cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

Ishrana bez mlečnih proizvoda i jaja

  
clock-img

17.12.2010, 22:49

clock-img

Anoniman

Muku mučim sa Markovim ekcemom. Dečiji pulmolog-alergolog mi je predložio da izbacim iz ishrane sve mlečne proizvode i jaja. Ne umem tako da se hranim. Treba mi pomoć za meni. 

clock-img

18.12.2010, 14:20

clock-img

briseljancica

pencil-img

111

uzmes posni kuvar i nadjes sta ti se svidjauser posted image posni recepti su uglavnom jednostavni za spremanje pa ne oduzimaju puno vremena. meso uvek mozes da dodas.

clock-img

18.12.2010, 15:17

clock-img

MERYEN

pencil-img

1390

Sta ne umes glavu gore,przi krompire,meso,ribu,supe corbe sarme pasulj,grasak,boraniju ima hvala bogu sta da se jede i bez jaja mleka i sira!

Kad ti je predlozio pokusaj nedelju ili dve....

user posted image


_____________________________

Starajte se da imate Boga za prijatelja i nebojte se nista!

clock-img

18.12.2010, 16:12

clock-img

marince1

pencil-img

4824

pa da to je ustvari posni meni.
riba,povrce,voce...


_____________________________

Ko zna zasto je to dobro...

Nista u zivotu nije slucajno!

clock-img

18.12.2010, 21:51

clock-img

Anoniman

GRAŠAK ČORBA    
1 veća glavica c. luka sitno isečena
1 veći češanj belog luka sitno isečen
1 kašika brašna
1 kašika aleve paprike vegeta,
biber
2 šargarepe isečene na kolutove
2 zeleni isečene na kolutove
½ kese graška šaka karfiola rezanci ili flekice peršun
½ kašičice mirođije
1 svinjska šnicla sitno iseckana  

Na malo ulja izdinstati c. i b. Luk, pa dodati brašno i papriku i dobro promešati. Naliti oko 7 dl vode, dodati vegetu, biber, meso, zelen, šargarepu i grašak i kuvati oko 45 minuta. Dodati karfiol i kuvati još 15 minuta, pa dodati peršun, mirođiju i zakuvati.    

DINSTANA JUNETINA    
7-8 manjih, tankih šnicli junetine
6 glavica crnog luka, iseckati na sitne kocke ulje biber, vegeta  

U veliki tiganj sipati ulja debljine prsta, i prodinstati luk. Ubaciti meso koje je začinjeno vegetom, i krčkati oko sat ipo vremena, uz povremeno okretanje mesa. Pred kraj dodati sveže mleveni biber. Najbolje sje služiti uz krompir pire i zelenu salatu.    


ĐUVEČ    
1 kesa frikomove mešavine za đuveč, ili po šaka iseckane paprike i šargarepe, graška i boranije
2 veća krompira iseckana na sitne kocke
2 manja paradajza iseckana na kockice
200g mesa isečenog na rezance ulje, vegeta, biber
1 pavlaka (može i bez nje)  

Pomešati sve sastojke i začine i staviti ih u vatrostalnu posudu ili tepsiju koja se pokrije folijom. Peći na 200 stepeni oko 45 minuta, tj dok krompir ne bude skoro gotov, dodati pavlaku, promešati,otklopiti i peći još 15-20 minuta. Ako se pravi bez pavlake, samo otklopiti da se malo zapeče.    

< Poruku je uredio Tash -- 18.12.2010 21:53:25 >

clock-img

18.12.2010, 21:52

clock-img

Anoniman

Evo nekih recepata za ovu temu:

BORANIJA  
1 kesa boranije (450g) 1 glavica sitno isečenog crnog luka 2 čena sitno isečenog belog luka 2 kašičice vegete malo bibera ½ kašičice peršuna ½ kašičice mirođije 1 kašika brašna 1 kašika aleve paprike   Izdinstati luk na malo ulja (da bi se brže dinstao, dodati pola šolje vode i kašičicu praška za pecivo ili pola kašičice sode bikarbone), pa dodati boraniju, beli luk i vode do pola boranije. Začiniti vegetom, biberom, mirođijom i peršunom i kuvati oko 45 minuta na laganoj vatri. Dodati brašno i papriku, dobro promešati da se ne stvore grudvice i kuvati još 15 minuta, i po potrebi doliti još malo vode, da ne bude pregusto.

