cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Šta kažu pedijatri: sa koliko godina se smeju deci probušiti uši?

O temi mala deca i minđuše vode se velike rasprave – je li to baš slatko ili je nanošenje telesne povrede?

Sa koliko godina deci PROBUŠITI UŠI?

Mnogim roditeljima sasvim je prirodno da svojoj devojčici – dok je još beba – probuše uši za minđuše. Međutim, postoje i veliki protivnici koji upozoravaju na razne opasnosti, a neki idu i toliko daleko da kažu da je to „namerno nanošenje telesne povrede“. 

 

U nekim državama EU, na primer u Nemačkoj, pedijatri su se jasno izjasnili protiv bušenja ušiju kod beba i male dece. Naime, tako malo dete ne može dati saglasnost – pa se bušenje ušiju smatra nanošenjem telesne povrede.

 

Čak je bilo i slučajeva koji su završili pred sudom – jedan tatoo studio iz Kölna morao je jednoj trogodišnjoj devojčici dati 70 evra "za pretrpljenu bol" – jer je postupak bušenja bio „bolan i traumatičan“. 

 

Neki pedijatri posebno upozoravaju da postoji opasnost od infekcije. Ranica koja nastane „ulaz“ je za klice koje mogu izazvati upale – i to nakon što već rana zaceli. Osim toga, postoji realna opasnost da deca sama sebi za vreme igre (guranja, povlačenja…) povrede uvo, odnosno iščupaju minđuše. 

 

Izvor: 24sata.hr


news-img

Kako pomoći sebi ako se osećate uznemireno i anksiozno

Ukoliko su uznemirenost, stres i anksioznost redovan deo vašeg života, važno je pronaći dugoročne strategije koje će vam pomoći da sve držite pod kontrolom.

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img