writing-img

Knedle sa šljivama

  
clock-img

25.09.2009, 19:08

clock-img

guppy RR

pencil-img

5437

Ringerajini recepti <-- KLIK

Sastojci:
1kg krompira,400gr brašna,2 jaja,0,5 dcl ulja,1kg šljiva 250 gr.krušnih mrvica,150gr šećera.

Uputstvo:
Skuhati krompir,ispasirati,dodati jaja,ulje i na kraju brašno te umijesiti tijesto. Praviti male pogačice od tijesta,u svaku staviti polovicu očišćene šljive i uvaljati kao kuglicu. Kuglice staviti u kipuću vodu,kada ponovo prokuhaju, da kuhaju još 10 minuta. Na suhoj tavi propržiti na laganoj vatri krušne mrvice da malo potamne,kada se malo ohlade dodati šećer i u tome uvaljati još vruće kuglice. Poslužite ih hladne.

Vreme pripreme: 60 minuta


Svaka čast, baš ste vredne i lepo dodajete recepte u rubriku!

clock-img

25.09.2009, 19:11

clock-img

Lilly*

pencil-img

3854

Ja ovo pravim ali sa grizom, isto se tako uprže, meni je lepše user posted image

_____________________________

Nemoj plakati, bata je tu

clock-img

25.09.2009, 20:26

clock-img

Anck Su Nmaun

pencil-img

27429

Oooooovo mi je oomiljena poslastica .......mmmmmmmmmmmmm

samo sto ja stavljam visnje umesto sljiva , jer ih vise volim!~

clock-img

25.09.2009, 20:57

clock-img

Anoniman

To su gomboce! Ja ih obozavamuser posted image

clock-img

25.09.2009, 22:57

clock-img

magnetic

pencil-img

3044


IZVORNA PORUKA: Zille

To su gomboce! Ja ih obozavamuser posted image

Jesu gomboceuser posted image user posted image user posted image

_____________________________

Dunja 27.07.2010.
Visnja 23.01.2012.

clock-img

25.09.2009, 23:45

clock-img

cicko

pencil-img

982

Kod nas ne stignu da se ohlade!user posted image  user posted image  user posted image



IZVORNA PORUKA: guppy RR

Ringerajini recepti <-- KLIK

Sastojci:
1kg krompira,400gr brašna,2 jaja,0,5 dcl ulja,1kg šljiva 250 gr.krušnih mrvica,150gr šećera.

Uputstvo:
Skuhati krompir,ispasirati,dodati jaja,ulje i na kraju brašno te umijesiti tijesto. Praviti male pogačice od tijesta,u svaku staviti polovicu očišćene šljive i uvaljati kao kuglicu. Kuglice staviti u kipuću vodu,kada ponovo prokuhaju, da kuhaju još 10 minuta. Na suhoj tavi propržiti na laganoj vatri krušne mrvice da malo potamne,kada se malo ohlade dodati šećer i u tome uvaljati još vruće kuglice. Poslužite ih hladne.

Vreme pripreme: 60 minuta


Svaka čast, baš ste vredne i lepo dodajete recepte u rubriku!

clock-img

25.09.2009, 23:46

clock-img

cicko

pencil-img

982

Lepe su i sa kajsijama!



IZVORNA PORUKA: Anck Su Nmaun

Oooooovo mi je oomiljena poslastica .......mmmmmmmmmmmmm

samo sto ja stavljam visnje umesto sljiva , jer ih vise volim!~

clock-img

26.09.2009, 08:05

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: magnetic


IZVORNA PORUKA: Zille

To su gomboce! Ja ih obozavamuser posted image

Jesu gomboceuser posted image user posted image user posted image



Jesu gomboce! user posted image

MMMMMMM, mogla bih nazvati baku danas... user posted image

clock-img

26.09.2009, 08:08

clock-img

Trcosava

pencil-img

15173

jaoj...što ja njih voleeeem
elem, sad ne možem tražim, ali sam negde našla recepat sa onim ''minutpire'' pahuljicama, skraćuje vreme pripreme
kad se vrnem će potražim pa će dodam
jaoj sad mi se jedu knedleuser posted image

clock-img

26.09.2009, 08:11

clock-img

Anoniman

Oooooooooooo ruke ti se pozlatile Trcosava... user posted image

clock-img

26.09.2009, 08:15

clock-img

Trcosava

pencil-img

15173

E kad me tako lepo moliš...evo dodajem ovde sada, pa ću da prebacim  recepte kad dođem
Sastojci za 10 porcija
120 g krompir pirea iz kesice (u prahu)
4 dcl hladne vode
2 kašike ulja
1 jaje
200 g brašnaPriprema
Ovim redom se stave svi sastojci i rukom umese.
Dobije se masa koja će biti srednje tvrdocće od koje treba oblikovati veknu veličine malo manjeg francuskog hleba.
Nožem seći kolutove testa i u njega stavljati šljive (po mogućstvu izvadi ranije košpice), praviti od toga "knedle".
U veliku šerpu staviti dosta vode da proključa i u nju stavlajti knedle da se kuvaju jedno 5-10 minuta dok ne isplivaju na površinu (ja uvek ostavim još malo posle toga da budu lepo kuvane). Vade se iz šerpe rešetkastom kašikom i odmah stavljaju u prezle koje su malo prepržene na ulju. Služe se posute šećerom i po želji cimetom.
p. s od ovoga izađe otprilike 30 knedli

clock-img

26.09.2009, 08:19

clock-img

Anoniman

user posted image

clock-img

08.11.2009, 07:45

clock-img

guppy RR

pencil-img

5437

Evo još jedan recept za knedle sa šljivama,
neko je dodao u Ringerajine recepte :)

Sastojci:
1 kašika margarina 700 g mekog brašna 1 kg krompira 1/2 kg šljiva 200 g prezli 5 kašika ulja 3 kom jaja sode bikarbone na vr* noža :-)

Uputstvo:
Obariti krompir i ispasirati. dodati margarin i dobro ga umešati. ostaviti da se prohladi malo zatim dodati jaja.opet dobro izmešati. postepeno dodavati brašno i mešati... razviti testo debljine 1 cm, iseći na kockice i u svaku staviti po šljivu. praviti knedle.(lopte) knedle spuštati u posoljenu ključalu vodu.. vaditi u činiju i preko sipati prezle prethodno ispržene na malo margarina.... p.s. napraviti testo koje se malkice lepka, dakle ne ugušiti ga sa brašnom. ne morate ga razvijati, testo se može čupkati a od tih komadića praviti oblik u koji se stavi šljiva a zatim napravi knedla. ja stavim i na dno činije malo prezli pa ih uvaljam i odgore slažem ostale pa opet pospen tako da svuda budu prezle. nekako su mi lepše. :-) p.s. može da se proba i sa kajsijama ....

Vreme pripreme: 60 minuta

clock-img

08.11.2009, 20:44

clock-img

Anoniman



moja malenkost....user posted image

clock-img

08.11.2009, 21:37

clock-img

guppy RR

pencil-img

5437

njam njam vrednice user posted image

clock-img

02.04.2010, 22:56

clock-img

jelena038

pencil-img

2886

meni rekli da donesem recepat user posted image

skuvas kilogram krompira u slanoj vodi, izdrobis ga kao pire, odmah dodas u njega jedno jaje, jednu kasiku margarina i 350 gr. brasna, ali ako treba dodas i vise, sve zavisi koliko ti krompir popije vode. ulavnom, dodajes brasno dok testo ne postane nelepljivo. MORAS da mesis dok je vrelo, inace mozes da bacis. Pravis male kuglice, u njih trpas sljive, jedno 20 komada, mozes i zamrznute, mozes i sveze, mozes sa kosticama, mozes bez, mm voli sa, da zna koliko je pojeo  kad napravis kuglice, kuvas u vodi sa malo ulja, i kad ispliva na povrsinu, vadis. tako skuvane valjas u proprzene prezle, pa u secer u prahu.

pravim ih vec godinama, nikad nisu omanule.


_____________________________

dvoje da naprave dvoje,
ili troje,
ili bilo koje,
svoje...

clock-img

02.04.2010, 22:57

clock-img

guppy RR

pencil-img

5437

user posted image  user posted image user posted image  user posted image
stigle jecine knedle!!!

Jeco, još onu fantastičnu fotku MOLIM TEEEEEEeeeee
:)))))))))))))

clock-img

02.04.2010, 23:01

clock-img

jelena038

pencil-img

2886

fotka nije moja, sa neta je, nemam aparat da uslikam svoje, ali prvom prilikom cu. uglavnom, iste su ovakve: user posted image
i da, vazan savet: sto vece sljive u sto manje kuglice i ako su sljive nedovoljno slatke, umesto kostie sipajte po pola kasicice secera. nemojte mesat secer i prezle, nego prvo prezle, pa secer. malo je cimanje, pardon MNOGO JE CIMANJE, ali vredi user posted image


_____________________________

dvoje da naprave dvoje,
ili troje,
ili bilo koje,
svoje...

clock-img

21.07.2010, 12:43

clock-img

Anoniman

user posted image Ja imam repliku oko vremena pripremeuser posted image user posted image user posted image Kod mene to nikako ne moze da se zavrsi za sat vremena.user posted image user posted image user posted image Ne znam da li sam ja spora ili je nesto drugo u pitanjuuser posted image

Slazem se sa Jecom- sto vece sljive u sto manje testa( tad su socnije)
I jedan user posted image  za ove moje Vojvodjankeuser posted image  Mislim da se samo u Vojvodini zovu gombocamauser posted image

clock-img

21.07.2010, 12:58

clock-img

ksenija81

pencil-img

955

Jes u pravu si GOMBOCE mmmmmmmmmuser posted image

clock-img

21.07.2010, 13:05

clock-img

Ana RR

pencil-img

34334

Probajte da u u šljivu pored šećera u prahu stavite i malko cimeta user posted image  mmmmmmmmmmmuser posted image

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

21.07.2010, 13:10

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: Ana RR

Probajte da u u šljivu pored šećera u prahu stavite i malko cimeta user posted image  mmmmmmmmmmmuser posted image



E, a ja uopste tu ne stavljam secer. Kad proprzim stari hleb ili prezle/griz, sklonim sa vatre i tu umesam secer..On se sav rastopi kad se vrele knedle uvaljaju u to. Tako je radila moja baka.
Inace ja sam uvek za cimet. to je savrsen zacin za kolace. Ne znam je l' neko od vas pravio pitu sa bundevom i cimetom??Odlicna je. A cimet se skoro sa svakim vocem slaze.user posted image

clock-img

21.07.2010, 13:15

clock-img

viking

pencil-img

6644

ja u običan šećer stavim i kesicu ili dve vanilin šećera, lepše miriše user posted image

_____________________________

Bolje biti nečija baba nego samo baba! - moja mama u filozofskom raspoloženju

"Čovek je rođen da radi, da trpi i da se bori; ko tako ne čini, mora propasti." Nikola Tesla

clock-img

21.07.2010, 14:04

clock-img

Anoniman

Inače, ove gomboce sam pravila i sa kajsijama ...
user posted image

clock-img

21.07.2010, 14:22

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: viking RR

ja u običan šećer stavim i kesicu ili dve vanilin šećera, lepše miriše user posted image



user posted image user posted image user posted image