cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Zašto mi je holistički pristup bio važan tokom mog IVF putovanja

Nije lako u moru klinika, preporuka, prijatelja, žena koje su imale iskustvo IVF, medija, društvenih mreža, ma milion glasova u glavi, odabrati ni lekara ni kliniku.

Zašto mi je holistički pristup bio važan tokom IVF-a

Prema najnovijim istraživanjima Svetske zdravstvene organizacije skoro svaka šesta odrasla osoba ima problem sa neplodnošću, što postaje veliki zdravstveni izazov na globalnom nivou. Neplodnost je danas označena kao bolest modernog doba.

Nisam znala za ove podatke i verovala sam da je to problem koji se događa nekom drugom. Međutim i pred nas dvoje život je postavio izazov, koji danas posmatram kao blagoslov, jer kroz celu priču o vantelesnoj oplodnji porasli smo i sazreli i moj partner i ja.

Onog trenutka kada nam je doktor saopštio da je neophodno da uđemo u proces IVF, počela je faza koja je zahtevala suočavanje sa novim životnim okolnostima. Jedan od naših prvih izazova bio je odabir klinike za VTO. Koju izabrati? Ko će biti naš doktor? Koje usluge su na raspolaganju?
 
Nije lako u moru preporuka, prijatelja, žena koje su imale iskustvo IVF, medija, društvenih mreža, ma milion glasova u glavi, odabrati ni lekara ni kliniku.


S obzirom da nam je poznata duga tradicija naših parova koji su odlazili u Češku na lečenje, obradovala nas je vest da je čuvena češka klinika došla na ove prostore i da je Pronatal, otvoren u Beogradu. I što je još važnije, klinika Pronatal ima potpisan ugovor sa RFZO o pružanju usluga za lečenje neplodnosti u postupcima BMPO. To znači da u Pronatalu možemo raditi postupak VTO o trošku države, naravno ukoliko prođemo komisiju, a jesmo!


Istražujući na internetu pronašla sam da, pored toga što imaju sjajan tim lekara i embriologa, takođe su i prva klinika u Srbiji koja primenjuje holistički pristup, što znači da primenjuju sveobuhvatan pristup pacijentu koji podrazumeva sagledavanje pacijenta kao celine - jedinstvo fizičkog, psihološkog, socijalnog i emotivnog bića. Sve ovo me je posebno privuklo, zato i želim da podelim sa vama, jer znam koliko je meni bilo važno da razumem o čemu se zapravo radi i odlučim se.


Verujem da nije sve u tabletama i skupim pregledima. Na klinici Pronatal, uz podršku lekara, psihoterapeuta, kao i stručnjaka koji se bave ishranom, u periodu koji je prethodio našem postupku vantelesne oplodnje, postigla sam da moj um i moje telo budu zdravi, snažni i potpuno spremni za ovaj prilično zahtevan medicinski proces, ali i za buduću bebu koja u meni treba da sta­nuje devet meseci.  

Nastavak teksta može biti vaš mini IVF vodič kako da sebi i svom partneru obezbedite najbolje moguće uslove na putu ostvarenja najvećeg sna - na putu do bebe. Ne samo da ćete lakše proći kroz IVF ciklus, već ćete i napredovati u svakom smislu. Pripremite se da iznenadite sebe sopstvenom snagom.


PROMENE U NAČINU ŽIVOTA

Šta je ono što možemo sami preduzeti da našem telu pružimo najbolju moguću podršku tokom IVF postupka?

Najpre, promene u načinu ishrane kako bi svoje telo pripremili za IVF, a kasnije i za trudnoću

Pored svima poznatih saveta, meni lično je puno značilo, a znam da je i mnogim drugim ženama, i to što nam je na klinici Pronatal dostupan i
sjajan nutricionista. Nakon detaljnog nutricionističkog pregleda, oboje smo dobili individualan plan ishrane i suplementacije u skladu sa našim hormonalnim statusom, sve u dogovoru i sa našim odabranim lekarom.

Fokus je na zdravoj, uravnoteženoj ishrani i određenoj suplementaciji.

Ne zaboravite da indeks telesne mase (BMI) značajno utiče na plodnost i ima važnu ulogu u uspehu vantelesne oplodnje. Ako vaš BMI ukazuje na premalu ili prekomernu težinu, dobijanje ili gubitak na težini biće neophodni da biste povećali šanse za uspeh.


