writing-img

Kombuha caj

clock-img

18.04.2014, 18:22

clock-img

jovicaa

pencil-img

9471

pre 2 nedelje sam kupila u prodavnici zdrave hrane caj od kombuhe i uspela od onda da razvijem tri gljive. planiram da pravim vecu kolicinu da bi svi clanovi porodice mogli da ga piju. kazu da je jaaako lekovit i da ima visestruko dobro dejstvo na zdravlje. a i veoma je lepog ukusa, nama bas prija...
evo nekih linkova KLIK
KLIK

mislim da je ona veoma dobar izbor za ciscenje organizma. osim sto je prijatnog ukusa, i ekonomicna je, pa je svako moze praviti.
sve sto je potrebno je par kesica, ili kasicica caja (zelenog, crnog ili kombinacije ova dva caja), odredjena kolicina secera (u zavisnosti od kolicine koja se pravi), par litara vode i staklena posuda...

clock-img

20.04.2014, 12:01

clock-img

Torbica

pencil-img

8283

Mi imamo dve staklenke velike, pravim po 3 litre, dakle ukupno 6 litara i pijuckamo svi. Obrnem turu na oko 10-tak dana. U jednu turu od 3 litre stavljam 20 g zelenog caja iz rinfuza, 200 gr secera. Oko godinu dana je imam. user posted image

< Poruku je uredio Torbica -- 20.4.2014 12:03:04 >


_____________________________

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle

clock-img

21.04.2014, 15:16

clock-img

jovicaa

pencil-img

9471

znala sam torbice da pravis kombuhuuser posted image
a gde si nabavila velike staklene posude? ja imam one tegle od 2 litre, ali to mi bas nije dovoljno za sve nas.
stavljam zeleni caj u kesicama, ali kupicu "pravi" zeleni caj, bez kesica.
ja sam otprilike stavljala oko 2 l vode, 3-4 kesice caja i oko 150 gr secera. tako nesto...

_____________________________

don't shit where you eat :))

clock-img

21.04.2014, 20:50

clock-img

Torbica

pencil-img

8283

user posted image imala sam od zimnice te velike tegle. Obavezno odgore samo pamucna pelena, mora da dise. Moj Djole redovno kaze - daj mi kombuKu! user posted image

_____________________________

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle

clock-img

21.04.2014, 20:55

clock-img

jovicaa

pencil-img

9471

suuuuper sto voli da pijeuser posted image
nadam se da cemo i ove moje privoleti!
da, ja sam isekla jednu pelenu, pa nju stavljam odgore, a moze i pamucna krpa. stavlja se da ne bi usle musice, prasina i sl. a nikako poklopac, ili tu tu pa pa kombuha.
i dobro je da se drzi na nekom mirnom mestu, recimo u spajzu, ja je tamo drzim i nikako na direktnom suncu.

< Poruku je uredio jovicaa -- 21.4.2014 21:00:32 >


_____________________________

don't shit where you eat :))

clock-img

21.04.2014, 20:57

clock-img

Torbica

pencil-img

8283

Moja je u potkrovlju, na tamnom. I cerka voli a maleni kako kad. Naviknuce i on user posted image Meni je recept od coveka koji se bavi sirovom hranom i hrani tako godinama.

_____________________________

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle

clock-img

21.04.2014, 21:07

clock-img

jovicaa

pencil-img

9471

aha, tek sad vidim da si napisala pelenu, a ja pisem ja stavljam pelenuuser posted image
ja sam modifikovala malo recept, posto stavljam caj u filter kesicama. ali svidja mi se tvoj recept, posto stavljas manje secera, na internetu je vecinom 100 gr secera na litru vode, sto mi deluje kao previseeee. mada ona preradi taj secer, ali opet sto bi stavljala vise.
i moj deda i tata se hrane iskljucivo sirovom hranom, vec 3 godine... tako da isto skupljam razne cake od njih, mada se mi ne hranimo raw food-om. mm ne voli, a ni deca bas, kako sta.. ali se trudim da jedu sto vise sirovog voca i povrca, skroz integralnog hleba od brasna od celog zrna bez trunke belog brasna i to su mi opet neki dobri koraci.. i tako naravno sve ostalo korigujemo u neku zdraviju varijantu od klasicne, vecinom...

_____________________________

don't shit where you eat :))

clock-img

21.04.2014, 21:08

clock-img

jovicaa

pencil-img

9471

i kefir je isto super, ne znam da li pravis, on je jedan od najvecih antioksidanasa i prezdrav je generalno u svakom smislu.

_____________________________

don't shit where you eat :))

clock-img

21.04.2014, 22:50

clock-img

Torbica

pencil-img

8283

Ne pravim kefir.
Sto se raw food tice, ima dobrih stvari, kao i u svemu pokupis najbolje, onoliko koliko mozes. Mm i ja kroz postove provucemo po neke periode tako, a deca sama diktiraju sta i koliko im prija, ne forsiram nista osim sirovog voca/povrca i to tamane i vole, sve, ne biraju. Sad oni forsiraju - daj mama vockicu! Integralno uvek, i to vole. Odo ja u off....
Kombuhica je sjajna, ukusna, osvezavajuca, zdrava, sve u jednom! user posted image

_____________________________

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle

clock-img

22.04.2014, 09:27

clock-img

adulence

pencil-img

7314

ja se secam kada sam bila mala moja baka je pravila komuha caj i bas sam volela da pijem,potpuno sam na to zaboravila,osveziste mi pamcenje,bas bi i ja mogla da pocnem to da pravim,kontam da se kupuje u zdravoj hrani,jel?

