cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

Dzem od pomorandzi (jednostavan recept)

clock-img

14.03.2010, 19:52

clock-img

Unica

pencil-img

481

Potrebno:

10 pomorandzi (nije bitna velicina ali obratiti paznju da kora od 5 pomorandzi bude sto zdravija)
1 limun
2kg secera


Priprema:

1.deo - Oljustiti pomorandze i iskidati kriske na 2-3dela pa preliti sa 1l vode i ostaviti da prenoci.
2. deo - Koru od 5 pomorandzi ocistiti od onog unutrasnjeg belog dela i iseci na sto sitnije kockice. Preliti sa vodom (nije bitna kolicina vode jer je poenta da izadje ona gorcina iz kore) i ostaviti isto da prenoci.

- Sutradan staviti mesnati deo (1.deo) sa sve vodom da se kuva. Otprilike 1 sat od kljucanja dodati procedjene naseckane korice (2.deo), sok od 1 limuna i 2kg secera i kuvati (oko 3h na umerenoj vatri) dok ne postane gusto kao dzem. Odvaditi na tacnu 1 kasiku i ostaviti da se ohladi da se proveri gustina (koja je po zelji).

Inace,nema potrebe da se mesa sve vreme jer ima vode nego tek poslednjih 20ak minuta (mada ni tad nece zagoreti).
Za neupucene domacice, dzem je mnogo redji dok je vruc tako da je najbolja provera kad je kuvan da se odvadi na tacnu i proba.


_____________________________

Bolje je biti vrabac, nego papagaj koji tripuje da je slavuj.

clock-img

15.03.2010, 15:44

clock-img

Suncicabg

pencil-img

3431

Jel neko pravio ovaj dzem? user posted image  

< Poruku je uredio Suncicabg -- 15.3.2010 15:45:50 >

clock-img

15.03.2010, 16:02

clock-img

Lilly*

pencil-img

3854

Već zamišljam: neka piškotica, onako sa margarinom pa tvrđa, pa taj džemić i od gore čokolada i eto ti jafa, mljac!