju...HM!!!

A klasicno izgledaju, tvde...
Ne znam sta da radim...



Ja ih uvek kuvam! Što je sigurno-sigurno je! user posted image (A i lepše budu, meni makar..)

clock-img

24.12.2009, 20:21

clock-img

ljubavce

pencil-img

246

e ovo su moje lazanje:
potrbno
5 palacinki
smesa:
3 glavice crnog luka
2 sargarepe
400g mleveno meso
so, vegeta, biber i persun
kada se sve to lepo proprzi redjati u vatrostalnu ciniju
palacinka pa smesa....
na kraju premazati celom pavlakom i preliti pola solje mleka
NJAM NJAM

clock-img

24.12.2009, 21:34

clock-img

engimengi

pencil-img

580

Lazanje sa običnim korama

500g tankih kora
400g šunke za picu ili mlevenog mesa
pakovanje pečurki
1 pavlaka
1 jaje
7-8 kašika kečapa
origano
so
200g kačkavalja
Od svih sastojaka(bez kačkavalja)napraviti smesu i filovati kore.Odvajati po 2 kore,prvu poprskati uljem,ana drugu staviti fil i urolati.Rolne redjati u pleh,odozgo narendati kačkavalj i preliti bešemel sosom.

Bešemel sos
1/2l mleka,2 kašike brašna,100gmargarina,biber,so
upržizi brasno na margarinu,pa polako dodavati mleko,so biber dok se ne zgusne.
Kore preliti i peći u rerni!!
Prijatno....

clock-img

24.12.2009, 21:51

clock-img

ljubavce

pencil-img

246


IZVORNA PORUKA: ljubavce

e ovo su moje lazanje:
potrbno
5 palacinki
smesa:
3 glavice crnog luka
2 sargarepe
400g mleveno meso
so, vegeta, biber i persun
kada se sve to lepo proprzi redjati u vatrostalnu ciniju
palacinka pa smesa....
na kraju premazati celom pavlakom i preliti pola solje mleka
NJAM NJAM



ZURILA PA NISAM DOVRSILA

u smesi ide i dosta crvene paprike, a na kraju sve to zapeci u rerni.
FENOMENALNO JE user posted image user posted image user posted image

clock-img

24.12.2009, 22:02

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: buhla

e kasno videh, al vidim da ti je ana odgovorila. ima nekih kora koje se ne kuvaju user posted image




UVek uvek uvek kuvajte kore...
Ove moje su neke italijanske i na njima pise da se NE KUVAJU ali definitivno MORAJU DA SE KUVAJU!!!
Jedva sam ih nekako omeksala, nisu lose ispale ali sam se napatila...

clock-img

24.12.2009, 22:04

clock-img

cipiripi

pencil-img

5148

ubicu vas, sad sam gladna!!!!!!!!!! user posted image
ja sam u Brazilu jela extra kupovne lazanje..one sto se stavljaju u mikrotalasnu...mmmmm


_____________________________

saljem ti bebi prasinu draga! Nek uspe!!! ... by Verus ! :D

A sad Ivona kaze "Verus..al si mi zaprasnjavilaaaa mamuuuu" !!!!

:D :*:*:*




clock-img

24.12.2009, 22:17

clock-img

nataly17

pencil-img

4

Ja sam ih danas pravila i moj muz je bio bas zadovoljan.
Recept je lagan i da napomenem da ih bas brzo napravim.
Ja korisim iskljucivo Bariline lazanje i obavezno ih prokuvam tako sto u vecu serpu vode dodam ulja i stavim ih odjednom u kljucalu vodu vrlo kratko da omeksaju i izvadim ih a one se nece zalijepiti  zbog ulja.
Izdinstam mljeveno mijesano meso sa jednom glavicom crnog luka, dodam vegete, bibera i origana i na kraju kecapa da sjedini masu.
Ranije sam pravila besamel ali u nedostatku vremena kupujem manji tetrapak dukatovog besamela koji je extra. U taj besamel umutim jedno jaje.
U pleh redjam tanki sloj besamela, zatim lazanje, meso, kackavalj, besmel, lazanje, kackavalj i na kraju prelijem ostatkom besamela.
Posto ja pravim samo za mene i muza potrebno mi je 200 gr mljevnog mesa sa jednom glavicom crnog luka.
Preporucujem svakom.


_____________________________

Bicu trudna i ja!

clock-img

16.02.2010, 15:30

clock-img

Jeca*

pencil-img

8145

Ja sam za vikend pravila lazanje, vidim da žene ćaskale o tome u temi Šta smo danas pravile, pa evo da napišem kako sam ih ja napravila, a super su ispale user posted image

Kupila sam Barrila kore za lazanje koje se ne kuvaju.
Izmiksala sam crni luk i propržila na ulju, pa u tome propržila mleveno juneće meso (+začini: majčina dušica, origano, vegeta) i dodala tomatelo i malo kečapa.
Pleh sam malo podmazala uljem i onda sipala bešamel sos (kupila sam gotov da probam i odličan), pa stavila jednu koru, pa fil pa naredndala trapist, pa opet koru pa bešamel pa fil pa trapist, i tako nekoliko slojeva. Na kraju sam stavila koru pa bešamel i puno sira. I pekla u rerni nekih pola sata.
Ispale su.........njam!!!! user posted image
evo potkrepljujem i sličicom.

user posted image

_____________________________

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

clock-img

16.02.2010, 16:08

clock-img

*Alexx*

pencil-img

8067

Znači kupovni bešamel? Vidiš, to nisam ni videla da ima - u stvari, nikad nisam ni tražila user posted image Isto sam pravila i ja, samo se meni sos zgusnuo pa su bile malko suve, inače super!

_____________________________

Do not speak - unless it improves on silence.

clock-img

16.02.2010, 20:14

clock-img

Jeca*

pencil-img

8145

HOLE bešamel
odličan je!


_____________________________

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

clock-img

16.02.2010, 20:22

clock-img

lothroniell

pencil-img

1402

Kore kupujem... Mleveno meso izdinstam sa lukom, dodam zacine (kari, vegetu...), kada meso bude pred kraj sipam sok od paradajiza, ponekad dodam malu kasicicu secera da ne bude kiselo, kuvam jos 10ak minuta, ostavim da se malo prhladi. Moji u kuci ne vole besamel i ja sam umesto njega pravila smesu, preliv kako hocete da nazovete napravljen od jaja, pavlaka, mleko... Redjam kora, sos, izrendam tvrdi sir, pa prelijem malo "onim", poslednu koru prelivam samo time i izrendam sir na nju i to je to! user posted image

_____________________________

¸¸ja volim sve što se kreće jer sve što se kreće kreće se po zakonima mirovanja i smrti volim sve istine koje nisu obavezne jer prava istina je stidljiva kao miris.¸¸

clock-img

29.10.2010, 14:30

clock-img

pepino

pencil-img

2296

Moj recept,tj. prepisan iz jednog casopisa od Tijane Dapcevic user posted image user posted image ,a pravim ovako:

Kupovne kore ne kuvam,poredjam ih u vatrostalnu posudu podmazanu maslacem,napravim besamel tako sto stavim u serpicu malo maslaca i prekrijem dno uljem,kada se to istopi i zagrije dodam brasno da pokupi svu masnocu,zatim dodam mlijeko,malo manje od cijelog litra,cekam da prokuva i da se zgusca uz konstantno mijesanje,kada je gotovo dodam origano,bosiljak,zacini po zelji.
Mljeveno meso,oko 500g izdinstam na ulju samo,bez luka,sa dosta zacina.
Preko kora pospem besamel topao da omeksaju,pa meso,narendani kackavalj,malo kecapa,pa ponavljam tako par puta,zapecem oko 40 min na 180 C.

< Poruku je uredio pepino -- 29.10.2010 14:31:38 >

clock-img

06.11.2010, 13:25

clock-img

Anoniman

probala sam razne recepte, ali mi je ovaj najlepsi.
Proprziti luk, dodati iseckanu sargarepu, tikvicu, papriku i meso dok se ne skuva (tj. proprzi sve). dodati malo belog luka kad je meso skoro gotovo.
prebaciti u vecu posudu i dodati iseckani paradajz (iz konzerve) i pelte od paradajza. i malo vode da bude tecno.
od zacina dodati: slatku papriku, so, origano, biber, lovorov list, cili, kasicicu sirceta i kasicicu secera.
kuvati na tihoj vatri (sto duze, to bolje)
kad je smesa gotova, staviti na dno tepsije pola cm smese, zatim kore za lazanja, pa smesu, pa narednani kackavalj (ili vec neki sir), kore, smesa, sir...
smesa trebna da je vodenasta da bi se lepo skuvalo!
prekriti sirom odgore i peci 40 min. prekriti folijom da ne bi izgorelo.