_____________________________

...u srcu moje mame i moje srce kuca...<3

clock-img

22.04.2014, 10:10

clock-img

Torbica

pencil-img

8283

Adulence, pretpostavljam. Ja nisam kupovala nego sam dobila gljivu pa sama pravim. Ne znam da li ima gljiva da se kupi u zdravoj hrani ili vec gotov napitak. Jovica je izgleda kupila gljivu posto rece da sama pravi.

_____________________________

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle

clock-img

22.04.2014, 17:19

clock-img

jovicaa

pencil-img

9471

da adulence, ja sam kupila u zdravoj hrani, caj od kombuhe. iz kog sam uzgojila gljivu.
veoma je jednostavno. sipas bukvalno samo taj caj koji si kupila u jednu teglicu prekrijes pamucnom krpom, pelenom, pricvrstis gumicom, stavis na tamno i mirno mesto i ona se sama na povrsini stvori, bude skroz providna na povrsini tecnosti. treba joj od 3-5 nedelja. mada meni se napravila i za 10 dana. zato sto mi je dosta toplo u spajzu.. kada se napravi, radis sa njom sve standardno ovo gore, caj, secer... samo za prvi put mozda da joj stavis pola mere.
postoji jos nacina da se razmnozi, ali meni ovo deluje kao najjednostavniji, ja sam je razmnozila na 3 razlicita nacina...

< Poruku je uredio jovicaa -- 22.4.2014 17:20:36 >


_____________________________

don't shit where you eat :))

clock-img

29.08.2015, 10:02

clock-img

nata11

pencil-img

9225

Da li neko ima da mi posalje kombuhu?

_____________________________




clock-img

13.09.2015, 11:40

clock-img

branki*

pencil-img

20828

kako se ovo pravi?hocu da probam.ima na netu da se naruci gotov caj,pola litre je 110 din.ali,mozda je bolje da pravim.
sta treba da kupim?ko zna?vidim spominjete i secer?je l on mora da se stavlja u napitak ili moze bez secera?

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

clock-img

14.09.2015, 22:28

clock-img

jovicaa

pencil-img

9471

Ako kupiš gotov čaj možeš i iz njega da dobiješ gljivu, sipas čaj u teglu, recimo 200 ml prekrijes gazom i staviš recimo u spajz, negde.gde je mračno i ostaviš oko 2 nedelje, na vrhu tečnosti će se stvoriti gljiva, sa kojom ces praviti čaj. Branki imaš sigurno u zdravoj hrani.da kupiš čaj od.kombuhe. Tako sam ja i napravila gljivu na ovaj način i masa ljudi je uzela od mene i pravi.

_____________________________

don't shit where you eat :))

clock-img

15.09.2015, 06:43

clock-img

branki*

pencil-img

20828

hvala,joviceuser posted image ok.a,sta posle radim sa tom gljivom?

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

clock-img

15.09.2015, 12:46

clock-img

jovicaa

pencil-img

9471

U 1 litar kljucale vode spustiti 2 kašikice bilo koje biljne mešavine za caj (najbolji rezultati pokazali su se upotrebom zelenog caja). Ostaviti da odstoji 15-tak minuta, pa procediti. Odmah zatim dodati 4 velike kašike secera i promesati. Nakon toga obavezno ostaviti da se prohladi na nivo sobne temperature. Pripremiti cistu staklenu posudu (nikako metalnu) i u nju sipati ohlađen caj. Tek tada gljivu Kombuhu spustiti u caj.

_____________________________

don't shit where you eat :))

clock-img

15.09.2015, 12:47

clock-img

jovicaa

pencil-img

9471

a mozes i caj u kesici da stavis, onda stavis 4 kesice na 1 l vode.

_____________________________

don't shit where you eat :))

clock-img

16.09.2015, 09:10

clock-img

nata11

pencil-img

9225


IZVORNA PORUKA: branki RR

kako se ovo pravi?hocu da probam.ima na netu da se naruci gotov caj,pola litre je 110 din.ali,mozda je bolje da pravim.
sta treba da kupim?ko zna?vidim spominjete i secer?je l on mora da se stavlja u napitak ili moze bez secera?



Jesi probala Branki?

_____________________________




clock-img

16.09.2015, 09:16

clock-img

branki*

pencil-img

20828

nisam jos probala,nikako da odem u zdravu hranu!zarobljena sam ovde u kuci i kad izadjem uvek zurimuser posted image
ali,probacu!user posted image
hvala jovice!

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

clock-img

16.09.2015, 10:37

clock-img

jovicaa

pencil-img

9471

nema na cemu.,
znam kako ti je sto se tice zarobljenostiuser posted image

_____________________________

don't shit where you eat :))