cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

Francuska čokoladna torta

clock-img

28.12.2011, 14:29

clock-img

zivka

pencil-img

2197

Francuska čokoladna torta
Sastojci
o Kora:
250 g tamne cokolade
250 g margarina
7 jaja
250gr šećera
125gr brašna
1 prašak za pecivo

o Glazura:
100 g margarina
150 g tamne cokolade
50 g meda ( to je 3 kašike)

Priprema:
o Kora:
Ukljući pećnicu na 180 C*. Premaži kalup za tortu sa malo margarina.
Izlomi čokoladu na komadiće. Istopi margarin, čokoladu i šećer- mešaj dok se ne rastopi.
Umuti mikserom belanca, pa posebno: žumanca, pa dodaj istopljenu čokoladu, brašno, prašak za pecivo i na kraju sneg od belanaca.
Sipati smesu u formu( okrugli kalup sa otvaranjem) i poravnaj površinu.
Peći u donjem delu pećnice oko 25-30 minuta dok se ne stvrdne i popuca po povrsini ( kora ne treba da bude skroz pečena ).
Ohladiti u kalupu.
o Glazura: istopiti margarin, preliješ ga po izlomljenoj čokoladi i mešati dok se ne rastopi. Nakon toga dodati med.
Tortu odvoji od forme i premesti na oval.
Preliti glazuru po smrznutoj torti i razmazati, te ostaviti da se stvrdne.

Posluživanje
Ukrasi belom čokoladom ili … Ovu tortu mozes i zamrznuti, te ju izvaditi neki drugi put i premazati glazurom.
o Napomena: ja lično dodam malo ruma u koru tj natopim suvo grožđe, a po želji može i nešto da “zakcka”(bademi, orasi, lešnici), …ko šta voli nek izvoli… ;)

clock-img

28.12.2011, 14:30

clock-img

vonavoj

pencil-img

21998

zivkaaaaaaaaaaaaaaaa...urnisaces nas opet!!user posted image

clock-img

28.12.2011, 14:34

clock-img

zivka

pencil-img

2197

Ma necu ... nego ja stavila jer je super brza a KAO POTRUDILA SE I IMAM TORTU user posted image

clock-img

28.12.2011, 16:16

clock-img

Ana RR

pencil-img

34334

Zivka, kako misliš "preliti glazuru po smrznutoj torti"? Koje dimenzije je kalup?

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

29.12.2011, 09:49

clock-img

zivka

pencil-img

2197

Ups! greska! Ohladjenoj a treba da je sledeci pasus -moze da se zaledi bez preliva a kad se odledi preliv...No ja je nikad nisam zaledjivala... Letos sam je pravila kumi za rodjendan sa visnjama. Skuvala isnje i dodala secera i gustina- odokativno, preseklatortu ubacila u sredinu i super...
Inace koristi onaj kalup okrugli na "rasklapanje" precnika 26 cm.