cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Znaš li šta je "phubbing"? I ti to radiš, a evo zašto je jako loše.

Moderno vreme donelo nam je toliko toga dobrog. Informacije na dohvat ruke, pomoć na sve strane kad nam treba, mudrosti, napredovanje… Ali i puno onih drugih, negativnih strana.

Znaš li šta je "phubbing"? I ti to radiš.

Sigurno se i tebi dogodilo slično: sediš na kafi sa prijateljicom ili rođakom ili komšinicom i ta osoba sa kojom pričaš i sa kojom sediš odjednom počne da gleda u svoj mobilni telefon i odgovara na poruke ili bilo šta slično. A bili ste, takoreći, usred razgovora. Sećaš li se osećaja koji ti se tada javio? Sigurno nije bio pozitivan, to možemo i mi reći.


Taj fenomen, pojava, postupak, kako god ga zvali, naziva se „phubbing“, a naziv dolazi od dve engleske reči: phone (telefon) i snubbing (ignorisanje). I dok to što se tokom kafe i razgovora može protumačiti nekulturnim ili čak bezobraznim, ne utiče samo na odrasle, nego i na decu – a tad nekultura nije glavni problem. Pre nekoliko meseci, jedna licencirana savetnica za mentalno zdravlje na svom TikTok profilu @StephAnne221 objavila je video u kojem je istakla posledice neusklađenosti sa detetom zbog pametnih telefona, odnosno „phubbinga“. Iako se može činiti bezopasnim, zapravo može biti prilično štetno ako deca dožive osećaj odbačenosti ili omalovažavanja.


Samo biti prisutan nije dovoljno

U svom videu je poprilično iskrena i oštra na jeziku, pa ima i nekih neprikladnih reči koje deca ne smeju izgovarati, ali ono što pokazuje u videu daleko je važnije od psovke koja dočarava što se događa zbog „phubbinga“. Prikazala je test u kojem se pojavljuju mama i beba i imaju određenu komunikaciju. U prvom delu testa, mama je u potpunosti posvećena bebi i komunicira sa njom, prati bebu koja je vesela i uzvraća. Ali, u drugom delu mama ima potpuno bezizražajno lice i ne reaguje na bebine upute, usklike, pozive i slično. Samo je prisutna. Znaš, baš onako kako to izgleda kad „blejimo“ u mobilne telefone i ne doživljavamo svet oko sebe. Ni decu oko sebe. I možemo se praviti kao smo mi bolji od toga, ali velika je istina da smo svi to barem nekad uradili.


Na portalu Parents.com razgovarali su sa psihoterapeutima i ovlašćenim stručnjacima za mentalno zdravlje upravo o fenomenu „phubbinga“ i o tome kako utiče na decu. Dr. Jenny Woo, istraživačica kognitivnih nauka, opisuje roditeljski phubbing kao naviku roditelja da se fokusiraju na svoje telefone umesto da komuniciraju sa svojom decom ili obraćaju pažnju na njih. Studija iz 2022. pokazala je da roditeljski phubbing značajno utiče na privrženost roditelja i deteta.


Kako telefonske navike roditelja utiču na decu? 

Ne moramo te ni pitati šta misliš o tome, niti moramo pitati stručnjake, a već znamo da telefonske navike i sve vezano za pametne telefone danas ima značajan uticaj na decu. „Kada roditelji daju prioritet svojim telefonima u odnosu na interakciju sa detetom, ono što se može saopštiti tom detetu – i što će dete prihvatiti – jeste da je telefon vredniji, privlačniji, zanimljiviji i važniji od njih,“ kaže Michelle Felder, osnivač i izvršni direktor Parenting Pathfinders.
To direktno podseća na izraz „mirno lice“, koji je izveden iz psihološkog eksperimenta sprovedenog 1970-ih, na koju se terapeutkinja sa početka priče, iz videa, poziva. Ovaj eksperiment je pokazao uticaj koji poremećena interakcija roditelj-dete, ili iznenadni nedostatak društvenog angažmana roditelja, ima na bebu - slično kao kada roditelj gleda u svoj telefon, pored deteta.

„U eksperimentu, kada je roditelj iznenada prestao reagovati i prihvatio miran izraz lica i držanje bez emocija, dojenčad je pokazivala znakove zbunjenosti i uznemirenosti,“ kaže Felder. „Interakcija roditelj-dete igra veliku ulogu u oblikovanju društvenog i emocionalnog razvoja deteta, a ovaj eksperiment naglašava važnost društvenih veza i emocionalnog reagovanja na detetove potrebe." 


Stručnjaci su složni u mišljenju da phubbing može uzrokovati kritična kašnjenja u razvoju jezika i učenju društvenih veština i ponašanja. Tačnije, kad majka to čini detetu to je značajno povezano sa emocionalnim problemima i problemima u ponašanju dece. I da, svi to radimo, nećemo se lagati. Pa hajdemo onda da pokušamo da to radimo što manje. Dogovoreno?

Izvor: Missmama

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img