Paprikaš
Ringerajin kuvar: lelaigor
- Crni luk
- ulje
- pileće meso (bataci, krilca)
- krompir
- jaje
- voda
- brašno
- aleva paprika
- vegeta
- so
- biber
- Luk sitno iseckati i izdinstati na ulju.
- Krompir oljuštiti i iseći na režnjeve (kriške).
- Na izdinstan luk staviti meso, prodinstati malo sa svih strana, zatim i isečen krompir, takođe malo promešati i prodinstati.
- Dodati alevu papriku (po ukusu može i ljuta, a da bi bio pravi mađarski paprikaš staviti dosta aleve paprike) i ostale začine, promešati i još malo prodinstati tako začinjeno.
- Naliti vodom i pustiti da se kuva.
- Kada je sve kuvano napraviti knedle na sledeći način: Ulupati jedno jaje, posoliti, odvrnuti slavinu i proći činijicom sa jajima ispod mlaza vode. Izmešati jaje i vodu. Dodati brašno i umutiti testo da nije retko (dakle, da ne curi) a ni previše tvrdo, nego da mogu lepo da se vade knedle kafenom kašikicom i da se testo "lepi". Smanjiti vatru da paprikaš ne krčka da se knedle ne bi raspale i kafenom kašičicom vaditi knedle jednake veličine. Napomena: Da se knedle ne bi zalepile za kašiku pre "zahvatanja" svake knedle umočiti kašiku u paprikaš.
- Kuvati paprikaš dok se ne skuvaju knedle.
- Po želji može da se umeša i zaprška, ali ja je ne stavljam.
Da bi se meso i krompir jednako skuvali piletina mora biti mlada. Po želji može da se umeša i zaprška.Količinu nisam napisala pošto nikad ne koristim istu količinu, dakle sve po želji.