Hrana koja se jede prstima, nabada na čačkalice, uglavnom se pravi za neko društvance. Pravite li, da li imate neke isprobane recepte koji nisu mnogo komplikovani?
Ja ću sad postaviti moje omiljene
Torta od pečenih paprika
600 g pečenih paprika, bez semenki
brašno, jaja i prezla za pohovanje
½ kg fete
1 pavlaka
200g majoneza
200 g sitno seckane šunkarice
6 kiselih krastavaca sitno iseckanih
5 kuvanih jaja iseckanih na kockice
malo tvrdog sira izrendati
Ispohovati paprike pa ih ispeći i ocediti na salveti. Pomešati sve sastojke osim rendanog sira, i napraviti fil. Ređati paprika pa fil, dok ima, i preko torte posuti rendani sir. Kada se dobro ohladi, iseći na manje kocke.
Bele pihtije
500ml jogurta
200ml majoneza
3 kesice želatina
barena šargarepa, grašak i kukuruz (oko 200g)
2 barena jajeta
100g šunkarice isečene na kockice
2 kisela krastavca isečena na kockice
Šargarepu i jaja iseckati na kockice, pa pomešati sa graškom, kukuruzom i šunkaricom. Jogurt podeliti na dva dela. U prvu polovinu staviti majonez, u drugu želatin. Jogurt sa želatinom staviti na tihu vatru ar minuta dok se želatin ne rastvori. Tako toplo pomešati sa ostatkom jogurta, pa posoliti. Nauljiti kalup/tepsiju pa uliti smesu. Odozgo posuti pomešanim povrćem, jajima i salamom i ostaviti u frižider da se stegne, pa seći na kocke.
Krekeri
150g krekera
300g svežeg kravljeg sira
100g pavlake
1 kašičica seckanog peršuna
1. 300g tvrdog sira sečenog na kocke
50g zelenih maslina bez koštica
čeri paradajz isečen na polovine ili običan isečen na kocke
2. 100g pršute isečene na kocke
100g sira isečenog na listiće
paradajz isečen na kocke
Umutiti dobro oceđen sir sa pavlakom, dodati peršun i so. Na kreker stavljati pripremljeni sir, na to drugi kreker, pa opet sir. Ostaviti ih da odstoje oko 2h da bi krekeri omekšali dovoljno da kroz njih može da prođe čačkalica a da se ne slome. Na krekere slagati sir, masline i paradajz/pršutu, sir i paradajz, pa probosti čačkalicom.
< Poruku je uredio Nedja RR -- 11.8.2011 14:19:06 >
Krekeri sa pilećim kuglicama
400g skuvanog belog mesa, izblendanog
250g fete
60g putera
1 čen belog luka izrendan
krekeri
Mikserom umutiti fetu i puter, pa dodati meso i beli luk. Ostaviti smesu u frižideru da se dobro ohladi, pa formirati kuglice. Kuglice posuti alevom paprikom/vlascem/peršunom radi dekoracije, pa ih pažljivo probosti čačkalicom, i zabosti na kreker, pazeći da kreker ne pukne. Od gore staviti komadić sveže paprike.
Pa to su sve vrste kanapea, onih mini pica zalogaja, mini projica (najmanji kalup), mini rol virsle....
Evo vam kao osnova. Francuski hleb, iseci na kriske. Uzeti malo vise svapskog ili nekog dobrog krem sira, pa podeliti na nekoliko gomilica. Svaku zaciniti drugacije. U jednu moze npr pmalo proprzenog susama, od drugog napravite urnebes (sitno seckan crni luk posoliti i ostaviti da tako odstoji, dobro iscediti i dodati u sir uz ljutu mlevenu papriku), u jedan moze rendani krastavac sa korom (prethodno posoliti i ocediti),... ma moze sta vam padne na pamet. Super je onaj jecin umus. Sad na to mozete dodavati sta vam je volja a i ne mora nista, mozda je najlepse sveze povrce.
Super je napraviti i par umaka pa samo iseckati povrce za umakanje. Punjena jaja i njih mozete sa cim vam volja, ispasirate zumance, dodate malo pavlake ili majoneza ii neceg da veze masu pa u to po ukusu, moze tuna, moze svasta od rendanog i seckanog povrca.
Znam jos sto stvari ali ko ce se sad toga setiti. A sad mi se sve i jede
Idem sad na neki odmor u spa hotel, imacemo polupansion, a u medjuvremenu sluze voce kolace i finger food, pa cu obratiti paznju sta ce tamo biti
Nastaviću večeras, crče slikomat
Joj nedjo i ja volim bele pihtije a posebno tu tortu od pohovanih paprika. Sao sto ja vise koristim pavlaku nego majonez, malo ih pomesam.
Ja pravim super salate, pa se mogu u tim mini kalupima samo napraviti one korpice od testa (prhko testo-pisacu kad se vratim sa odmora) a onda se one mogu puniti i tim salatama.
Ko zna sta je volovan (punjeno lisnato testo- ali kao korpice) i one skoljkice od testa koje mozete puniti svim i svacim.
Nedjo, razbila si me sa ovim slikama, a rucak jos nije gotov
IZVORNA PORUKA: MaliMis
Nedjo, razbila si me sa ovim slikama, a rucak jos nije gotov
I mene
A crče mi ono govance od slikomata, nisam ni pola postavila, mnogo volim da pravim takve stvari. Meni jednom nedeljno dolaze uveče drugarice (ja ne izlazim skoro nikad uveče pa se samo tako viđamo), i uvek pravim nešto ovako...u najgorem slučaju razne projice i gibanice, a kad imam volje i vremena razne rolate i palačinke...baš uživam u tome.
Te korpice sam htela da pravim međutim nisam imala kalupe, jedva čekam da postaviš tvoje recepte
nedjo, ovako mozes da pravis i onu pitu sa pecurkama bez kora, koju sam ja davno postavila na forumu...super je za takva okupljanja
_____________________________
The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma
Da, da, sve pitice koje se ne mrve mnogo i nisu premasne su super za ovu namenu,samo nisam nigde videla tu što si ti postavila, naći ću je
IZVORNA PORUKA: Jeca*
Ovaj recept sam davno skinula sa neta i sjajan je. Kad treba da vam dodju gosti ili kad idete na neki izlet, ma začas se spremi i vrlo je ukusna pita i za doručak, sa jogurtom ili pavlakom
stavila sam ga u recepte, ali evo i ovde:
PITA OD PEČURAKA BEZ KORA
Za 4 osobe
Sastojci:
- pečurke (300 g)
- jaja (4 kom.)
- jogurt (1 čaša)
- brašno (10 kašika)
- prašak za pecivo (1 kesica)
- peršun - sitno seckan (1 veza)
- crni luk - sitno seckan (1 glavica)
- ulje
- so
- biber
- aleva paprika
Način pripreme:
Pečurke prodinstati na ulju sa malo luka, posoliti, pobiberiti i dodati alevu papriku po ukusu. Umutiti jaja, jogurt i brašno, dodati prašak za pecivo i seckani peršun. U tu masu dodati prohlađene pečurke. Sve izliti u pleh sa visokom ivicom i peći na 175 stepeni oko 40 min.
ja preko nekad narendam i kačkavalj
_____________________________
The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma