Trudnice, obratite pažnju na temperaturu vode!

Koliko dugo trudnica može plivati u moru? Da li je bilo koja voda iz bazena, čak i termalna, pogodna za trudnicu? Sve smo to proverili kod Mine Marinčič (vežbe u vodi za trudnice u Mamina vadba).

Trudnice, obratite pažnju na temperaturu vode!

"Trudnoća je period velikih anatomskih, fizioloških i emocionalnih promena, zbog čega je održavanje dobre fizičke kondicije neophodno za zdravu trudnoću i porođaj, kao i za što brži oporavak posle porođaja. Vežbanje u vodi i plivanje to omogućavaju, zbog čega to i jesu aktivnosti koje preporučuju ginekolozi i fizioterapeuti tokom trudnoće. Zato samo hrabro u vodu čim trudnička slabost prođe", trudnice podstiče Mina Marinčič, diplomirani profesor fizičkog vaspitanja i voditelj vežbi u vodi za trudnice Mamina Vadba.


Oprezno sa "žabljim-prsnim stilom"!

Šta se zapravo dešava sa telom trudnice dok je u vodi i pliva? "U vodi, naše telo je rasterećeno i osećamo se lakše. Pošto su u vodi opušteni i intervertebralni diskovi, kretanje u vodi je još pogodnije za trudnicu. Poznato je da su mnogi stilovi plivanja pogodni za trudnicu, ali je dobro da trudnica bira samo one koje može dobro da savlada; obično su to leđni, ili prsni stil. Posebna pažnja je potrebna kod "žabljeg" prsnog plivanja - trudnica treba da vodi računa da pliva kukovima nešto niže od ramena, jer se time manje krivi lumbalni deo kičme. Ako trudnica ima bolove u pubičnom delu, treba da pliva nogama kao da puzi – gore-dole. Ovo će sprečiti dodatni bol", Marinčičeva savetuje trudnice.


Postoje li još neki bezbednosni saveti koje trudnica treba da poznaje kada uđe u vodu, bilo da je u pitanju more ili bazen? "Pošto većina ljudi ne primećuje trudnički stomak pod vodom, preporučujemo trudnicama da plivaju dalje od gužve. Plivanje u paru osigurava sigurnost podrške u slučaju grča, ili drugih nepredviđenih situacija. Da biste izbegli česte trudničke grčeve u nogama, preporučujemo upotrebu penaste gliste, koja može pružiti dodatno olakšanje telu, podršku tokom plivanja i osećaj sigurnosti tokom plivanja. Penaste gliste dostupne u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici sportske opreme, takođe su divna pomoć za lebdenje na vodi i odmaranje na leđima" dodaje sagovornica za Ringaraja.net.


PROČITAJ JOŠ: 10 saveta za trudnice na odmoru


Temperatura vode treba da bude između 28 i 32 stepena Celzijusa

Kako je objasnila Marinčičeva, za bezbednost trudnice i njene bebe u materici važna je i temperatura vode u kojoj pliva ili se jednostavno opušta. "Plivanje u moru nekoliko puta dnevno, na kratko – preporučuje se pet do deset minuta. Ako je trudnica u vodi duže od deset minuta, pa čak i do sat vremena, stručnjaci preporučuju temperaturu vode između 28 i 32 stepena Celzijusa. U suprotnom, fetus može biti u opasnosti", upozorava sagovornica, koja svoje Mamina vadba vežbe radi samo u besprekornim bazenima sa toplom i nekoliko puta dnevno kontrolisanom vodom.

"Ako trudnica pliva u bazenu, preporučuje se da izabere najmirnije delove sa što manje ljudi, jer je tamo kvalitet vode obično bolji. Ali ako ne može da bude sigurna, preporučuje se upotreba menstrualne šolje ili vazelinskih tampona za plivanje, koji sprečavaju ulazak vode u vaginu", savetuje Marinčičeva.


Budite oprezni sa termalnim kupatilima

U banjama je temperatura vode često viša od 32 stepena Celzijusa. Da li to znači da banja nije pogodna za trudnice? "Trudnice mogu da posete banju, ali pažljivo. Preporučuje se budućim majkama da vode računa da temperatura vode ne prelazi oko 32 stepena Celzijusa. U svakom slučaju, treba izbegavati đakuzije koji su potpuno neadekvatne temperature, a zbog viših temperatura i rizičniji za razvoj raznih bakterija", upozorava sagovornica i dodaje: 
"Poseban oprez potreban je i prilikom posete banjama koje imaju termalnu vodu. Ona može sadržati mnogo više minerala od vode iz slavine, a oni mogu imati opterećujući efekat i na trudnicu i na fetus, a kasnije i na bebu. Pošto nisu sve banje iste, dobra je ideja da se pre odlaska u banju konsultujete sa lekarom."

U banjama je temperatura vode često viša od 32 stepena Celzijusa. Da li to znači da banja nije pogodna za trudnice? "Trudnice mogu da posete banju, ali pod određenim uslovima. Preporučuje se budućim majkama da vode računa da temperatura vode ne prelazi oko 32 stepena Celzijusa. U svakom slučaju, treba izbegavati đakuzije koji su potpuno neadekvatne temperature, a zbog viših temperatura i rizičniji za razvoj raznih bakterija", upozorava sagovornica i dodaje: 


"Poseban oprez potreban je i prilikom posete banjama koje imaju termalnu vodu. Ona može sadržati mnogo više minerala od vode iz slavine, a oni mogu imati opterećujući efekat i na trudnicu i na fetus, a kasnije i na bebu. Pošto nisu sve banje iste, dobra je ideja da se pre odlaska u banju konsultujete sa lekarom."

 

PROČITAJ JOŠ: Bazeni, reke, jezera, more i trudnoća


Bez dugotrajnih vrelih kupki

Šta je sa kućnim leškarenjem u kadi, da li su i ovde potrebne posebne mere opreza? "Opuštanje u kućnoj kadi može biti veoma korisno za trudnicu, tako da buduća majka može bezbrižno da legne u toplu kadu, koja ima temperaturu vode sliču temperaturi njenog tela, i da se opusti i uživa kratko vreme. Ali dugotrajno ležanje u vodi koja ima temperaturu veću od telesne temperature samo će izazvati nelagodnost i znojenje, a može izazvati i pregrevanje tela i fetusa", upozorava Marinčičeva i savetuje trudnicama da izbegavaju dugotrajne tople kupke tokom trudnoće.

 


 

mina marinčičMina Marinčič je diplomirani profesor fizičkog vaspitanja i licencirani voditelj vežbi sa trudnicama i porodiljama i bebama u vodi i na suvom. Mamino vadbo se odvija u centru Ljubljane, gde vodi programe za žene i decu tokom cele godine, čak i u letnjim mesecima.

news-img

LILLY JUNIOR podkast sa Sarom - 9. epizoda DRUGE SEZONE

U devetoj epizodi 2. sezone podkasta, Sara Oster Rokvić je razgovarala sa manekenkom i preduzetnicom Bojanom Barović i pevačem Nikolom Rokvićem.

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img