cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

Bamija

clock-img

21.08.2018, 12:15

clock-img

lesica

pencil-img

12013

Da li volite i spremate bamije?

Ja oduvek znam za njih, i moja mama ih je koristila uvek u solidnoj količini - uglavnom ih je donosila i nabavljala svojevremeno u svom zavičaju (Metohija) jer su na našim pijacama i radnjama slabo zastupljene. Sada mogu da se nađu u veru, i ponekad na pijaci ali je problem što su na pijaci uvek "matore" samim tim tvrde, žilave i neukusne.

Pa poneti time, mm i ja smo ove godine umesto cveća - čitajte jagoda user posted image ove godine u sve saksije na terasi posadili bamije.


Inače, plod bamije se svrstava u leguminoze, a inače pripada porodici hibiskusa.
Vrlo zanimljiva povrćka, specifičnog ukusa.


user posted image

< Poruku je uredio lesica RR -- 21.8.2018 12:28:51 >

clock-img

21.08.2018, 12:17

clock-img

mama Jo

pencil-img

26537

Iskreno, prvi put cujem. Ne znam ni kako izgleda 🙄

_____________________________

,,Carpe diem"

clock-img

21.08.2018, 12:27

clock-img

lesica

pencil-img

12013

Đuveč sa bamijama


teletina ili junetina isečena na krupnije kocke (odlično je i sa jagnjetinom)
2-3 krompira isečena na krupnije komade
2-3 šargarepe iseckane na kockice
1 mani celer iseckan na kockice
4 pečene, oljuštene crvene paprike isečene na krupnije komade
nekih 3-4 svežih paprika različitih boja iseckane na komadiće
2 crna luka iseckana uzduž
2-3 čena belog luka sitno iseckana
3 krupnija paradajza oljuštena od kožice iseckana krupno
1 plavi patlidžan , oljušten iseckan krupno, posoljen i oceđen
1 plavi patlidžan prethodno pečen i oljušten, viljuškom iscepkan,
1 tikvica iseckana na kockice
300 - 400gr bamija ili isečenih na pola poprečno, ili celih ako su mlade (prethodno očišćene i izblanširane u vodi sa limunovim sokom ili kašikom sirćeta)
sok od 1 limuna
začin (so, biber, začinska paprika)

Luk i meso se izdinsta, pa se redom ubacuje - celer i šargarepa, paprika sveža, krompir, patlidžan, tikvica, pečena paprika, bamija, paradajz.
Kada se sve malo ukrčka, prebaci se u vatrostalnu, najbolje zemljanu posudu, začini, i ubaci u rernu, pokriveno folijom/poklopcem, nekih 40-45 minuta, a onda se skida poklopac i ostavi još neko vreme da se lepo zapeče.




_____________________________

"Majkooooo, bič pliiiiz!!!"

JER SMO TAKO U MOGUĆNOSTI

clock-img

21.08.2018, 12:38

clock-img

lesica

pencil-img

12013

Bamija u paradajzu

0,5 kg bamije
4 -5 krupnih sočnih paradajza
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
začini po ukusu ( so, biber, začinsko bilje - bosiljak, origano, korijander, timijan...)


Bamijama se odstrane peteljke nožem, operu se dobro pod mlazom vode, pa se izblanširaju kratko u vreloj slanoj vodi uz dodatak limunovog soka, zatim se ocede, ponovo speru hladnom vodom, i osuše od viška tečnosti.

Luk se izdinsta na maslinovom ulju, doda mu se 4 paradajza isečenih na komade. Kada se ta masa malo zgusne, dodaju se bamije, i lagano mešaju, Nakon toga se pridoda preostali izrendani paradajz, i začini.

Može da se služi uz neku testeninu, ili pirinač, a ukoliko se doda i neko meso ( dinsta se sa lukom pre dodavanja paradajza) ispadne kao neka vrsta gulaša.

Ja iskreno ovo najviše volim uz neki dobar slan sir, i vruće testo.

_____________________________

"Majkooooo, bič pliiiiz!!!"

JER SMO TAKO U MOGUĆNOSTI

clock-img

21.08.2018, 12:48

clock-img

lesica

pencil-img

12013

Pohovane bamije sa sirom i slaninom

Očistiti bamije, zaseći po dužini sa jedne strane, isprati ih dobro pod mlazom hladne vode i ostaviti još nekih pola sata potopljene u hladnoj vodi sa limunovim sokom.
Posle ih ocediti, pa osušiti, i onda puniti te zarezane delove sa trakom nekog kačkavalja (slaniji majka) umotati sa šnitom slanine, i uvaljati u testo za poh koje je onako malo gušće kao za galete i u koje je ubačen susam. Pride tu smesu treba začiniti po ukusu (dakle so i ostalo, sjajan je i vlašac sitno seckan)
Pržiti u ulju, ili peći u rerni.

Može da se služi uz neki kiselkasti ( o daaa, limun ponovo user posted image ) umak

_____________________________

"Majkooooo, bič pliiiiz!!!"

