Kako pratiti prirodni ciklus žene i određivati plodne dane pomoću iscetka iz vagine?
Promene u količini i strukturi cervikalne sluzi jedan su od važnih pokazatelja ovulacije, tačnije faza vašeg ciklusa. Ove promene nastaju kao posledica promena nivoa estrogena u organizmu.
Metod praćenja strukture i količine sluzi nije invazivne prirode. Od vas traži samo to, da sluz koja je izašla iz vagine obrišete WC papirom, uzmete je između dva prsta (na primer kažiprst i palac) i pokušate da je razvučete kao lepljivu žvaku. Za neke žene ovo je nezamisljivo, jer nisu odgojene tako da bilo kada "čačkaju tamo dole", ali sve je to prirodno i divan je metod da žena upozna svoje telo, i način, na koji ono funkcioniše.
Na početku ciklusa (menstruacija i odmah posle nje) cervikalna sluz je suva, mutna, gusta, lepljiva i malo je ima. Kako se ovulacija približava, cervikalna sluz postaje vlažna, belja, lepljivija i lako puca između prstiju.
Pred samu ovulaciju, količina cervikalne sluzi se znatno povećava, ona postaje bistra, glatka i veoma rastegljiva (često se poredi sa izgledom svežeg belanca). Jedan od njenih najvažnijih zadataka u ovom periodu je da olakša spermatozoidima prolaz u matericu. Poslednjeg dana ovakvog iscetka žena je najplodnija – tada nastupa ovulacija i šanse za začeće su velike. U ovom periodu spermatozoidi mogu da prežive unutar cervikalne sluzi i do 72 časa, što je najduži period njihovog života.
Posle završetka ovulacije, količina iscetka ponovno se umanji, i on postaje gust i lepljiv.
Deo ciklusa
| Količina sluzi
| Struktura sluzi
|
početak ciklusa (za vreme menstruacije i odmah posle nje) | malo
| suva, gusta, mutna, lepljiva, ne rasteže se
|
oko ovulacije (približavaju se plodni dani) | puno
| bistra, glatka, rastegljiva, kao sveže belance
|
posle ovulacije (posle plodnih dana) | malo
| gusta, lepljiva, ne rasteže se |
Najbolji način za praćenje promena u količini i strukturi cervikalne sluzi je da ih pratite i zapisujete iz dana u dan, tokom nekoliko ciklusa. Tako ćete steći najbolji uvid u vaše plodne dane.
Ringeraja.rs preporučuje još: