cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

Kako čuvati peršun?

  
clock-img

11.05.2010, 20:29

clock-img

dunja RR

pencil-img

30415

Vrednice naše, treba mi mala pomoć. Dobila sam veeeeeliku količinu peršuna, koji inače jako volim i stavljam u sva jela. Domaći je, iz bašte moje svkrve. Želela bih nekako da ga sačuvam da se ne osuši. A mnogo je lepši od onog koji kupujem na pijaci.

Da li neka ima savet, šta da uradim, da li da ga stavim u frižider ili nešto drugo?

clock-img

11.05.2010, 20:40

clock-img

dunja RR

pencil-img

30415

volela bih da ga što duže sačuvam da bude svež, a ako baš ne može onda ću osušiti:)

clock-img

11.05.2010, 20:40

clock-img

Ana RR

pencil-img

34334

Draga, ja sam peršun stavljala u vodu, kao cveće. Malo duže traje, ali ništa posebno.

Evo nešto sa neta:

Začinsko bije se može nekoliko dana čuvati sveže u frižideru. jednostavno ga dobro operite, otresite od vode i stavite u plastičnu kutiju a onda u frižider.

Začinsko bilje može se zamrznuti, a zamrznuto može da traje i duže od 6 meseci. Operite ga, smestite u kalupe za led i odozgo nalijte malo vode pa ga zamrznite. Kockice leda sa začinskim biljem istresite u plastičnu vreću, čvrsto uvežite i čuvajte u zamrzivaču.

Neke vrste začinskog bilja kao sto su peršun, mirođija, celer i bosiljak uspešno se čuvaju u soli. Treba ih sitno iseckati i izmešati sa solju, u razmeri 20 gr soli na 10 gr bilja,smestiti u staklene bočice koje se dobro zatvore, i čuvati u frižideru.


< Poruku je uredio Ana RR -- 11.5.2010 20:42:00 >


_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

11.05.2010, 20:43

clock-img

jeca81

pencil-img

6

Ja persun sitno iseckam i stavim u manje plasticne posudice,pa tako u zamrzivac .Moze dugo da stoji,a miris se ne menja

clock-img

11.05.2010, 20:43

clock-img

dunja RR

pencil-img

30415

Hvala Anči puno. Staviću ga u so, pa u teglu, pa u frižider, idem to da uradim.
ljubac xxxx

< Poruku je uredio dunja -- 11.5.2010 20:44:02 >

clock-img

11.05.2010, 20:44

clock-img

Ana RR

pencil-img

34334

user posted image

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

11.05.2010, 20:44

clock-img

dunja RR

pencil-img

30415


IZVORNA PORUKA: jeca81

Ja persun sitno iseckam i stavim u manje plasticne posudice,pa tako u zamrzivac .Moze dugo da stoji,a miris se ne menja



hm, možda ću i ovako onda, hvala na savetu. Ako si probala mora da je delotvorno user posted image

clock-img

11.05.2010, 20:46

clock-img

bluka

pencil-img

288

IZVORNA PORUKA: jeca81

Ja persun sitno iseckam i stavim u manje plasticne posudice,pa tako u zamrzivac .Moze dugo da stoji,a miris se ne menja



vrlo slično ga i ja čuvam. operem, iscjedim, isjeckam sitno, raširim po većoj površini (pleh, tacna), zamrznem pa ga onda zamrznutog spakujem u posudice. ne bude slijepljen i veoma je lako uzeti potrebnu količinu.

clock-img

11.05.2010, 20:47

clock-img

Ellenica

pencil-img

763

IZVORNA PORUKA: jeca81

Ja persun sitno iseckam i stavim u manje plasticne posudice,pa tako u zamrzivac .Moze dugo da stoji,a miris se ne menja



Ja takođe ovako


_____________________________

Veliki sam mamin dečak

clock-img

11.05.2010, 20:48

clock-img

jeca81

pencil-img

6

Jesam,persun i celer.Mozda mozes manju kolicinu da stavis u frizider (po Aninom receptu),cisto da probas pa da nam kazes koliko dugo moze da stojiuser posted image

clock-img

11.05.2010, 22:20

clock-img

Mimče

pencil-img

420

drage meni mama nakupovala zacine u sksijama na sajmu bilja u ns, ali bas PERSUN mi se osusio i pozuteo jedini , ne znam sta je s tim persunom al nekako se tesko odrzava

clock-img

11.05.2010, 22:22

clock-img

SUPER MAMA

pencil-img

2363

Ja ga imam posadzeno u zardinjeri.Celo zimo, nadam se da i sad na leto cu imati persun.

clock-img

11.05.2010, 22:50

clock-img

Lu

pencil-img

15094

Sameljem i zaledim,jedan dio sam peršin a jedan zajedno sa mrkvom,celerom i paštrnjakom i tako imam kocke za cijelu zimu
user posted image

Kad se zaledi kocke izlomim i stavim u vrećicu.
Neuporedivo je bolji zaleđen nego osušen.