JER SMO TAKO U MOGUĆNOSTI

clock-img

21.08.2018, 12:53

clock-img

Ana RR

pencil-img

34311

Zanimljivo skroz. Znam za bamije i znam da ih mnogo ljudi sprema ali ja ih nikad nisam probala. Nisam ih čak nikad ni videla na pijaci, barem ne kod nas. Kakav im je ukus Les? Jel slično zelju npr ili je skroz drugačije?

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

21.08.2018, 12:58

clock-img

bebilule

pencil-img

2215

Ja sam jedino navikla na ukus begove čorbe, ona ide obavezno sa bamijom. Kod nas ima po pijacama da se kupi suha bamija, nanizana na kanap. Jako specifičan ukus, kažem vam, navikla sam se samo na begovu čorbu.

clock-img

21.08.2018, 12:58

clock-img

lesica

pencil-img

12013

Ana, pa ne mogu da ti definišem ukus, vrlo je specifičan, kao kombinacija više različitih povrćki koje jedne sa drugom nemaju apsolutno nikakve sličnosti. Ali prosto i kao dodatak ostalom povrću sa kojim se pripremaju pojačaju ukus.
Zeznute su malo u toj nekoj predpripremi jer ispuštaju sluz, otud toliko ispiranje i blanširanje.

A za pijacu...ima ih tu i tamo ali su velike, prezrele i skupe. Zato ih u Grčkoj ima ihaaaj.

_____________________________

"Majkooooo, bič pliiiiz!!!"

JER SMO TAKO U MOGUĆNOSTI

clock-img

21.08.2018, 13:01

clock-img

lesica

pencil-img

12013

Bebilule bravo, i begova čorba je tu, mada ja pravim i varijaciju sa jagnjetinom (isto sve kao sa piletinom)
I živeo ekspres lonac u ovom slučaju user posted image

_____________________________

"Majkooooo, bič pliiiiz!!!"

JER SMO TAKO U MOGUĆNOSTI

clock-img

21.08.2018, 13:35

clock-img

nata11

pencil-img

9214

Ja sam bamiju videla uzivo ove godine u Grckoj. Inace se uvek setim serije Lud zbinjen normalan kada trazi punjenu bamiju user posted image


_____________________________




clock-img

23.08.2018, 16:56

clock-img

Dragce86

pencil-img

2625

Nikad cula za bamije,bas sam citam komentare sta je..

clock-img

23.08.2018, 17:51

clock-img

gagana83

pencil-img

6941

Ja sam ih prvi put probala letos na moru, u hotelu. Spremljene kao sataras, sa paprikom, lukom i paradajzom. Bas mi se svidelo. U Krusevcu nisam videla da ih ima gde.

_____________________________

ISKLJUCI PINK , UKLJUCI MOZAK!!!!!!

clock-img

23.08.2018, 17:55

clock-img

mama Jo

pencil-img

26537

Evo i sada kad vidim da je postavljena slika, prvi put ih vidim 😊
Ali ovi recepti deluju mmmmmmmljac, mljac 😊
Ja volim nove ukuse da probam 😊

_____________________________

,,Carpe diem"

clock-img

23.08.2018, 20:28

clock-img

lesica

pencil-img

12013

Rekoh već, jako retko ih ima po pijacama, a i kada ih ima prvo su baš skupe, a drugo stare i prevelike samim tim nikakve, neukusne i žilave.

Ja ih gajim na terasi umesto cveća user posted image

Ove su optimalne veličine, mogu naravno i manje da se beru.

user posted image

A ovakav im je cvet. Rekoh već da su porodica hibiskusa user posted image

user posted image

_____________________________

"Majkooooo, bič pliiiiz!!!"

JER SMO TAKO U MOGUĆNOSTI

clock-img

23.08.2018, 20:41

clock-img

Ana RR

pencil-img

34311

Prelep cvet, zaista.

Ja bih radije gajila asparagus user posted image

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

24.08.2018, 07:55

clock-img

mama Jo

pencil-img

26537

Wow, bas je lep cvet stvarno user posted image

_____________________________

,,Carpe diem"

clock-img

25.08.2018, 22:36

clock-img

vocicana

pencil-img

12362

Divno izgleda, ja sam jela ipak to, kod nekih prijatelja, doneli su iz Grcke jedne godine, oni su ga uporedili sa ukusom boranije, ali nije bas tako, Lesica je lepo opisala. Mesane povrcke, vrlo neobicno li prelepo.

_____________________________

Tri svecice upaljene jedna za drugom u noci...prva da ti vidim lice, druga da ti vidim usne, treca da ti vidim oci...
Jer smo tako u mogucnosti!!!

clock-img

25.02.2019, 15:33

clock-img

mirana1

pencil-img

607

Bas interesantno.

clock-img

10.07.2019, 07:19

clock-img

mama ivane

pencil-img

1902

Nisam pravila Bamije nikada

clock-img

10.07.2019, 08:30

clock-img

Duškić

pencil-img

9617

Ni ja nikad nisam pravila.

clock-img

10.07.2019, 10:42

clock-img

flamingos

pencil-img

25380

Nisam ih ni pravila,niti sam ih jela.Mora da su ukusne