cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

Kad grebucka grlo...

  
clock-img

02.12.2008, 18:48

clock-img

guppy RR

pencil-img

5437

Kako lečite grlo kad malo grebe, na domaći način?

Ja obično kao prvi lek pripemim šerbet.
Kad boli grlo tako (grebucka), stavi dve kašike šećera u džezvu ili šerpicu, mešaj dok se šećer ne istopi skroz (pazi, da ne zagori!!!) i onda kad nastane takva karamela, sipaš preko 2 dcl mleka ili možda i više... onda to na maloj vatri kuvaj i mešaj dok se sav šećer sa dna (koji se zalepi za dno) ne istopi u mleko.

Popij to još dok je vruće/toplo i videćeš kako grlo prestane da grebucka.

clock-img

02.12.2008, 19:07

clock-img

andrijana

pencil-img

610

Jao,to nisam pila sto godina...user posted image

_____________________________

Andrijana i Stevan
01.01.2007.

clock-img

03.12.2008, 10:11

clock-img

Jeca*

pencil-img

8145

Guppy, ja UVEK to pijem kad me grebe grlo...UVEK! NAJBOLJI LEK NA SVETU!!! user posted image user posted image user posted image

a ako malo više boli pa ovo ne pomaže skroz onda uzmem Tantum verde ili Fitosept ...

clock-img

03.12.2008, 10:14

clock-img

guppy RR

pencil-img

5437

Ja obožavam šerbet, mada ga mnogi ne vole. Ali ne mogu da ga pijem baš TOLIKO slatkog, pa napravim sa jednom kašikom šećera i 4 dcl mleka. I onda pijuckam i divim se karameli user posted image

clock-img

03.12.2008, 10:55

clock-img

Anoniman

E danas ću ga napraviti, ako budem povraćala (kao moje dete) nadrljale ste! user posted image

clock-img

03.12.2008, 12:12

clock-img

guppy RR

pencil-img

5437

Pa budeš li tako negativno razmišljala o divnom mleku sa ukusom karamele (a kao čokoladno bi popila??), onda stvarno,....
Popij to i ćuti user posted image

clock-img

03.12.2008, 12:20

clock-img

Anoniman

 user posted image

clock-img

03.12.2008, 13:17

clock-img

Lu

pencil-img

15094

Meni je baš ukusno nepravim ni ja preslako,ali sam mislila da je šerbet voda i šećer,može se i tako praviti,
kad se karamelizira šećer nasuti vodu,to su nama davali u porodilištu pod "čaj".

clock-img

03.12.2008, 13:20

clock-img

Anoniman

user posted image  Niste povraćale?

clock-img

03.12.2008, 13:31

clock-img

Lu

pencil-img

15094

Nisam ga ni pilauser posted image

clock-img

03.12.2008, 14:25

clock-img

MERYEN

pencil-img

1390

I ja Guppy obozavam serbet ili lepse receno karamel mleko,i super je lekic.user posted image

clock-img

03.12.2008, 14:29

clock-img

Anoniman

U, majku mu svi to vole sem mene i mog deteta. user posted image  Pa ja ću da stisnem zube, samo da prođe grlo!

clock-img

03.12.2008, 14:55

clock-img

MERYEN

pencil-img

1390

user posted image user posted image MA SUPER JE NE ZEZAJ.

clock-img

03.12.2008, 14:56

clock-img

Anoniman

Doći ću popodne kod tebe da mi spremiš... Možda ja ne spremam dobro... user posted image

clock-img

03.12.2008, 15:45

clock-img

kumara

pencil-img

1426

I meni je odvratan, ali znam da jako pomaze! Tasho, stisni nos i progutaj... user posted image

Meni su rekli da su Propolis kapi na kocki secera isto dobre za grlo. Znala sam da su one kao dobre za imunitet, ali sad sam cula da kao pomazu i za grlo. Nisam proverila.

clock-img

03.12.2008, 22:51

clock-img

Anoniman

Evo gutam... Al bih bila zahvalna da mi neko za iduću priliku JAKO DETALJNO opiše kako se ovo pravi a da ne zagori!

clock-img

04.12.2008, 08:30

clock-img

guppy RR

pencil-img

5437

JAKO DETALJNO - KARAMELNO MLEKO

- dve kašike šećera u džezvu / šerpicu
- mešaš sve vreme dok se topi... STALNO STALNO STALNO
- čim se istopi sav šećer, smanjiš vatru
- preliješ sa 2 dcl mleka
- mešaš mleko i grebuckaš po dnu šerpice, da se šećer, koji se je stvrdnuo, polako topi
- kad se istopi, mleko je spremno

clock-img

04.12.2008, 08:30

clock-img

guppy RR

pencil-img

5437

IZVORNA PORUKA: guppy

Kako lečite grlo kad malo grebe, na domaći način?

