Sočni posni kolač
Ringerajin kuvar: Ana RR
- Biskvit:
- 350 ml sveže ceđenog soka od narandže
- 4 supene kašike domaćeg pekmeza od šipka
- 120 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- naribana korica 2 narandže
- 180 g pečenih mlevenih lešnika ili oraha
- 100 g oštrog brašna
- 2 kašike tamnog gorkog kakaoa
- 1 kesica praška za pecivo
- 100 ml ulja
- Premaz (fil):
- 100 g posne čokolade
- 2-3 kašike domaćeg pekmeza od šipka + malo za premazivanje biskvita
- 120 g posnog mlevenog keksa
- 1 kesica vanilin šećera
- 150 ml sveže ceđenog soka od narandže
- Za posipanje:
- oko 50 g seckanih pečenih lešnika ili oraha
- Narandže dobro oprati i naribati koricu od 2, a zatim iscediti ukupno 500 ml soka (otprilike 4-5 narandži). Lešnike staviti u tiganj i prepržiti na srednjoj vatri 10-ak minuta vodeći računa da ne zagore. Pečene prebaciti u krpu i protrljati kako bi spala kožica. 180 g samleti a ostatak naseckati za posipanje.
- Biskvit:
- U posudu nasuti 350 ml soka od narandže, dodati pekmez od šipka (srednje gustine), šećer i vanilin šećer, koricu narandže, mlevene lešnike i prosejane praškaste sastojke. Sve dobro promešati i sjediniti. Na kraju u tankom mlazu dodati ulje uz stalno mešanje.
- Premaz (fil):
- Na laganoj vatri otopiti čokoladu pomešanu sa pekmezom. U posebnoj posudi dobro izmešati mleveni keks, sok i vanilin šećer pa dodati i prethodnu smesu i sve fino sjediniti.
- Fil rasporediti po biskvitu i posuti sa seckanim pečenim lešnicima.
- Smjesu izliti u pleh (dim. 30x20 cm ili slične površine) koji smo obložili pek papirom i peći na 160 st. oko 25-30 min zavisno od šporeta. Pečen biskvit izvaditi i prohladiti. Pečeni biskvit ostaje sočan i mekan, nešto kao brownies.
- Prohlađen premazati u tankom sloju sa šipkovim pekmezom čisto da se fil ne bi odvajao.
Umesto ceđenih narandži možete staviti i neki kupovni sok od narandže.
Budi i ti Ringerajin kuvar! Pošalji recept! |