cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Zašto je ova beba još uvek vezana za svoju posteljicu?

Kao što možete da vidite na fotografiji, beba je još uvek vezana za svoju pupčanu vrpcu, koja je namotana tako da speluje reč ljubav.

Zašto je ova beba još uvek vezana za svoju posteljicu?

Iako akušeri upozoravaju da neodsecanje pupčane vrpce nakon rođenja može da dovede do ozbiljnih infekcija, pa čak i do smrti bebe, ova vrsta porođaja (lotos porođaj) ponovo je oživljena 80-tih godina prošlog veka, posebno u Australiji, na Novom Zelandu i u nekim delovima Amerike.

 

Prema novozelandskom sajtu Mothers Matter, "Maori veruju da majkama i bebama treba da bude udobno, kako bi bile opuštene tokom trudnoće i porođaja. Smatraju da je beba potpuno svesna šta se dešava u njenom okruženju i da je, ukoliko je majka što je moguće smirenija i opuštenija tokom cele trudnoće, to od velike koristi za bebu."


Deo njihovog drevnog obreda rođenja uključuje poseban tretman placente, što je i opisano uz fotografiju na Fejsbuku, u objavi od strane Emma Jean Photography:

"Dobrodošao na zemlju slatki mali Harper. Kao maorska beba, njegova posteljica će sada biti vraćena u zemlju. Reč "whenua" odnosi se i na placentu i na zemlju. Whenua (placenta) se vraća u whenua (zemlju) zajedno sa pito (pupčanom vrpcom), vezom između novorođenčeta i papatuanukua (majkom zemljom). Sa ovim običajem, svaki pojedinac uspostavlja vezu sa papatuanuku (majkom zemljom), koja traje doživotno."

 

PROČITAJ JOŠ: Veličanstvene fotografije i zanimljive činjenice o pupčanoj vrpci

 

Kao što možete da vidite na fotografiji, beba Harper je još uvek vezan za svoju pupčanu vrpcu, koja je namotana tako da speluje reč "ljubav". Autorka fotografije smatra da je neverovatno videti ovakvu povezanost pupčane vrpce za placentu.


Ono što kod nje najviše izaziva strahopoštovanje je veličina posteljice. Očigledno nije jedina osoba koja je zadivljena ovom fotografijom, jer otkako je objavljena na Fejsbuku, dobila je na hiljade lajkova, i vrlo često je deljena. 


BabyCenter.com se obratio autorki fotografije Emmi Jean kako bi saznao više o fotografiji, pri čemu je ona izjavila: "Mislim da je divno što je ova slika proizvela toliko reakcija i što pokreće mnogo razgovora. Mislim da su ljudi fascinirani time jer nisu navikli da vide bebu koja je još uvek pričvršćena za posteljicu, zato što se ona obično seče ubrzo nakon rođenja, a zatim i odbacuje, tako da je roditelji i ne vide." 


Takođe, dodala je: „Već neko vreme sam želela da napravim ovu fotografiju kako bih istakla važnost odloženog presecanja pupčane vrpce, pri čemu beba dobija punu zapreminu krvi nakon rođenja". 

 

PROČITAJ JOŠ: Verniks, "Ružna" bela sluz koja vašoj bebi donosi velike koristi

 

Međutim, brojni dokumentovani slučajevi prijavili su komplikacije povezane sa lotos rađanjem, uključujući sepse (infekciju u krvi), neonatalni hepatitis, endokarditis (infekciju srca), infekciju ili upalu jetre, i omfalitis (infekciju pupčane vrpce).


Dodatno zabrinjava činjenica da roditelji koji se odluče za “lotos porođaj” organizuju porođaj kod kuće, bez stručnjaka, babice ili doktora.


Zbog svega navedenog, medicinske organizacije širom sveta odvraćaju od ove prakse zbog potencijalnih zdravstvenih rizika za novorođenče i majku.

 

Pripremila Ringeraja.rs

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img