cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Šta je Ramzijeva metoda i može li se njome odrediti pol bebe u stomaku?

Ramzijeva teorija koristi položaj posteljice na ultrazvuku u 6. nedelji trudnoće da bi predvidela pol vaše bebe. Evo zašto stručnjaci kažu da to nije tačna metoda.

Ramzijeva metoda i može li se njome odrediti pol bebe?

Budući roditelji mogu otkriti mnogo priča o predviđanju pola svoje bebe. Bebu nosite visoko, imate gadne jutarnje mučnine i jede vam se neobična hrana? Rodićete dečaka! Ili, ako bebino srce kuca brže od 140 otkucaja u minuti, rodićete devojčicu… i lista se nastavlja. Ako ste u potrazi za načinima koji bi mogli predvideti pol vaše bebe, možda ste naišli i na Ramzijevu teoriju.

Budući roditelji mogu otkriti mnogo priča o predviđanju pola svoje bebe. Bebu nosite visoku, imate gadne jutarnje mučnine i jede vam se neobična hrana - rodićete dečaka. Ili, ako bebino srce kuca brže od 140 otkucaja u minuti, rodićete devojčicu… i lista se nastavlja. Ako ste u potrazi za načinima koji bi mogli predvideti pol vaše bebe, možda ste naišli na Ramzijevu teoriju.
Ramzijeva teorija koja se naziva i Ramzijeva metoda — navodi da bi položaj placente budućeg roditelja, kao što se vidi na ranim ultrazvucima, mogao predvideti pol bebe. Teorija kaže da ako se posteljica vaše bebe nalazi na desnoj strani materice, rodićete dečaka, a ako se nalazi na levoj strani, vi nosite devojčicu. Zagovornici kažu da Ramzi metoda može predvideti pol vaše bebe već od šest nedelje trudnoće.


Ramzijeva teorija poznata i kao Ramzijeva metoda — navodi da bi položaj placente buduće majke, gledajući na ranom ultrazvuku, mogao predvideti pol bebe. Teorija kaže da ako se posteljica vaše bebe nalazi na desnoj strani materice, rodićete dečaka, a ako se nalazi na levoj strani, vi nosite devojčicu. Zagovornici kažu da Ramzi metoda može predvideti pol vaše bebe već od šeste nedelje trudnoće.

Teorija se pojavila u istraživačkom članku objavljenom na ObGyn.net 2011. godine. U radu nije bilo navedeno ime ili pripadnost autora, ali je na drugim mestima teorija pripisana dr Saadu Ramzi Ismailu. 


Da li postoje dokazi koji podržavaju Ramzijevu metodu? Ne. Stručnjaci su se bavili ovom temom i nema ubedljivih dokaza koji bi podržali Ramzijevu teoriju. Ali postoje dokazi koji je opovrgavaju. Australijska studija objavljena u časopisu Ultrasound in Obstetrics and Gynecology testirala je teoriju i nije našla nikakvu vezu između lokacije placente i bebinog pola.

 

PROČITAJ JOŠ: Kako da začnete devojčicu?

 

Kako mogu da isprobam Ramzijevu metodu? 

Dakle, iako je prirodno da budete znatiželjni o polu vaše bebe pre rođenja, važno je razumeti zablude o oslanjanju na ovakve informacije. Nema nikakve štete u isprobavanju Ramzijeve metode iz zabave, samo nemojte donositi nikakve važne odluke ili kupovine na osnovu rezultata metode! 

Evo kako da proverite teoriju - ako imate zakazan rani ultrazvuk (sa 6 do 8 nedelja), pitajte doktora na kojoj strani je vaša posteljica. Možda neće moći da vam da konačan odgovor, jer to nije uvek moguće odrediti u ranoj trudnoći. Placenta je po celoj materici u ranoj gestacionoj dobi, a pošto posteljica i zid materice mogu biti iste nijanse gledajući na ultrazvuku, doktoru će možda biti teško da ih razlikuje.

Ako doktor dođe do zaključka da se posteljica nalazi desno - nosite dečaka, a ukoliko je levo - devojčicu. Šanse da ova tehnika tačno predvidi pol vaše bebe su oko 50/50 – ništa bolje od nagađanja.

 

PROČITAJ JOŠ: 13 znakova da očekujete dečaka


Proverene metode za otkrivanje pola vaše bebe

Ako vam je važno da saznate pol vaše bebe pre rođenja, postoje neki dokazani načini da dođete do te informacije. Najjednostavniji i najčešće korišćeni metod je ultrazvuk sredinom trudnoće. Prenatalni ultrazvuk je dugo bio najčešći metod za otkrivanje pola bebe. Iako je moguće da se polni organi vaše bebe vide u prvom tromesečju, najveća verovatnoća da se jasno vide je između 16. ili 20. nedelje gestacije.

Druge metode koje mogu odrediti pol vašeg bebe uključuju genetske/hromozomske testove kao što su:

  • Analiza horionskih čupica (CVS)
  • Amniocenteza
  • Neinvazivni prenatalni skrining
  • Preimplantaciono genetsko testiranje (PGD; za one koji se podvrgavaju IVF)


Razgovarajte sa svojim lekarom da utvrdite koje testove bi preporučio u vašem slučaju.

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img