Slatko od jagoda
Ringerajin kuvar: Maraj
- 1 kg očišćenih jagoda
- 1 kg šećera
- 2 limuna
- 2 dl vode
- Zrele i čvrste jagode operite i očistite pa ih ocedite.
- U dublju šerpu 7-8 lit (zbog podizanja pene dok se kuvaju) sipati šećer i vodu i na srednjoj vatri otopiti šećer do gustine meda. Jagode polako spustiti u šećer i kuvati.
- Sa površine skidati penu koja se skuplja ali ne mešati slatko. Kuvati dok sirup ne dostigne gustinu meda. Proba se tako što se povremeno vadi kašičicom sirup na tacnu i kad se malo prohladi vidi se gustina. Vodite računa jer slatko veoma brzo "napuni "šerpu pa treba da se smanji vatra ili da se malo odmakne sa ringle da ne bi iskipelo! Kad se dostigne gustina skloniti slatko sa vatre i pokupiti svu penu, pokriti zatim šerpu nakvašenom krpom i ostaviti da se potpuno ohladi. Onda staviti u tegle i zatvoriti.
Konzumirati u društvu !:)
Budi i ti Ringerajin kuvar! Pošalji recept! |