cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

Humus / hummus

  
clock-img

20.07.2011, 16:15

clock-img

viking

pencil-img

6644

- 2 šolje leblebija (ovo je mera za kuvane leblebije ili one koje su preko noći stajale u vodi)
- 1/3 šolje tahinija (pasta od susama, ima je u zdravoj hrani i u većim supermarketima, uglavnom stoji tamo gde su dijetetski proizvodi)
- 2 ili 3 ceđena limuna
- kašika maslinovog ulja
- kašičica morske soli
- 4 čena belog luka izgnječenih u presi
- bibera po ukusu

Skuvajte leblebije i sve sastojke staviti u blender (ja ga nemam pa koristim štapni mikser), dok se ne sjedine u jednoličnu masu. Leblebije ne bi trebalo da budu u komadićima već skroz samlevene. Premaz staviti u činijicu i preliti sa malo maslinovog ulja. Služi se uz beskvasni hleb naan, pita bred ili najjednostavnije - uz tortilje (ima ih u supermarketima kod nas) koje ste prethodno zagrejali u tiganju par minuta i isekli na trougliće, poput pice.

NAPOMENA: date mere su okvirne, jer finalni ukus zavisi i od kvaliteta i jačine maslinovog ulja, leblebija, veličine limuna i čenova belog luka ali i od vašeg ukusa. Drugim rečima, svaki od sastojaka možete da smanjite ili pojačate po vašoj volji. Poenta je da ne bude suvo.


user posted image

< Poruku je uredio viking RR -- 13.8.2011 12:22:47 >


_____________________________

Bolje biti nečija baba nego samo baba! - moja mama u filozofskom raspoloženju

"Čovek je rođen da radi, da trpi i da se bori; ko tako ne čini, mora propasti." Nikola Tesla

clock-img

20.07.2011, 17:38

clock-img

Verus

pencil-img

11942

Super viking!user posted image   Samo bih dodala kao sto sam pisala u temi "sta smo kuvali" da je lepo dodati i articoke, spanat, pecenu papriku.  I to u kolicini po ukusu.  Bas mi se sad jedeuser posted image

clock-img

20.07.2011, 17:50

clock-img

PoisonEve

pencil-img

4352

Cesto u poslednje vreme nailazim na humus ali ga nikad nisam probala. kakvog je on ukusa, na sta podseca?
I da li je tahini isto sto i taan odnosno puer od susama? Moj tata ga cesto pravi ali ja ne volim susam pa ga ne jedem. Mada pretpostavljam da se u humusu i ne oseca jako?

clock-img

20.07.2011, 18:39

clock-img

Verus

pencil-img

11942

tahini jeste pire/puter od susama, ja ge ne osecam posebno u hummusu jer imas i druge ukuse=ne znam kako bih opisala ukus, ali suuper ide sa svezim povrcem, uz neki cips, na hleb i tako...

clock-img

20.07.2011, 18:49

clock-img

PoisonEve

pencil-img

4352

Super onda cu morati da ga napravim,znam da je jako zdrav!

clock-img

20.07.2011, 19:37

clock-img

viking

pencil-img

6644

Ja ne znam sa čim bih uporedila taj ukus, stvarno mi ništa ne pada na pamet, ali vrlo je ukusno. Ja često pravim humus kad nam dolazi društvo, to mi je baš zgodno da iznesem na sto, super ide uz pivo na primer, i baš se svima dopada. Nisam do sada imala slučaj da neko neće da ga jede...
A tahini se uopšte ne oseća, njegov "zadatak" je da poveže celu tu smesu i učini je glatkijom.

< Poruku je uredio viking RR -- 21.7.2011 11:00:52 >


_____________________________

Bolje biti nečija baba nego samo baba! - moja mama u filozofskom raspoloženju

"Čovek je rođen da radi, da trpi i da se bori; ko tako ne čini, mora propasti." Nikola Tesla

clock-img

21.08.2011, 11:14

clock-img

PoisonEve

pencil-img

4352

Tata moj nam je napravio teglu humusa, ne znam po kom receptu i taj humus je eksplodirao u frizideru!!!
Ja ga nisam ni probala, nesto mi nije bilo privlacno jer mi je mama rekla da se bas dosta oseca luk. I nista, stavila sam ga u frizider jedno nedelju dana i eksplodirala tegla....Koji mi je samo dzumbus napravio u frizideru...trebalo je posle pobrisati i oprati sve stvari...Da li neko zna zbog cega se to desilo?user posted image


