cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Sočni posni kolač

clock-img

28.11.2013

Ringerajin kuvar: Ana RR

Sočni posni kolač

  • Biskvit:
  • 350 ml sveže ceđenog soka od narandže
  • 4 supene kašike domaćeg pekmeza od šipka
  • 120 g šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • naribana korica 2 narandže
  • 180 g pečenih mlevenih lešnika ili oraha
  • 100 g oštrog brašna
  • 2 kašike tamnog gorkog kakaoa
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 100 ml ulja
  • Premaz (fil):
  • 100 g posne čokolade
  • 2-3 kašike domaćeg pekmeza od šipka + malo za premazivanje biskvita
  • 120 g posnog mlevenog keksa
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 150 ml sveže ceđenog soka od narandže
  • Za posipanje:
  • oko 50 g seckanih pečenih lešnika ili oraha


  1. Narandže dobro oprati i naribati koricu od 2, a zatim iscediti ukupno 500 ml soka (otprilike 4-5 narandži). Lešnike staviti u tiganj i prepržiti na srednjoj vatri 10-ak minuta vodeći računa da ne zagore. Pečene prebaciti u krpu i protrljati kako bi spala kožica. 180 g samleti a ostatak naseckati za posipanje.
  2. Biskvit:
  3. U posudu nasuti 350 ml soka od narandže, dodati pekmez od šipka (srednje gustine), šećer i vanilin šećer, koricu narandže, mlevene lešnike i prosejane praškaste sastojke. Sve dobro promešati i sjediniti. Na kraju u tankom mlazu dodati ulje uz stalno mešanje.
  4. Premaz (fil):
  5. Na laganoj vatri otopiti čokoladu pomešanu sa pekmezom. U posebnoj posudi dobro izmešati mleveni keks, sok i vanilin šećer pa dodati i prethodnu smesu i sve fino sjediniti.
  6. Fil rasporediti po biskvitu i posuti sa seckanim pečenim lešnicima.
  7. Smjesu izliti u pleh (dim. 30x20 cm ili slične površine) koji smo obložili pek papirom i peći na 160 st. oko 25-30 min zavisno od šporeta. Pečen biskvit izvaditi i prohladiti. Pečeni biskvit ostaje sočan i mekan, nešto kao brownies.
  8. Prohlađen premazati u tankom sloju sa šipkovim pekmezom čisto da se fil ne bi odvajao.


Umesto ceđenih narandži možete staviti i neki kupovni sok od narandže.

 

 

Budi i ti Ringerajin kuvar! Pošalji recept!

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img