cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

Česnica

  
clock-img

05.01.2010, 14:07

clock-img

Lilly*

pencil-img

3854

Česnica je kolač koji je obavezan na Božićnoj trpezi. Postoji više varijacija kako se on pravi, kao pita, kao slavski kolač... Kako je vi pravite? Znate li običaj kojim se redosledom dele parčad?
Moja mama, pa sada i ja, česnicu pravi kao pitu: 2-3 kore poprskane uljem, pa se nabaca dosta sečenih smokava, šljiva, suvog grošđa, mlevenih i seckanih oraha, pa se malo popraši šećerom i prelije medom, može i malko mleka, pa opet 2 kore... i poslednja kora se premaže medom i peče. Bude odličnog ukusa.
Ono što je obavezno u česnici to je dinar koji se nasumično ubaci i koji donosi sreću i novac onom koji ga nađe, a i domaćin ga mora otkupiti user posted image
U našoj porodici, česnica se delila prvo parče kući, pa putniku namerniku, pa onda redom od najstarijeg do najmlađeg člana.


user posted image

< Poruku je uredio lesica RR -- 5.1.2020 14:30:54 >

clock-img

05.01.2010, 14:22

clock-img

MERYEN

pencil-img

1390

I ja pravim cesnicu ali ne na nacin kao ti Lilly.Umesim je kao pogacu i u nju obavezno idu simboli od badnjaka pravljeni,kao kutlaca,pa ona kome pripadne kad se lomi cesnica veruje se da ce te godine najvise da provodi u kuhinji,zatim sekira da ce najvise da radi,badnjak da ce da ga prati sreca,zrno kukuruza(ne znam sta znaci)pa metalni novac ko izvuce imace para te godine i po pravilu se cuva u svom novcaniku.Kod nas se cesnica lomi u krugu porodice.

clock-img

05.01.2010, 14:25

clock-img

cipiripi

pencil-img

5148

mnogo volim Bozic, svekrva pravi cesnicu i bude vrh user posted image
stavlja u nju srebrnjak,kukuruz,dren i zito user posted image


_____________________________

saljem ti bebi prasinu draga! Nek uspe!!! ... by Verus ! :D

A sad Ivona kaze "Verus..al si mi zaprasnjavilaaaa mamuuuu" !!!!

:D :*:*:*




clock-img

05.01.2010, 14:27

clock-img

Delijagirl

pencil-img

1701

Markova baba isto zamesi cesnicu da bude kao pogaca i stavlja unutra novcic i tako ...
Prosle godine je ona sama ufatila novcic i za mesec dana dobila na lotu naravno nije bilo nesto mnogo ali ipak user posted image


_____________________________

Glasajte za nasu Greti

http://jazsem.nikonsvet.si/gallery/47/item/12871/narobe-obrnjena.html

clock-img

05.01.2010, 14:27

clock-img

cicko

pencil-img

982

Lili, a koliko dugo i na kojoj temper. peces cesnicu?



IZVORNA PORUKA: Lilly RR

Česnica je kolač koji je obavezan na Božićnoj trpezi. Postoji više varijacija kako se on pravi, kao pita, kao slavski kolač... Kako je vi pravite? Znate li običaj kojim se redosledom dele parčad?
Moja mama, pa sada i ja, česnicu pravi kao pitu: 2-3 kore poprskane uljem, pa se nabaca dosta sečenih smokava, šljiva, suvog grošđa, mlevenih i seckanih oraha, pa se malo popraši šećerom i prelije medom, može i malko mleka, pa opet 2 kore... i poslednja kora se premaže medom i peče. Bude odličnog ukusa.
Ono što je obavezno u česnici to je dinar koji se nasumično ubaci i koji donosi sreću i novac onom koji ga nađe, a i domaćin ga mora otkupiti user posted image
U našoj porodici, česnica se delila prvo parče kući, pa putniku namerniku, pa onda redom od najstarijeg do najmlađeg člana.