 BEĆAR PAPRIKAŠ (SATARAŠ)

3 glavice crnog luka, iseći na rezance i posoliti 3 babure, isečene na kockice 3 paradajza, isečena na kocke kašičica vegete, biber 2 jajeta ili 2 šnicle svinjskog/junećeg/pilećeg mesa   Staviti luk u šerpu sa zagrejanim uljem i prodinstati ga. Dodati papriku i poklopiti, pa na tihoj vatri kuvati oko 40 minuta. Dodati paradajz i vegetu, pa kuvati otklopljeno dok ne izvri višak tečnosti – oko pola sata. Prva varijanta – pet minuta pred kraj dodati u paprikaš dva umućena jajeta, dobro promešati i kuvati još pet minuta Druga varijanta – Na malo ulja propržiti meso isečeno na kockice veličine zalogaja – jedna ili dve šnicle, ne treba više od toga, pa kad je paprikaš gotov preko njega staviti meso i tako poslužiti.

GRAŠAK
1 kesa graška (450g) 1 glavica sitno isečenog crnog luka 2 kašičice vegete malo bibera ½ kašičice peršuna ¼ kašičice mirođije 1 kašika brašna 1 kašika aleve paprike   Izdinstati luk na malo ulja, dodati grašak, 1 šoljicu vode, vegetu, peršun, biber i mirođiju. Kuvati 45 minuta, pa dodati brašno, papriku i ½ šoljice vode. Kuvati još 15 minuta.  

clock-img

18.12.2010, 21:53

clock-img

Anoniman

ENGLESKA ČORBA
2 šargarepe isečene na kolutove
1 zelen isečena na kolutove
šaka karfiola
šaka sitno iseckanog belog mesa ili kost od belog mesa
1 glavica crnog luka upržena direktno na ringli
1 čen belog luka
šaka rezanaca ili flekica
1 kašičica sitno isečenog svežeg peršuna  
Šargarepu propržiti na malo ulja (2-3minuta), skinuti sa ringle i dodati povrće, vegetu, biber, meso i luk, pa naliti vodom. Kuvati 45 minuta, pa zakuvati i dodati svež peršun.     

KROMPIR PAPRIKAŠ    
1 veća glavica crnog luka sitno isečena
3 svinjske/juneće/pileće šnicle isečene na sitne kocke
4 krompira srednje veličine isečena kao za pomfrit (malo deblje)
2 kašike brašna
2 kašike aleve paprike
10-15 kolutova kobasice
1 kašika vegete
1 lovorov list
biber  
Izdinstati luk da nastane kaša, pa dodati meso, vegetu i lovorov list, i dinstati poklopljeno pola sata. Dodati brašno i sitnu papriku i dobro promešati. Dodati krompir i vode da ga prekrije. Kuvati 20 minuta, pa dodati kobasicu i biber i kuvati još 10 minuta.  


MEDALJONI   
500g tankih, izlupanih svinjskih, telećih ili pilećih šnicli
senf, brašno, so, biber, vegeta
2 šolje pirinča
400g šampinjona isečenih na deblje listiće  
Obariti pirinač. Izlupano meso posoliti, pobiberiti, uvaljati u senf. U tiganju zagrejati ulje. Svaku šniclu spustiti u brašno sa jedne strane, pa staviti u tiganj (peče se prvo ona strana koja nema brašno). Kad je svo meso pečeno, na tom ulju ispržiti šampinjone začinjene vegetom. Na obareni pirinač slagati meso, pa posuti šampinjonima sa malo ulja na kom su se pržili.  

< Poruku je uredio Nedja -- 18.12.2010 21:55:56 >

clock-img

18.12.2010, 21:53

clock-img

Anoniman

PAELJA    
3-4 komada kobasice od po 5cm, i preseći je po dužini
3-4 komada dimljene slanine
5-6 parčadi otkošćene piletine
3 šake pirinča
1l juneće supe u kockici
½ šolje kukuruza
½ šolje graška
1 glavica c. luka isečenog na veće kocke
2 čena sitno isečenog b. luka
1 kašika vegete
1 kašika aleve paprike
biber  
U veću šerpu sipati ulja da prekrije dno i uključiti na najjaču vatru. Staviti kobasicu i pržiti je 2-3 minuta, pa slaninu još 2 minuta, pa piletinu dok ne pobeli. Smanjiti ringlu na 2, pa dodati c. i b. luk, vegetu i biber, pa pržiti 5 minuta uz stalno mešanje. Dodati pirinač i alevu papriku pa dobro promešati i naliti supom da prekrije pirinač. Dodati grašak i kukuruz. Smanjiti na najslabiju vatru i kuvati poklopljeno dok se pirinač ne skuva, a po potrebi dolivati još supe ili vode tako da uvek ima malo tečnosti.    