_____________________________

"Svi smo mi deca. Jedina razlika je u nasim igrackama"
Ajrton Sena

clock-img

21.08.2011, 11:20

clock-img

zivka

pencil-img

2197

pa verovatno zbog fermentacije ...jer znam da se to desava s vocem kad se ostavi za rakiju ili vino... Tako je kod nas u vikendici explodiralo bure i na sve strane se rasulo i to sve braon po zidovima kao da je neko mazao guser posted image  user posted image

clock-img

21.08.2011, 11:23

clock-img

PoisonEve

pencil-img

4352

Ali Zivka ovde nema vocauser posted image

_____________________________

"Svi smo mi deca. Jedina razlika je u nasim igrackama"
Ajrton Sena

clock-img

21.08.2011, 11:27

clock-img

zivka

pencil-img

2197

Ima povrca user posted image

clock-img

21.08.2011, 11:29

clock-img

zivka

pencil-img

2197

Mislim da se prave gasovi razgradnjom onoga sto je stavljao a to je lisce i sta vec ...

clock-img

21.08.2011, 12:06

clock-img

PoisonEve

pencil-img

4352

ooo boze....user posted image ...nisam znala da i to moze da mi se desi...kazem ti kao bomba je eksplodiralo po celom frizideru!

_____________________________

"Svi smo mi deca. Jedina razlika je u nasim igrackama"
Ajrton Sena

clock-img

03.10.2011, 19:39

clock-img

Verus

pencil-img

11942

IZVORNA PORUKA: lesica

Baba ganuz

Tri veca patlidzana ispeci u rerni,oljustiti i izgnjeciti viljuskom
4 cena belog luka usitniti i pomesati sa 2 kafene kasike soli,pa to sve pomesati
zatim dodati u ovu prethodnu smesu do 1 punu solju tahini paste i solju soka od limuna(ja dodam malo vise od pola solje)
sve to zajedno izmiksati i gotovo user posted image Super je kao namaz!

clock-img

28.06.2012, 14:56

clock-img

Bebilina

pencil-img

2304

Osnovni recept za humus:

400gr ocedjenog nauta (leblebije)
2 cesnja belog luka
30ml (2 kasike) tahini paste
sok od jednog limuna
1/2 kasicice mlevenog kumina
1/2 kasicice praska za pecivo (ja stavljam kombinaciju sode bikarbone i neceg sto se zove "tartar krem")
45ml (3 kasike) maslinovog ulja
4 kasike vode od nauta (dodati po potrebi kada se ostalo izmiksa zavisno od nauta)
soli ako volite (ja ne stavljam)
mlevenog bibera po zelji
malo crvene paprike

Sve sastojke ubaciti u secka i procesirati dok masa ne postane ujednacena, bez komadica nauta. Prebaciti u ciniju, preliti sa malo maslinovog ulja i posoliti mlevenom paprikom.

Humus sa crvenom paprikom:

Osnovni recept sa izmenom- staviti sok od pola limuna da ne bi aroma limuna prevladavala nad paprikom.
2 crvene paprike

Paprike ispeci pod grilom, staviti u plasticnu kesu dok se ne ohlade, oljustiti i u secku procesirati sa ostalim sastojcima.

Humus sa limunom i korijanderom:
 
Osnovni recept za humus sa izmenom- ne stavljati kumin.
kasicica mlevenog korijandera

Sve izmiksati u secku, sluziti posoljeno korijanderom za dekoraciju.

Humus sa paradajzom susenom na suncu u ulju:

Osnovni recept za humus
3 kasike paradajza susenog na suncu u ulju

Sve izmiksati u secku, sluziti posoljeno crvenom paprikom za dekoraciju.

Humus sa spanacem i feta sirom:

Osnovni recept za humus sa izmenom: smanjiti na 3 kasike limunovog soka a beli luk ispeci u rerni
1/2 solje svezeg spanaca
100gr izmrvljenog feta sira
1/4 solje ljuspica crvene paprike

Sve izmiksati u secku, sluziti dekorisano persunovim listom.

E sad neko je pomenuo eksplodiranje humusa- on moze da stoji 3 dana u frizideru, ali svi recepti osim ovog poslednjeg se mogu zamrznuti na mesec dana.

