U petak sam primljena u GAK Nis,sa bolovima u predelu donjeg stomaka i jajnika.Kao i u predelu gornjeg stomaka i kicme.Uz to,imala sam i tvrdocu stomaka-materice.
Posto sam u 30 nedelji trudnoce,prvo sam posumnjala da je u pitanju-prevremeni porodjaj.I uplasila se.
Primio me je Dr.Kutlesic.Stariji gospodin,vidi se da ima iskustvo od vise decenija.Ginekoloski pregled spekulumom,nisam ni osetila.Za razliku od doktorki,koje bas i nemaju osecaj za druge zene,pa stim ih i ne zanima dali je pregled neprijatan ili bolan.
Zatim me je pregledao na UZu,takodje sto je najvaznije-ne pritiskajuci mi stomak onom sondom,ili kako je god zovu.Kod drugih,je i taj pregled bolan.
Ustanovio je,da je najbolje da ostanem u bolnici.Kako je dodao,na prinudnom odmoru jer sam danima pre toga setala.Pa otud i tvrdoca materice.I takodje,da sam se vise uplasila nego sto je opasno.
Kao terapiju,napisao mi je vecu i redovniju dozu Partusistena i Verapamila.Na cetiri sata,po celu tabletu.
Do cetvtog sprata me je odvela mladja doktorka duze plave kose,koja me je celo vreme oslovljavala sa "mila",valjda zeleci malo da me opusti.Nije me pozurivala,vec mi je pre toga dala vremena da se dogovorim sa suprugom i oprostim.
Na odeljenju Patologija Trudnoce,moram da napomenem da sam bila vise nego prijatno iznenadjena cistocom.Ocekivala sam prljave carsave i punu sobu trudnica.A ustvari smo bile samo dve.
Te veceri me je posetila jedna doktorka,sa med.sestrom da vidi kako sam prihvatila terapiju.Inace,normalno je drhtanje ruku a i celog tela i lupanje srca zbog Partusistena,tako da mi je i ona to potvrdila.Dodala je,da sam dobro i da ce sve biti u redu.
Kupatilo i wc je u dnu hodnika,izuzetno uredno.Sa leve strane,odvojeno od wc{tri} je kupatilo sa takodje tri tus kabine i ogledala.A sto sam primetila,bez klizavih i mokrih i prljavih plocica.U trecem,takodje odvojenom delu su lavaboi.
Kantina se sastoji od jedne vece prostorije,sa velikim stolom i plasticnim stolicama.Uvek,posle dorucka ili rucka bi bio promenjen cist stoljnjak.Takodje,sam se iznenadila jer su kuvali "normalna" jela,a ne pire ili samo supu ili keks sa cajem,sto sam ocekivala.Cak je bilo i ukusno.
Zenama,koje nisu mogle da ustaju kao i moja cimerka-servirke bi na posluzavniku donosile rucak.
Nema bubasvaba,krvave posteljine...Sve u svemu,cak su i sve dezurne medicinske sestre bile nama na usluzi.Nisu bile namrgodjene,nisu odgovarale ljutito na nase pozive.Cak nisu pravile podelu po nacionalnoj osnovi,jer kako sam videla kao i nama pruzile su punu paznju i zenama romske nacionalnosti.
Isto zelim pohvaliti doktorku,koja je dosla sutradan u vizitu.Nazalost,neznam kako se zove.
Ona me je takodje,pored vadjenja krvi i merenja pritiska i KTGa i uzimanja vaginalnog i cervikalnog brisa koje savm radila tog jutra,ponovo pregledala na ultra zvuku i ustanovila da je razlog bolova-pesak u besici.
Kada sam se pozalila medicinskoj sestri na zatvor,dala mi je mikro klizmu koja mi je pomogla.A sutradan,kada sam se zabrinula sto ne osecam pokrete bebe,uradila mi je KTG.Bez ijedne namrstene grimase ili duvanja ili prevrtanja ocima-sto je slucaj sa nekima.
Sve u svemu,mozda sam i imala na neki nacin srecu sto sam se susrela sa profesionalcima koji rade svoj posao.
Jedina "losa" iskustva koja sam cula su od porodilja,kako doktori ne daju da vriste i vicu u toku porodjaja.Ali mi nije jasno,kako bi sve bile takoreci sutradan bile na nogama i izgledale odlicno?
Mislim da su preterale,jer niko ko je imao losu i tesku noc ne izgleda sveze-bar ja mislim.A i normalno je,da ukoliko zena vristi nece moci da saslusa savete doktora koji je poradja.Ni meni,nebi bilo prijatno {razumem bolov,i mene to Boze zdravlje ceka} -da mi neko vristi pored glave...
Ali,videcemo...
Spavacica je komotna,prilagodjena laksim pregledima.Nije ni tanka,a ni debela.Nije,ni na jednom mestu pocepana niti flekava ili bez nekog dugmeta.
< Poruku je uredio jelana9 -- 10.2.2009 19:29:00 >