PASULJ
   
1 manja kolenica
2-3 šake pasulja
1 glavica crnog luka
3 čena belog luka (jedan ceo, dve sitno iseckana)
1 šargarepa presečena i po dužini i po širini (4 dela)
1 kašika vegete
1 kašika brašna
1 kašika aleve paprike  
Pasulj potopiti u vodu 8-12 sati pre kuvanja. U šerpu ubaciti kolenicu, pasulj, vegetu, c. luk i čen belog luka. Kada provri smanjiti na najmanje i kuvati oko 1h, dok kolenica ne bude skoro gotova (proveriti viljuškom da li je mekana). Izvaditi kolenicu i iseći je na manje komade. U tiganj staviti malo ulja i brašno, pa kad krene da se prži dodati beli luk i pržiti 1 minut uz stalno mešanje. Dodati alevu papriku, promešati i sipati u šerpu uz stalno mešanje dok se zaprška ne rastopi. Vratiti kolenicu u šerpu i kuvati dok zrna pasulja ne budu skuvana.      

PROLEĆNA ČORBA    
Pakovanje smrznutog povrća za supu
1,5l vode
1 glavica c. luka sitno isečena
malo ulja
2 kocke za supu
vegeta
kašika brašna
kašičica mirođije  
U šerpi na malo ulja izdinstati luk pa dodati smrznuto povrće. Kada se povrće odmrzne i razdvoji, sipati vodu i kocke za supu. Kuvati oko 20 min. U 1dl vode razmutiti brašno i uliti u čorbu. Promešati i kuvati još 10 minuta pa začiniti mirođijom i kuvato jiš 5 minuta.      

< Poruku je uredio Nedja -- 18.12.2010 21:57:52 >

clock-img

18.12.2010, 21:54

clock-img

Anoniman

SOS OD ŠAMPINJONA
1 glavica crnog luka sitno iseckana
400 g svežih šampinjona, isečenih na listiće
malo ulja
1 kašika brašna
1 kašika aleve paprike
malo vode
vegeta, biber.  
Izdinstati luk na ulju, pa dodati šampinjone i vegetu i biber. Krčkati ih dok ne puste svu vodu, pa dodati brašno i alevu papriku, i sipati vode da bude gustine kao gulaš, sve vreme mešati da se ne stvore grudvice. Kuvati još 5-10 minuta, i po potrebi dosuti još malo vode.    
SUPA

1 glavica crnog luka ( upržiti je direktno na ringli sa svih strana, dok ne potamni) 3-4 šargarepe
2-3 peršuna
šaka karfiola
400g masnije junetine (isečena na 4 dela) ili jedna leđa, batak i malo belog mesa
2 čena belog luka
svež peršun
vegeta, biber, so
rezanci 
U šerpu ubaciti meso, luk (i jedan i drugi), šargarepu, zelen, pa naliti vodom da sve prekrije, i dodati začine. Kuvati sat vremena, pa dodati karfiol. Kuvati još dvadeset_ minuta, pa povaditi sve sastojke iz supe rešetkastom kašikom, a supu procediti kroz gušću cedku, da postane bistra. Vratiti je da provri, pa zakuvati rezancima i dodati svež peršun.    

< Poruku je uredio Nedja -- 18.12.2010 21:59:12 >

clock-img

18.12.2010, 21:54

clock-img

Anoniman

PILAV 
 

1 glavica c. luka sitno isečena
1 belo meso (pileće ili ćureće) isečeno na kockice, ili, ako volite masniji pilav,
2-4 batka, karabatka ili krilca
2 šolje pirinča
1 kašika vegete biber
1 kockica goveđe supe napravljena u 1l vode malo svežeg peršuna  

Propržiti luk na prst ulja i dodati meso (pržiti ga dok ne pobeli sa svih strana), pa pirinač i naliti supom da prekrije pirinač. Dodati začine bez peršuna. Kuvati dok se pirinač ne skuva i nalivati supom tako da uvek ima malo tečnosti. Kad je pirinač skuvan dodati peršun.   