< Poruku je uredio Bebilina -- 28.6.2012 14:57:48 >


_____________________________

You give them life, they give you more to live for...

clock-img

28.06.2012, 14:58

clock-img

Verus

pencil-img

11942

Sta je naut??

clock-img

28.06.2012, 15:09

clock-img

Bebilina

pencil-img

2304

Sta uz humus:

Naan hleb

3 kasike toplog (ne vrelog) mleka
2 kasicice svezeg kvasca
200gr ostrog brasna
1/2 kasicice sli
2 kasicice semena kumina
1 jaje (umuceno)
ulje (za podmazivanje)
3 kasike kiselog mleka
30gr putera (otopljenog)

Prstom u cinijici izmesati mleko sa kvascem. Ostaviti 10min na toplom mestu doks e ne pojave mehurici.
Prosejati brasno i so u ciniju. Drvenom kasikom umesati mleko i kvasac, jaje i jogurt dok se ne dobije mekano testo.
Na brasnom posoljenoj povrsini 5min mesiti testo dok ne postane elasticno. Ciniju premazati uljem i u nju smestiti testo. Prekriti nauljenim celofanom i ostaviti na toplom mestu 1h ili dok se testo ne udvostruci.
Testo podeliti na 4 dela i u svaki deo dodati po malo semena kumina (po zelji). Svaki deo razviti u oblik suze (tradicionalno se ne koristi oklagija).
Pod grilom zagrejati pleh za pecenje. Svaku stranu naan-a premazati puterom (dobice lepu zlatnu boju). Staviti naan na pleh i pod grilom peci svaku stranu 2min.

< Poruku je uredio Bebilina -- 28.6.2012 15:13:50 >


_____________________________

You give them life, they give you more to live for...

clock-img

28.06.2012, 15:11

clock-img

Bebilina

pencil-img

2304

Verus user posted image

IZVORNA PORUKA: Bebilina
400gr ocedjenog nauta (leblebije)



_____________________________

You give them life, they give you more to live for...

clock-img

28.06.2012, 15:21

clock-img

Bebilina

pencil-img

2304

Humus ja sluzim kao predjelo ili deo svedskog stola i to sa stapicima od sveze sargarepe, krastavca, paprike, celera, mini tikvica, mini kukuruza i bilo kog povrca koje moze sluziti za umakanje.

Sa naan-om ga obozavam, a naan ako je hladan i nije svez i topao poprskam sa malo vode pa zagrejem.

Humus lepo ide i uz krompir sa crvenom paprikom- pecen "na dugacko".

Imam jos hiljadu jela koja spremam iz libanske, arapske i marokanske kuhinje, al sad zurim pa cu kucnuti drugi put par za lepu gozbu uz ova dva jela.

_____________________________

You give them life, they give you more to live for...

clock-img

28.06.2012, 15:24

clock-img

dunja RR

pencil-img

30415

Bebilina ajde stavi recept za nan, meni se mnogo svideo, jela sam ga u Dubaiu :)

_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

clock-img

28.06.2012, 15:25

clock-img

dunja RR

pencil-img

30415

IZVORNA PORUKA: dunja RR

Bebilina ajde stavi recept za nan, meni se mnogo svideo, jela sam ga u Dubaiu :)



pa sad videh da si stavila user posted image

Predlažem da nan ide u posebnu temu, zaslužuje to user posted image

_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

clock-img

28.06.2012, 15:27

clock-img

dunja RR

pencil-img

30415


IZVORNA PORUKA: Verus RR

IZVORNA PORUKA: lesica

Baba ganuz

Tri veca patlidzana ispeci u rerni,oljustiti i izgnjeciti viljuskom
4 cena belog luka usitniti i pomesati sa 2 kafene kasike soli,pa to sve pomesati
zatim dodati u ovu prethodnu smesu do 1 punu solju tahini paste i solju soka od limuna(ja dodam malo vise od pola solje)
sve to zajedno izmiksati i gotovo user posted image Super je kao namaz!




I baba ganuš zaslužuje posebnu temu, ja sam ga jela i dok postim, odlična i zdrava hrana!


_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

clock-img

28.06.2012, 16:50

clock-img

jance

pencil-img

6439

Bebilina hvala puno.. planiram za vikend da napravim ako mi vreme i bliza rodbina dozvole user posted image
da, puno mi se svidja onaj recept sa spanacem i fetom user posted image

_____________________________

Bez dece kuća ne raste

clock-img

28.06.2012, 17:01

clock-img

Verus

pencil-img

11942

ahauser posted image

IZVORNA PORUKA: Bebilina

Verus user posted image

IZVORNA PORUKA: Bebilina
400gr ocedjenog nauta (leblebije)



clock-img

28.06.2012, 18:50

clock-img

Zell

pencil-img

804

zene a ova tahini pasta tj. pasta od susama jel to ima da se kupi ili ga same pravite? Ja stvarno prvi put cujem za ovo a htela bi probati...

clock-img

28.06.2012, 20:02

clock-img

viking

pencil-img

6644

Kupuje se gotovo, ima ga u prodavnicama zdrave hrane i u boljim supermarketima. Pakovano je u staklene teglice.

_____________________________

Bolje biti nečija baba nego samo baba! - moja mama u filozofskom raspoloženju

"Čovek je rođen da radi, da trpi i da se bori; ko tako ne čini, mora propasti." Nikola Tesla