_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

clock-img

12.05.2010, 10:08

clock-img

Leki 77

pencil-img

796

Vau Lu! Jesi li razmisljala da napises neki prirucnik za domacice? Ja se svaki put odusevim tvojim savetima. Tako su jednostavni, a sjajni!

Ja persun iseckam, stavim u male kesice za zamrzivac i zamrznem. Uglavnom zamrzavam po jednu vezu u jednoj kesici. I neuporedivo je bolji od susenog, koji po meni ne daje nikakav ukus jelima. Kao ni da ga nema.

clock-img

12.05.2010, 10:13

clock-img

Anoniman

i moja mama zamrzava persun u manjim kolicinama...nekoliko takvih "buketica" uvek ima u zamrzivacu...

clock-img

12.05.2010, 12:10

clock-img

dunja RR

pencil-img

30415


IZVORNA PORUKA: Mimče

drage meni mama nakupovala zacine u sksijama na sajmu bilja u ns, ali bas PERSUN mi se osusio i pozuteo jedini , ne znam sta je s tim persunom al nekako se tesko odrzava



slažem se draga, zato sam i otvorila ovu temu.

hvala na svim savetimauser posted image

clock-img

22.05.2010, 14:38

clock-img

dunja RR

pencil-img

30415


iseckala sam ga( ne previše sitno), zamrzla sam ga u jedoj plastičnoj kutiji i vadim po malo, po potrebi. Ima bolju aromu i miris od svežeg peršuna-EXTRA JE, hvala vam....

clock-img

22.05.2010, 14:38

clock-img

dunja RR

pencil-img

30415


IZVORNA PORUKA: dunja


iseckala sam ga( ne previše sitno), zamrzla sam ga u jedoj plastičnoj kutiji i vadim po malo, po potrebi. Ima bolju aromu i miris od svežeg peršuna-EXTRA JE, hvala vam....



i nije izgubio boju baš je zelenuser posted image

clock-img

08.09.2013, 16:09

clock-img

dunja RR

pencil-img

30415

Ja opet dobila peršun user posted image

Oprala sam ga i osušila, pa ću ga sada iseckati i staviti u zamrzivač.

Znam da u trudnoći ne bi trebali jesti peršun (jer je abortiv), samo ne znam da li se uopšte ne sme staviti, ni malo u supu recimo?

Trudnice, sadašnje, bivše, da li ste ga koristile u trudnoći?

_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

clock-img

08.09.2013, 16:11

clock-img

Olga75

pencil-img

20593

ja sma kuvala persun u supi kad sam bila trudna , znaci na neki lonac od 5 litara sam stavljala jedno 2 persuna sa liscem i nisam pobacila

_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

clock-img

08.09.2013, 16:13

clock-img

New Mom

pencil-img

10345


IZVORNA PORUKA: Leki 77

Vau Lu! Jesi li razmisljala da napises neki prirucnik za domacice? Ja se svaki put odusevim tvojim savetima. Tako su jednostavni, a sjajni!


Slažem se!user posted image

_____________________________

"Bunim se. Dakle, postojim!" - Alber Kami
"Korenje vaspitanja je gorko, ali su mu plodovi slatki." - Aristotel

clock-img

08.09.2013, 16:14

clock-img

gugutka

pencil-img

272

IZVORNA PORUKA: Leki 77

Vau Lu! Jesi li razmisljala da napises neki prirucnik za domacice? Ja se svaki put odusevim tvojim savetima. Tako su jednostavni, a sjajni!


Slažem se!user posted image

i ja user posted image

< Poruku je uredio gugutka -- 8.9.2013 16:16:38 >

clock-img

08.09.2013, 16:15

clock-img

dunja RR

pencil-img

30415

E hvala Oldžika!

Žao mi ovolikog peršuna, domaći, lep, iz svekrvine bašte, a ja ću biti trudna uskoro! user posted image

_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

clock-img

08.09.2013, 16:50

clock-img

nata11

pencil-img

9223

Ja svez naseckam stavim u cinijama za led u one male kocikce samo po kap vode preko i zaledim. Kada mi zatreba samo vadim kocku po kocku.

clock-img

08.09.2013, 16:54

clock-img

Olga75

pencil-img

20593

a ja persun cuvam neociscen u jednom sanduku punom peska u podrumu , tako cuvam i sargarepu

_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !