Đuveč sa bamijama
teletina ili junetina isečena na krupnije kocke (odlično je i sa jagnjetinom)
2-3 krompira isečena na krupnije komade
2-3 šargarepe iseckane na kockice
1 mani celer iseckan na kockice
4 pečene, oljuštene crvene paprike isečene na krupnije komade
nekih 3-4 svežih paprika različitih boja iseckane na komadiće
2 crna luka iseckana uzduž
2-3 čena belog luka sitno iseckana
3 krupnija paradajza oljuštena od kožice iseckana krupno
1 plavi patlidžan , oljušten iseckan krupno, posoljen i oceđen
1 plavi patlidžan prethodno pečen i oljušten, viljuškom iscepkan,
1 tikvica iseckana na kockice
300 - 400gr bamija ili isečenih na pola poprečno, ili celih ako su mlade (prethodno očišćene i izblanširane u vodi sa limunovim sokom ili kašikom sirćeta)
sok od 1 limuna
začin (so, biber, začinska paprika)
Luk i meso se izdinsta, pa se redom ubacuje - celer i šargarepa, paprika sveža, krompir, patlidžan, tikvica, pečena paprika, bamija, paradajz.
Kada se sve malo ukrčka, prebaci se u vatrostalnu, najbolje zemljanu posudu, začini, i ubaci u rernu, pokriveno folijom/poklopcem, nekih 40-45 minuta, a onda se skida poklopac i ostavi još neko vreme da se lepo zapeče.
_____________________________
"Majkooooo, bič pliiiiz!!!"
JER SMO TAKO U MOGUĆNOSTI