cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Zašto je taj prvi obrok posle porođaja TAKO dobar

Šta je bio vaš prvi obrok nakon porođaja?

Zašto je taj prvi obrok posle porođaja TAKO dobar

Skoro svaka majka može da oseti tu intenzivnu žudnju za određenom hranom odmah nakon porođaja.


Pošto je ovo vrlo univerzalno osećanje, na Motherly.com smatrali su da bi bilo zanimljivo istražiti šta stoji iza toga. Evo tri razloga zašto toliko volimo taj prvi obrok nakon porođaja.

 

1. Stres izaziva žudnju — trudnoća i porođaj mogu biti stresni! 
Kada smo pod stresom, naša tela oslobađaju hormon stresa, kortizol. Kada se kortizol oslobodi, vaše telo povećava brzinu kojom obrađuje ugljene hidrate i masti; to radi kako bi se uverilo da imate dovoljno energije da se nosite sa stresnom situacijom u kojoj se nalazite. Naša tela i dalje misle da moramo da pobegnemo od medveda, na kraju krajeva. Rezultat svega ovog sagorevanja masti i ugljenih hidrata je glad, posebno za mastima i ugljenim hidratima! Hajde sada da povežemo ovo sa trudnoćom i porođajem. Trudnoća je neverovatna, ali i ona može predstavljati izvor stresa: briga da li je sve u redu, svi oni pregledi i ogromna lista obaveza, i naravno, iščekivanje rođenja - uzrokuje da skoro 80% žena oseća neki stepen nervoze zbog porođaja. Svi ovi faktori mogu dovesti do povećanja stresa. Porođaj takođe dolazi sa sopstvenim nivoima stresa — zabrinutost da sve prođe kako treba, napetost izazvana nelagodnošću i bolom, i naravno, uzbuđenje što ćete konačno upoznati svoju slatku bebu, sve to doprinosi višim nivoima kortizola. Rezultat ovog potencijalnog stresa: glad. Tako da ima smisla što smo dodatno uzbuđeni zbog tog prvog obroka nakon porođaja.

1. Stres izaziva žudnju — trudnoća i porođaj mogu biti stresni! 

Kada smo pod stresom, naša tela oslobađaju hormon stresa, kortizol. Kada se kortizol oslobodi, vaše telo povećava brzinu kojom obrađuje ugljene hidrate i masti; to radi kako bi se uverilo da imate dovoljno energije da se nosite sa stresnom situacijom u kojoj se nalazite. Rezultat ovog sagorevanja masti i ugljenih hidrata je glad, posebno za mastima i ugljenim hidratima!

 

Hajde sada da povežemo ovo sa trudnoćom i porođajem. Trudnoća je neverovatna, ali i ona može predstavljati izvor stresa: briga da li je sve u redu, svi oni pregledi i ogromna lista obaveza, i naravno, iščekivanje porođaja - uzrokuju da skoro 80% trudnica oseća neki stepen nervoze. Svi ovi faktori mogu dovesti do povećanja stresa. Porođaj takođe dolazi sa sopstvenim nivoima stresa — zabrinutost da li će sve proći kako treba, napetost izazvana nelagodnošću i bolom, i naravno, uzbuđenje jer ćete konačno upoznati svoju slatku bebu, sve to doprinosi višim nivoima kortizola.

 

Rezultat ovog potencijalnog stresa: glad. Tako da ima smisla što smo dodatno uzbuđeni zbog tog prvog obroka nakon porođaja.



2. Određena hrana može vas učiniti srećnijima

 Naučnici su otkrili da nam određena hrana može povećati nivo serotonina, hormona koji nam pomaže da se osećamo srećno. Jedan od načina na koji se to dešava je jedenje hrane koja sadrži aminokiselinu zvanu triptofan. Viši nivoi triptofana olakšavaju našim telima da proizvode i koriste serotonin.


Evo nekoliko namirnica koje sadrže visok nivo triptofana:

  • Losos 
  • Sir 
  • Jaja 
  • Ćuretina
  • Semenke 
  • Orašasti plodovi 
  • Mleko 
  • Soja 
  • Spanać 


Vaše telo je pametno. Ono zna šta mu treba!

Ovo je jedan od razloga zašto se dešava emocionalno jedenje. Kada smo tužni (ili ljuti ili pod stresom), naše telo pokušava da nam pomogne tako što žudi za hranom koja bi nam mogla pomoći da se osećamo bolje.


3. Želimo ono što ne možemo imati 

Većina zdravstvenih radnika savetuje trudnicama da izbegavaju određenu hranu kako bi smanjile rizik od unošenja opasnih bakterija koje mogu izazvati infekcije. Neke od namirnica na „listi izbegavanja“ uključuju:

  • Sirovu ribu (kao što je suši) 
  • Nedovoljno kuvano meso 
  • Mekane/Nepasterizovane sireve 

(Za kompletnu listu, pogledajte namirnice koje treba izbegavati tokom trudnoće i zašto.) 


Naša tela (i budimo iskreni, naše emocije) žudela su za ovom hranom dugo vremena tokom trudnoće, ali nismo mogli da je imamo — a kada nam kažu da nešto ne sme, mi to nešto želimo još više.


Zato isplaniraj taj obrok, mama. To je potpuno normalno, super uobičajeno i tako zasluženo nakon svega što si učinila da svoju bebu doneseš na svet.

news-img

LILLY JUNIOR podkast sa Sarom - 8. epizoda DRUGE SEZONE

U osmoj epizodi 2. sezone podkasta, Sara Oster Rokvić je razgovarala sa Katarinom Stajčić Gojković, koja je medicinska sestra - vaspitačica i diplomirana vaspitačica.

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img