IZVORNA PORUKA: Verus RR
Iz foruma prodjaj kod kuce Mikica kaze:
"Nikome ne bih preporucila porodjaj kod kuce! Prije su bila druga vremena! Zene su bile zdravije! Sada se zena jedva porodi i u bolnici pored citavog tima doktora! Znaci: kuca-nikad!"
Ovo me je nateralo da se upitam sledece: Da li su nase majke i bake stvarno bile zdravije i jace, ili smo mi postale da kazem "kenjkave" jer znamo da imamo izbor koje one nisu imale (citaj epidural, zakazivanje CR, akupunktura itd). Sta mislite?
Zena se poradja snagom sopstvenog tela. Nasi kapaciteti su dosta smanjeni, zato sto se zene danas ne krecu i ne rade kao tad. Moje babe su iz polja odlazile kuci da se poradjaju. Niko im nije radio revizije materice, jer se priroda pobrinula da posteljicu do kraja izbace same.
Sa druge strane i izbor je tu. Zasto bi neko birao neizvesnost kad moze imati sigurnost. One to nisu imale, a ono sto nisi upoznao ne moze ni da ti fali.
Ono u sta sam sigurna jeste da su bile psihicki jache i odgajale su nezavisne i stabilnije ljude od svoje dece. I zdravije!
Moj otac i tetka su najvise voleli da piju sveze pomuzeno mleko, bez kuvanja i nikada im nista nije bilo. A sad vidim da se ovde vode stranice polemika o pasterizaciji, sterilizaciji, kupovnim kasama ili domacim...Deca se vode u skolu do 4-og razreda. Ono ne sme da padne. Ne sme da se isprlja. Ne daj Boze da dete nesto uradi (sve ce mama)...
Dakle, da, nase babe su bile jake tj. jache i psihicki i fizicki. Nedostajala je njihovom vremenu samo po koja vakcina. Jer da su to imale , Srbija bi danas brojala nekoliko desetina miliona stanovnika vise. I to zdravih pojedinaca...Pravilno odgajenih i pravilno usmerenih