Fizička aktivnost i priprema za VTO

Istraživanja pokazuju da su žene koje su bile fizičke aktivne pre IVF-a, imale bolje kliničke rezultate. Redovna fizička aktivnost najmanje tri puta nedeljno, povećala je stopu implantacije, kao i šanse za trudnoću i smanjila rizik od pobačaja. To i jeste logično, ako znamo da aktivnost poboljšava cirkulaciju, ublažava stres, a hormone dovodi u ravnotežu.


Na klinici Pronatal takođe je dostupan i posebno osmišljen
set terapijskih vežbi za hormonalni balans, namenjenih ženama koje se pripremaju, ili su u procesu VTO. Program je osmislila Dragana Jovanović, mentor u oblasti ličnog razvoja i yoga učitelj, a uz nju ćete naučiti i tehnike disanja i relaksacije. Vežbaćete u toplini svoga doma, online putem zoom-a, kada vama odgovara. Disanje i relaksacija su mi pomogli da umirim svoj um, kao i da se u trenucima najveće napetosti u telu i glavi, resetujem za svega pola sata i nastavim dalje u dan.


Kvantna medicina

Pronatal Beograd se oslanja na iskustva kvatne medicine koja veoma pomaže u harmonizaciji hormonskog statusa, reguliše probleme sa insulinskom rezinstencijom, probleme sa štitnom žlezdom, redukuje stres. Holistic centar u saradnji sa Pronatalom Beograd pripremio je niz terapija pomoću kojih se svakom pacijentu i njegovom problemu pristupa individulano.


I za kraj malog vodiča kroz VTO pripremu, ali podjednako važno...


PRIHVATITE PODRŠKU U PROCESU VANTELESNE OPLODNJE

Istina je da su strahovi i anksioznost uobičajeni dok se pripremamo, ili smo već u IVF postupku, ali ne bi trebalo da budu naše prirodno stanje. Strah može biti najveći neprijatelj i kočničar našeg života i ne smemo podlegati njegovim štetnim posledicama. Zatražite podršku, ili je prihvatite ako vam se nudi.

Kada želimo bebu, a želja se ne ostvaruje, primarna podrška su svakako partner, porodica, prijatelji. Ali i stručna psihološka podrška itekako pomaže da ostvarimo promene i suočimo se sa stresnim situacijama i emocijama. Pronatal je prvi uveo psihološku podršku tokom pripreme i u procesu VTO.

Koliko na putu do trudnoće i majčinstva znače individualne psihoterapeutske sesije, kao i grupne radionice pokazuje praksa, a uverila sam se i lično. Zašto bih analizirala proces i tražila odgovore na internetu, kada sam došla na kliniku upravo po te odgovore. Zar nije bolje da se fokusiram na ono što mogu da kontrolišem: na način života, ishranu, odnos sa partnerom.

A onda na grupnim radionicama shvatam da nisam sama u ovoj priči, razmišljam o svim tim ljudima koji prolaze isto što i moj suprug i ja, slušam ih kao i oni mene, naša povezanost na radionicama dobija na jačini, naša zajednička želja dobija na moći. Ta ogromna doza motivacije daje mi krila.

Važno je i da znate da je klinika Pronatal prva uvela besplatne radionice i edukacije za sve pacijente koji se pripremaju za VTO, a koje su dostupne tokom cele godine, kako biste imale vremena da se na vreme, sa što više informacija, pripremite za naredni planirani postupak VTO.

Sve ovo meni je veoma značilo, jer puno toga sam naučila o sebi, svom telu i svom umu. Podrška koju sam imala na klinici Pronatal učinila je da lakše prihvatim i prođem kroz sve izazove tokom IVF-a. Vodila me ka cilju, ka uspehu, ka mojoj bebi koja bezbrižno drema u krevecu, dok pišem redove ovog teksta.


Promo objava

news-img

Kako pomoći sebi ako se osećate uznemireno i anksiozno

Ukoliko su uznemirenost, stres i anksioznost redovan deo vašeg života, važno je pronaći dugoročne strategije koje će vam pomoći da sve držite pod kontrolom.

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img