cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Šveđankama je normalno da piju alkohol dok doje, a sterilizacija bočica ne dolazi u obzir

Šveđani su jedni od najsretnijih ljudi na svetu, a njihova deca nisu izuzetak.

Šveđankama je normalno da piju alkohol dok doje

Skandinavski roditeljski stil je praktičan, ravnopravan i lišen zastarelih mitova o odgoju. U svojoj knjizi Roditeljstvo na švedski način, doktorke Cecilia Chrapkowska i Agnes Wold predstavile su istraživanje o trudnoći, porodu i detinjstvu na švedski način i objasnile čime to skandinavski roditelji inspirišu roditelje širom sveta. Ovo su neki od zaključaka.

Podjednako dele roditeljske obaveze

Zameranje se u odnosima najčešće javlja kad jedna strana oseća da ne dobija dovoljno podrške. Deljenje svih roditeljskih obaveza stvara siguran prostor za obe strane, a detetu daje priliku da ima podjednako snažan odnos sa oba roditelja.

Rešavanje nepotrebnih stvari

Biti roditelj podrazumeva veće finansijske izdatke i zato je važno da ne kupujete nešto, osim ako niste sasvim sigurni da će vam koristiti. Posebno skeptični budite prema proizvodima za koje tvrde da poboljšavaju bebino zdravlje i sigurnost, jer takvi proizvodi, poput različitih monitora, često samo stvaraju veću frustraciju.

Dojenje ili flašica, vi odlučujete

Vi odlučujete hoćete li dojiti bebu, hraniti je flašicom ili kombinovati obe metode. To se tiče isključivo roditelja i deteta, na neki način. Ignorišite pritisak okoline, različite "dobronamern" savete i slušajte sebe.

U redu je piti alkohol ako dojite

Šveđani smatraju da je nepotrebno izdajati se pre pijenja alkohola, ako se držite malih količina. Ako imate 60 kilograma i popijete dve čaše vina, imaćete otprilike 0,05 posto alkohola u krvi i toliko će alkohola sadržati i vaše mleko. Ta količina, kažu, nije štetna za bebu.

Zaboravite na steriliziranje flašica

Nije potrebno sterilisati flašice za bebe, dovoljno ih je redovno prati, tvrde. Ako baš želite, flašicu možete povremeno oprati u vrućoj vodi, ali to nije nužno. Bakterije će nestati kad se oprane boce osuše na zraku.

Sigurno spavanje

Jedan od najvećih rizika za SIDS (sindrom iznenadne dojenačke smrti) je spavanje bebe na trbuhu pa je jedan od važnijih saveta da dete postavljate na leđa kad ide spavati.

Ne pokušavajte biti savršeni

Nemoguće je biti savršen roditelj, prvenstveno zato što ne postoje savršeni ljudi. Isto tako, trud da sve bude što je savršenije moguće u vašoj porodici, može rezultirati time da dete doživi šok kad se susretne sa stvarnim svetom, izvan porodičnih mehurića.

Imaju realna očekivanja od svoje dece

Detinjstvo je razdoblje velikog razvoja i važno je da u tom periodu decu ne opteretite prevelikim zahtevima i očekivanjima. Ako ne znate šta je prikladno u kojoj dobi, razgovarajte sa detetovim odgojiteljima i učiteljima, oni vam mogu objasniti što je karakteristično za koji uzrast i šta je realno za očekivati od dece.

Uvek vakcinišu svoju decu

Učinkovitost i sigurnost vakcine je stalno nadzirana i nijedna vakcina nije uvedena bez da je prošla temeljnu obradu i proveru sigurnosti. Cepiva su medicinske intervencije koje spašavaju živote svaki dan, tvrde. Ako sledite nacionalni kalendar vakcinacije, svojoj deci možete priuštiti zaštitu od opasnih bolesti.

Izvor: Roditelj.hr

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img