cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

Božićni medenjaci

  
clock-img

23.11.2009, 16:04

clock-img

Anoniman



Na sve strane miriše cimet i med...medenjaci su nezaobilazni  kolači za Božić, mada ja ih pravim u toku cele godine user posted image


Potrebno je :

Testo:
250g šećera
250g meda
1 kesica cimeta
1 jaje
3 žumanca
500
50 g brašna
1 kašičica sode bikarbone

Fil:
3 belanca
12 kašika šećera



Priprema:


Od svih sastojaka zamesiti testo. biće malo lepljivo, ali tako i treba da bude user posted image
Posuti loptu od testa, sa 50 g brašna , uviti u prozirnu foliju i ostaviti u frižider da prenoći.
sutradan testo preseći na pola (ima ga dosta) i svaku polovinu razvutu posebno. debljina 2-3 cm.
vaditi željene oblike tako da jedan bude ceo a drugi da ima maji krug u sredini.

peći na 150 stepeni dok ne porumene ( oko 10-ak min)
brzo se peku tako da treba paziti da ne zagore.
Belanca sa šećerom umutiti u čvrst sneg. spajati belancetom po dva medenjaka, i pritisnuti da bi fil popunio mali krug.
ostaviti ih da se osuše i omekšaju.

eh, sad.... treba im nekoliko dana da omekšaju (mada mi ih snažemo sutradan!user posted image )... vredi čekati! user posted image

ovo je količina za 100 medenjaka, ali ako je kalup veličine čepa može ih biti i 2oo kom! user posted image user posted image user posted image







clock-img

23.11.2009, 16:35

clock-img

Lu

pencil-img

15094

Joj superuser posted image ,pa i jeste bit svih ovih sitnih Božićnih kolačića da odstoje odnosno mogu dugo stajati u kutijama.
Moraću i ja ubaciti neke receptićeuser posted image

clock-img

24.11.2009, 18:02

clock-img

Anoniman

 može draga! user posted image

obožavam te sitne cimetne medene kolačiće! user posted image

clock-img

24.11.2009, 18:04

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: kaliopi


Potrebno je :

Testo:
250g šećera
250g meda
1 kesica cimeta
1 jaje
3 žumanca
500
50 g brašna
1 kašičica sode bikarbone


user posted image

< Poruku je uredio pcelica Maja -- 24.11.2009 18:06:04 >

clock-img

24.11.2009, 18:09

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: pcelica Maja

IZVORNA PORUKA: kaliopi


Potrebno je :

Testo:
250g šećera
250g meda
1 kesica cimeta
1 jaje
3 žumanca
500
50 g brašna
1 kašičica sode bikarbone


user posted image



evo draga sad ću da pogledam ...user posted image

hm... 500 + 50 g brašna. s tih 50 grama posipaš loptu kad umesiš testo user posted image

clock-img

24.11.2009, 18:10

clock-img

Anoniman

ahaaaa... prepisujem pa se zbunih!user posted image

clock-img

24.11.2009, 18:11

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: pcelica Maja

ahaaaa... prepisujem pa se zbunih!user posted image



user posted image user posted image

clock-img

24.11.2009, 18:12

clock-img

Anoniman

user posted image user posted image user posted image
Moram polako da pocnem da ucim!user posted image user posted image user posted image

clock-img

24.11.2009, 18:14

clock-img

Anoniman



ovo su ti medenjaci, a stavila sam recept i za medeno srce, ako te zanima.....user posted image (lako je i jeftino a super ukusno)

clock-img

24.11.2009, 18:16

clock-img

Anoniman

A primetila sam i to!user posted image Sad sam uzela da prepisujem sve sto mi se svidja!user posted image
I ja sam stavila jedno medeno srce!

clock-img

24.11.2009, 18:21

clock-img

Anoniman



dodala sam - medenjaci na pčelicin način user posted image

clock-img

24.11.2009, 19:07

clock-img

Anoniman

user posted image user posted image user posted image
Tj. ja sam stavila u recepte a guppy je dodala ovde,skroz je na zadnjoj strani u kuvajmo zajedno!

clock-img

03.01.2010, 08:21

clock-img

Lu

pencil-img

15094

Medenjaci,mmm... ja sam ih odozgo mazala bijelom ocaklinom (bjelanca,šećer u prahu i limunov sok).

clock-img

04.01.2010, 16:48

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: Lu RR

Medenjaci,mmm... ja sam ih odozgo mazala bijelom ocaklinom (bjelanca,šećer u prahu i limunov sok).



Draga, jel sve to zbućkaš, jel?  user posted image pa onda preliješ ili kako?

...

clock-img

04.01.2010, 17:10

clock-img

Lu

pencil-img

15094

Umutiš bjelance onako da se zabijeli ne da bude baš snijeguser posted image
Dodaš 1 kašiku soka od limuna i šećera u prahu postepeno uz miješanje,da bude onako tečno kao masa za palačinke,tako da ih možeš premazati četkicom i onda možeš posuti bilo čim(npr. šarenim mrvicama) da se zalijepi.
A možeš ih samo premazati ili ukrasiti sa tim sirove i tako ispeći.

Sory ako ti nije jasno jer ja baš ne znam lijepo da objasnimuser posted image

clock-img

04.01.2010, 17:20

clock-img

Lu

pencil-img

15094

user posted image

Evo medvjedića koje je Roko ukrašavaouser posted image

clock-img

04.01.2010, 17:38

clock-img

Anoniman

ma super si mi objasnila! user posted image Hvala draga odmah ću da zapišem jer hoću sutra da ih pravim.. raznorazne...


Pa vas dvoje ste neverovatni kreativci! user posted image

clock-img

04.01.2010, 17:43

clock-img

Anoniman

a je l moze zuti secer?

clock-img

04.01.2010, 17:45

clock-img

minavb

pencil-img

12959

IZVORNA PORUKA: OTI

a je l moze zuti secer?


Samo da  pitam, zasto korisirs zuti? Neko te slagao da ima manju slast i da je zdraviji?

clock-img

04.01.2010, 17:47

clock-img

Anoniman

ne, nego smo taj kupili i samo taj sad imam

clock-img

04.01.2010, 17:51

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: OTI

a je l moze zuti secer?




...što da ne?  Znam samo da se on jako brzo "osuši, stvrdne"  ali.... ne vidim razlog zbog kojeg ne bi moglo...user posted image

clock-img

04.01.2010, 17:52

clock-img

minavb

pencil-img

12959

Beli i zuti secer imaju ista svojstva. razlikuju se samo u boji jer izostaje par koraka preciscavanja tokom tehnoloskog procesa proizvodnje zutog. Isto je sa zutim kao i sa belim.user posted image

clock-img

04.01.2010, 17:55

clock-img

Lu

pencil-img

15094

Ma da baš sam i ja gledala emisiju  o tom postupku pri proizvodnji šećera a lupili mu cijenu u trgovinama kao da je zlatan.

clock-img

05.01.2010, 15:50

clock-img

Anoniman

user posted image

...friško napravljeni.... user posted image fale još i oni umočeni u čokoladu ali trenutno su na *lađenju......user posted image

clock-img

05.01.2010, 17:59

clock-img

Lu

pencil-img

15094

Pa ti si ovo Kaliopi sa nekom marmeladom spajalauser posted image