PUNJENA PAPRIKA    

1kg mlevenog mesa (pola junetina, pola svinjetna)
200g pirinča
1 glavica c. luka sitno isečenog
3 čena belog luka sitno isečenog
4 pune kašičice sitne paprike
5 punih kašičica vegete
2 kašičice bibera
½ kašičice soli
1,5l kuvanog paradajza
20 paprika + 2 kašike brašna,
2 kašičice aleve paprike,
7dl kuvanog paradajza  

Pomešati sastojke i napuniti paprike, a od preostalog mesa oblikovati ćufte. U duboku šerpu staviti ulja da prekrije dno i sipati 2 kašike brašna i promešati. Kada provri dodati 2 kašičice aleve paprike, promešati, sipati 7dl paradajza i skinuti sa ringle. Poređati paprike, krupnije dole, sitnije i ćufte gore. Na paprike staviti 2 kašičice vegete, pa dodati još 1,5l paradajza i vode koliko treba da prekrije paprike dva prsta. Staviti na ringlu i kuvati 1,5-2 sata na tihoj vatri.    


PARADAJZ ČORBA    

1 glavica crnog luka
2 čena belog luka malo ulja kašičica brašna kašičica aleve paprike
1l kuvanog paradajza
3dl vode mrvica šećera biber, vegeta peršunovo lišće, rezanci  

Na vrelo ulje staviti brašno i alevu papriku, promešati pa dodati sve sastojke osim peršuna i rezanaca. Kuvati dok glavica luka ne omekša, pa dodati rezance i peršun. Kuvati još 5 minuta.  

< Poruku je uredio Tash -- 18.12.2010 21:56:23 >

clock-img

18.12.2010, 21:57

clock-img

Anoniman

SLATKI KUPUS 
 
1kg kupusa iseći na kocke
2 mala c. luka sitno isečena
4 čena b. luka sitno isečena
vegeta biber dl paradajza
2 kašike masti
3 kašike brašna
1 kašika aleve paprike  

U šerpu staviti kupus, c. i b. luk, vegetu, biber i naliti vodom do pola kupusa. Kuvati poklopljeno dok se kupus ne skuva (oko 45min), pa dodati zapršku od masti, brašna i paprike, dodati paradajz i kuvato još 15 minuta.    


SARMA
   

smesa:
1250g mlevenog mesa (svinjsko ili pola juneće pola svinjsko)
2 male glavice crnog luka, sitno iseckane
4 čena belog luka, sitno iseckana
100g sitno isečene slanine
250g sitno isečene kolenice
500g pirinča
2 kašike aleve paprike
1 kašika vegete
2 kašičice bibera

slaganje:
40 listova kupusa (ako je kupovni, proprati ga da ne bude jako kiseo, i obično su veliki, pa ih preseći duž žile na dva manja, a žilu obavezno odstraniti)
7-8 debljih komada slanine
2-3 parčeta suvog dimljenog mesa kost od kolenice sa mesom koje je preostalo
1 kašika vegete

zaprška: 3 kašike masti, ili 1dl ulja 5 kašika brašna 2 kašike aleve paprike  

Napraviti smesu i dobro je „umesiti“. Na dno lonca staviti kolenicu, pa ređati sarme, na dno stavljati veće, a gore manje, i ubacivati između sarmi slaninu i suvo meso. Preko staviti kašiku vegete, pa naliti vodom do kraja lonca, ili da prekrije sarmu sa dva-tri prsta. Kuvati oko 2 sata. Napraviti zapršku, sipati je u lonac i mrdati i drmati lonac dok se zaprška ne spusti svuda, može se malo „pogurati“ i tankom varjačom, ali paziti da se ne raspadnu sarme. Kuvati još 15 minuta.    


SOS ZA ŠPAGETE-CRVENI
  
1 glavica c. luka sitno isečena
1 čen b. luka sitno isečen
300g mlevenog mesa
vegeta, biber, origano
1 kašika brašna
1 kašika aleve paprike
1l kuvanog paradajza 

Izdinstati c. luk na malo ulja, pa dodati meso, vegetu, biber i beli luk. Dinstati oko 30 minuta, pa dodati brašno i papriku, pa nalivati paradajzom do željene gustine. Dodati origano i kuvati još 10 minuta.  

< Poruku je uredio Tash -- 18.12.2010 21:59:50 >

clock-img

18.12.2010, 22:00

clock-img

Anoniman

Nedjo user posted image

clock-img

18.12.2010, 22:01

clock-img

Anoniman

user posted image

clock-img

19.12.2010, 02:47

clock-img

Verus

pencil-img

11942

Taske, samo se kloni svega sto ima mleko: lakse receno nego ucinjeno znam, ali gledaj da bude bez putera, posni sirevi tu ja verujem imaju mleka (ili bar dodat kasein za ukus), jer VERUJ mi sir bez mleka, tj pirincani ima ukus kartonske kutije!

Ako ima pirincanog mleka, obicnog (bez ukusa vanile itd), slobodno to dodaj u pire krompir, u spanac itd. Namaz ce ti biti teze naci, ja sam ovde nasla svega 2 vrste, ali pronjuskaj, mozda ima nesto uvezeno sto mozes videti listu sastojaka i naci neki koji smes jesti.

Glavu gore: sto budes disciplinovanija, brze ces moci da prestanes. Ja sam pocela od pre 3 dana polako da pijem pravo mleko, onako, samo u kafu. Nisam nista 6 meseci i proslo je...

Ne brini: verovatno je samo ne tolerancija, nego prava alergija....cim mu creva sazriju bice to ok!

clock-img

22.12.2010, 08:18

clock-img

Anoniman

Danas krećem. S tim da ću izbaciti i sve namirnice koje sadrže aditive. 

clock-img

22.12.2010, 09:01

clock-img

Anoniman

Srećno Taš, nadam se da se nećeš mnogo namučitiuser posted image

clock-img

22.12.2010, 11:36

clock-img

Snelle

pencil-img

7446

Tasho, srećno! Ako ti je za utehu, znaš da nisi sama, ima nas još ovde koji smo na takvoj ishrani user posted image

_____________________________

"Nemoj da plačeš, tu je tvoja seka"
"Bato, puno te volim"

clock-img

22.12.2010, 15:28

clock-img

Anoniman

Našla sam danas neke namaze...
KLIK
Ima sa paradajzom, maslinama, brokolijem, šargarepom... Gadno je do zla boga, ali možda kad denem tatinu domaću šunku od gore uspem da progutam.
Svi biljni sirevi u sadrže razne "E" (aditive), tako da od toga ništa.
Kupla sam testo bez jaja.
Kupila sam ZDRAVO sok KLIK

I jedna zanimljiva info za sve koji ne koriste mlečne proizvode. Možete piti Banča čaj, pun je kalcijuma. KLIK

clock-img

25.12.2010, 22:50

clock-img

Anoniman

Od kada sam na ovoj ishrani, moj ekcem se povukao. Markov je još uvek tu. Malo prolazi, malo izbija... 

clock-img

25.12.2010, 23:41

clock-img

Snelle

pencil-img

7446

Tasho, baš mi je drago da ide na bolje! user posted image

_____________________________

"Nemoj da plačeš, tu je tvoja seka"
"Bato, puno te volim"

clock-img

25.12.2010, 23:45

clock-img

Anoniman

Jao i meni je Snelle... ono je bilo... ma horor!

Novina je da sam mu natakla rukavice, jer se češe, ujutru bude kao da je iz Kosovske bitke stigao. I svaki put kada se ogrebe (curi krv) on se probudi i plače.

clock-img

25.12.2010, 23:56

clock-img

Snelle

pencil-img

7446

Joj Tasho, baš mi je žao, majušak jedan user posted image

_____________________________

"Nemoj da plačeš, tu je tvoja seka"
"Bato, puno te volim"

clock-img

29.01.2011, 11:02

clock-img

Anoniman

Pošto smo sada izašli iz bolnice, hoću da vam napišem šta znači eliminaciona dijeta (dijeta bez mlečnih proizvoda, jaja, aditiva, začina bla bla):

- doručak: kifla od istog testa kao beli hleb, pirinač
- ručak: bareno ili pečeno meso (većinom piletina), bareni krompir, barena šargarepa, pirinač, hleb, kompot od jabuke
- užina: kompot od jabuke
- večera: isto što i ručak

Nakon dva takva dana ja sam počela da padam u nesvest.

Onda rekoše da smem pomfrit pečen na ulju, posoljen (vegeta NE!); pite sa bundevom, jabukom i krompirom u korama bez jaja, od dodataka samo šećer, so i ulje.

Sveže voće ne zbog celuloze.

Tečnost: samo voda! Čajevi NE! Sokovi NE!

Sem toga od povrća sme još karfiol, tikvice.

To je to.

clock-img

29.01.2011, 11:04

clock-img

Ana RR

pencil-img

34337

Joj draga user posted image pa jel uspevaš?

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

29.01.2011, 21:29

clock-img

Anoniman

Naravno. Šta ću, moram. Postalo mi je već i ukusno sve to što jedem... user posted image