cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Skakanje na trambulini: štetno ili ne?

clock-img

2.9.2024

Mnoge porodice sa decom imaju u dvorištu trambulinu. Deca je apsolutno vole, ali roditelji se pitaju da li može biti opasna za njih?

Skakanje na trambulini: štetno ili ne?

Deca su oduvek volela da skaču. Pre masovne poplave trambulina, koje su postale jedna od omiljenih „dečjih igračaka”, skakalo se po kaučima i krevetima, a roditelji su se ljutili. Sada mogu da zadovolje svoju potrebu i strast skakanjem na trambulini. Naravno, kao i u bilo čemu drugom, postoje određena pravila koja treba poštovati.

 

Da li je trambulina opasan, štetan ili možda dobar sportski rekvizit za decu na Ringaraja.net pitali su stručnjaka, fizioterapeuta Špelu Gorenc Jazbec:

 

Samo jedno dete treba da skače na njoj!

Trambulina može biti dobar sportski dodatak za decu. Naravno, njena upotreba mora biti bezbedna i u skladu sa uputstvima proizvođača. U svakom slučaju, nije preporučljivo da više dece odjednom skače na trambulini, jer se tako lakše povređuje. Ali trambulina je dobra za koordinaciju, snagu mišića, stabilnost i ravnotežu.


PROČITAJ JOŠ: Da li dopustiti penjanje uz tobogan?

 

Trambulina je preporučljiva

 

Ako govorimo o trambulini, ona je adekvatni sportski rekvizit za zdrav izički razvoj dece. Teško bi bilo reći da trambulina može biti štetna. Za decu sa nešto nižim tonusom mišića, čak bi se moglo reći da se preporučuje. Skakanje na trambulini može povećati njihov mišićni tonus i samim tim poboljšati njihovo držanje. 

 

Ponekad, međutim, efekat skakanja na trambulini može biti negativan. Ako primetimo da dete preterano steže noge pri skakanju i da se čini da mu je hodanje lošije nego ranije (više hoda na prstima, teže hoda,...) onda je bolje izbegavati skakanje na trambulini.

 

Ako govorimo o trambulini, ona je adekvatni sportski rekvizit za zdrav fizički razvoj dece. Teško bi bilo reći da trambulina može biti štetna. Za decu sa nešto nižim tonusom mišića, čak bi se moglo reći da se preporučuje. Skakanje na trambulini može povećati njihov mišićni tonus i samim tim poboljšati njihovo držanje. 


Ponekad, međutim, efekat skakanja na trambulini može biti negativan. Ako primetimo da dete preterano steže noge pri skakanju i da se čini da mu je hodanje lošije nego ranije (više hoda na prstima, teže hoda,...) onda je bolje izbegavati skakanje na trambulini.


 

PROČITAJ JOŠ: Ko sme da opomene i izgrdi vaše dete u parkiću

 

Starost deteta i trampolin

Ako na trampolin gledamo kao na pomoćno sredstvo za skakanje, onda sa sigurnošću možemo reći da detetu odgovara samo kada zna da skače po ravnoj i čvrstoj podlozi (npr. na tlu). Kada dete savlada skakanje (negde oko druge godine), u principu, mogli biste da ga stavite i na trampolin. Ali možemo ga staviti na trampolin i ranije. Ipak, malo dete zaista mora da bude samo na trampolinu, sa bezbednosne tačke gledišta, jer kod male dece povrede mogu da nastanu i ranije. Ako dete još ne zna da skače, hodaće po trampolinu i vežbaće ravnotežu, stabilnost i koordinaciju. To je takođe novo iskustvo kretanja. Međutim, roditelji moraju biti prisutni i nadgledati situaciju.


Izvor: Ringaraja.net

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img