Podgrevanje maminog (humanog) mleka
Ponekad, u izuzetno retkim situacijama neophodan je dodatak mleka uz dojenje. Kako majčino (humano) mleko nema gotovo nijednu manu, a čitav niz prednosti, zašto ne iskoristiti višak izmlazan nakon podoja i adekvatno skladišten?
Potrebna količina mleka iz frižidera i zamrzivača (neposredno pred upotrebu najpre se odmrzava na sobnoj temperaturi) podgreva se sve dok se ne postigne temperatura 37°C i 38°C tačnije, što je temperatura mleka u grudima majke.
Izbor metode podgrevanja je na roditeljima, a može se sprovesti:
• tako što ćete flašicu staviti pod mlaz tople vode;
• flašicu staviti u posudu s vodom na šporet, držati uronjenu u proključaloj vodi dok se ne postigne adekvatna temperature;
• u namenskom grejaču za flašice (što je najbrži, najjednostavniji i najsigurniji postupak pri zagrevanju i održavanju toplote majčinog mleka).
Treba znati sa se:
• majčino mleko, adaptirano mleko i uopšteno dečja hrana, NE podgreva u mikrotalasnoj peći
• jednom podgrejano mleko ne vraća u frižider ili zamrzivač
• neupotrebljeno mleko baca, flašica pere, prokuvava ili steriliše, kako bi se s nje uklonile masnoće od mleka (opisano u poglavlju o sterilizaciji bebi opreme)
• mleko ne prokuvava, izuzev po savetu lekara u situacijama kada je to neophodno i u korist zdravstvenog stanja deteta.
Izvor: Knjiga za novonastale mame "Treba znati još ponešto" autorke Slađane Crvenkov, više medicinske sestre, sa više od dve decenije iskustva u radu sa trudnicama i novonastalim majkama - patronažnom radu.
Knjiga je dostupna u slobodnoj prodaji i putem online prodaje u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj i BiH.
Porudžbine knjige Treba znati još ponešto" i informacije mogu se dobiti upitom na mejl adresu trudnocaibeba@gmail.com.
Autor: Slađana Crvenkov, viša medicinska sestra
Promo objava