clock-img

05.01.2010, 14:39

clock-img

Jeja1975

pencil-img

50

Moja mama česnicu pravi kao proju i to je nasledila od tatine mame, u nju takodje stavlja srebrnjak i deli se: I putniku namerniku, II domaćinu, III domaćici a zatim deci po uzrastu.

clock-img

05.01.2010, 14:41

clock-img

SUPER MAMA

pencil-img

2363

Joj i ja obozavam cesnicu.Mi za bozic smo kod svekrve za rucak i moja svekrva pravi cesnicu i odlicna je.

clock-img

05.01.2010, 14:50

clock-img

cicko

pencil-img

982

Jel zna neko koliko vremena i na kojoj temperaturi se pece? Cure, cekam da mi neko kaze pa da je ubacim u rernu.
user posted image

clock-img

05.01.2010, 14:52

clock-img

cipiripi

pencil-img

5148

moja svekrva mi sad kaze da stavlja na 180c user posted image
zagrejana rerna , i pece pola sata-40 min. user posted image


< Poruku je uredio cipiripi -- 5.1.2010 14:53:28 >


_____________________________

saljem ti bebi prasinu draga! Nek uspe!!! ... by Verus ! :D

A sad Ivona kaze "Verus..al si mi zaprasnjavilaaaa mamuuuu" !!!!

:D :*:*:*




clock-img

05.01.2010, 14:53

clock-img

Anoniman

oko pola sata, na srednjoj temperaturi, tako pise u receptu, za onu cesnicu sto jje kao pita

clock-img

05.01.2010, 14:56

clock-img

cicko

pencil-img

982

Hvala vam!user posted image  Idem da je ubacim, mljac!
Ja je nikad nisam pravila, ko zna kako ce ispasti.user posted image

clock-img

05.01.2010, 14:57

clock-img

cipiripi

pencil-img

5148

javi kako je ispala user posted image



_____________________________

saljem ti bebi prasinu draga! Nek uspe!!! ... by Verus ! :D

A sad Ivona kaze "Verus..al si mi zaprasnjavilaaaa mamuuuu" !!!!

:D :*:*:*




clock-img

05.01.2010, 14:58

clock-img

Anoniman

Mislim da tu ne mozes puno da pogresis, te kore su ionako vec polupecene, koliko ja znamuser posted image Javi kako je ispalauser posted image

clock-img

05.01.2010, 17:16

clock-img

natty

pencil-img

56

moja mama pravi sa orasima i medom a svekrva je pravila najgluplju za koju sam ikad cula kupovne kore redja prska sa vodom i posipa secerom i tako ispece pa kad je gotova premaze medom odgore i kad je izlome onda je listaju i mazu med unutra. sad i ja tako pravim najlakse je a muz je navikao na takvu pa nije problemuser posted image

clock-img

05.01.2010, 17:17

clock-img

gagana83

pencil-img

6941

IZVORNA PORUKA: Jeja1975

Moja mama česnicu pravi kao proju i to je nasledila od tatine mame, u nju takodje stavlja srebrnjak i deli se: I putniku namerniku, II domaćinu, III domaćici a zatim deci po uzrastu.


I mi pravimo kao proju sa metalnim novcicem unutra


_____________________________

ISKLJUCI PINK , UKLJUCI MOZAK!!!!!!

clock-img

05.01.2010, 18:57

clock-img

Lilly*

pencil-img

3854

IZVORNA PORUKA: cicko

Lili, a koliko dugo i na kojoj temper. peces cesnicu?



IZVORNA PORUKA: Lilly RR

Česnica je kolač koji je obavezan na Božićnoj trpezi. Postoji više varijacija kako se on pravi, kao pita, kao slavski kolač... Kako je vi pravite? Znate li običaj kojim se redosledom dele parčad?
Moja mama, pa sada i ja, česnicu pravi kao pitu: 2-3 kore poprskane uljem, pa se nabaca dosta sečenih smokava, šljiva, suvog grošđa, mlevenih i seckanih oraha, pa se malo popraši šećerom i prelije medom, može i malko mleka, pa opet 2 kore... i poslednja kora se premaže medom i peče. Bude odličnog ukusa.
Ono što je obavezno u česnici to je dinar koji se nasumično ubaci i koji donosi sreću i novac onom koji ga nađe, a i domaćin ga mora otkupiti user posted image
U našoj porodici, česnica se delila prvo parče kući, pa putniku namerniku, pa onda redom od najstarijeg do najmlađeg člana.



Sada tek videh poruku user posted image Dobro je što su ti odgovorile forumašice user posted image Javi kako ti je uspela user posted image

clock-img

05.01.2010, 19:10

clock-img

cicko

pencil-img

982

Hej, uopste nije lose ispala... samo je nekako "anemicna". Nikako mi nije porumenelauser posted image


IZVORNA PORUKA: Nedja

Mislim da tu ne mozes puno da pogresis, te kore su ionako vec polupecene, koliko ja znamuser posted image Javi kako je ispalauser posted image

clock-img

05.01.2010, 19:11

clock-img

Anoniman

jesi prelila od gore necim?
Ako nisi, mislim da za to jos nije kasno, recimo secer i voda, mislim da tako ide i za baklavu, ili med, ili tako nesto, lilly je iskusnija pa da ti kaze ako zna?

clock-img

05.01.2010, 19:13

clock-img

Lilly*

pencil-img

3854

Cicko, to što je anemična user posted image mogla si je pustiti još koji minut da se zapeče i porumeni. Ako ti se rerna nije ohladila, ponovo je uključi i vrati da se dopeče

clock-img

05.01.2010, 19:13

clock-img

cicko

pencil-img

982

Negde pred kraj pecenja sam je izvadila iz rerne i prelila toplim medom. Pa dobro je za prvi put. Hvala svima na savetima.user posted image

clock-img

05.01.2010, 19:14

clock-img

Lilly*

pencil-img

3854

IZVORNA PORUKA: Nedja

jesi prelila od gore necim?
Ako nisi, mislim da za to jos nije kasno, recimo secer i voda, mislim da tako ide i za baklavu, ili med, ili tako nesto, lilly je iskusnija pa da ti kaze ako zna?


Po mom receptu česnica se ne zaliva kao baklava šećerom i vodom, ali mi namažemo sa malo meda od gore dok se peče a ne mora

clock-img

05.01.2010, 19:15

clock-img

Anoniman

Ako je ukus dobar, sta te briga sto je albinouser posted image nema na cemuuser posted image

clock-img

05.01.2010, 19:16

clock-img

cicko

pencil-img

982

izes ga, bojala sam se da je ne presusim...

clock-img

05.01.2010, 19:17

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: Lilly RR

IZVORNA PORUKA: Nedja

jesi prelila od gore necim?
Ako nisi, mislim da za to jos nije kasno, recimo secer i voda, mislim da tako ide i za baklavu, ili med, ili tako nesto, lilly je iskusnija pa da ti kaze ako zna?


Po mom receptu česnica se ne zaliva kao baklava šećerom i vodom, ali mi namažemo sa malo meda od gore dok se peče a ne mora



Zato sam i pomislila da ces bolje znati-posto ja nikad nisam pravila cesnicu, nego znam teoretski, a za temperaturu-pricala sam sa mamom kad je cicko pitala, pa sam prenelauser posted image

clock-img

05.01.2010, 19:26

clock-img

Lilly*

pencil-img

3854

IZVORNA PORUKA: cicko

izes ga, bojala sam se da je ne presusim...


Zato sam rekla ako ti se rerna nije ohladila, a nema veze ako je bleda, bolje ovako nego da ti se isušila ili nagorela user posted image
Neđo, dobro je što si pitala mamu, jer ne bih znala da kažem ni t ni vreme user posted image Moja rerna nema podeoke nego ima jednu flomasterom obeleženu liniju user posted image user posted image a dužinu pečenja orjentišem prema tome koliko je porumenelo user posted image