Ja obično kao prvi lek pripemim šerbet.
Kad boli grlo tako (grebucka), stavi dve kašike šećera u džezvu ili šerpicu, mešaj dok se šećer ne istopi skroz (pazi, da ne zagori!!!) i onda kad nastane takva karamela, sipaš preko 2 dcl mleka ili možda i više... onda to na maloj vatri kuvaj i mešaj dok se sav šećer sa dna (koji se zalepi za dno) ne istopi u mleko.

Popij to još dok je vruće/toplo i videćeš kako grlo prestane da grebucka.


user posted image user posted image user posted image user posted image

clock-img

04.12.2008, 08:39

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: guppy

smanjiš vatru
- preliješ sa 2 dcl mleka
- mešaš mleko i grebuckaš po dnu šerpice, da se šećer, koji se je stvrdnuo, polako topi
- kad se istopi, mleko je spremno



E tu nastaje moj problem - ja ne mogu da smanjim vatru jer nemam plin, nego menjam ringlu ali je onda ova druga mnogo hladna. user posted image  Onda kada sam prelila sa mlekom sve se zalepilo za dno! user posted image  Naravno, muž je došao u kuhinju još kada sam sipala šećer u džezvu i rekao da se to ne radi tako! user posted image  Ali ja sam bila uporna i mešala dok se nije sve otopilo u mleko... user posted image

Znači, dobro sam napravila! user posted image

clock-img

04.12.2008, 08:44

clock-img

guppy RR

pencil-img

5437

da, tako se to radi. Šećer mora da postane karamela, da bi se ta otopila kasnije u mleko. Nije isto ako prvo ugreješ mleko, pa u njega topiš šećer.

Dobro si radila, a normalno je da se šećer stvrdne kad sipaš hladno mleko. To ne znači da je zagoreo.... ako zagori, ne možeš više da opereš džezvu user posted image (kažem iz iskustva) user posted image user posted image

clock-img

04.12.2008, 08:56

clock-img

Anoniman

user posted image

Mislim da sam tako pravila onomad i Luki (davno je bilo) i ja se silno isfrustriram kada se šećer stvrdne... Nebitno... sve u svemu, sve je ok! user posted image

clock-img

17.03.2009, 08:38

clock-img

NadaR

pencil-img

10840

Pa zaboravila sam za ovo... jest da mi je fuj ... ali sve da prodje grlo...

_____________________________

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI!

clock-img

16.06.2009, 09:38

clock-img

Lu

pencil-img

15094

Mene je juče počelo da zeza grlo,
odmah sam skuhala čaj od kadulje i triput isprala grlo(grgljajući),
danas skoro da ne kašljem ali ću ponoviti opetuser posted image

clock-img

16.06.2009, 09:49

clock-img

prase

pencil-img

1107

Kadulja ili žalfija je super lek za grlo user posted image user posted image user posted image Ja je čak pijem, davno sam raskrstila sa sobom i ukusima, jeste gadna ali gadni su i lekovi... user posted image Pokušala sam samo da ispiram grlo njom, ali uvek nekako progutam malo, pa sam odlučila da to držim u grlu koliko može a onda progutam...

E što se tiče šerbeta... Ja sam isto bila ubeđena da je šerbet ono sa vodom, a karamel ovo sa mlekom. Ne volim ni jedno ni drugo user posted image , al' popijem kad mi neko napravi, znam da je dobro za mene... Sama sebi to ne bih napravila, ja sebi obično ugrejem mleko i stavim kašiku meda unutra, pa popijem dok je vruće - zna da pomogne isto kao šerbet.


_____________________________

sve ima svoj kraj, samo kobasica ima dva!

clock-img

16.06.2009, 09:55

clock-img

Anoniman

ja pravim karamel na sljedeći način:

- rastopi se šećer (jedno 2-3 kafene kašike) na laganoj vatri ja uključin na 2 ili 1,5
- prelijem sa malo mlijeka da se odlijepi taj šećer
- i stavim poveću krišku putera pod obavezno