Nutricionista otkrila koje 3 namirnice nikada ne bi dala svom detetu
Da li ste znali da postoji nekoliko uobičajenih namirnica koje mnogi roditelji treba da zaborave kada je reč o jelovniku mališana?
Ah, deca i ishrana. Tako nezgodna tema za mnoge od nas.
S jedne strane, svi želimo da nahranimo svoju decu dobrom, zdravom hranom koja im pomaže im da rastu, razvijaju se i ostanu zdravi. S druge strane, deca su izbirljiva, pa ponekad, uprkos svim našim naporima, ne žele da probaju novu hranu, vrište pri pogledu na povrće, pretvarajući tako obroke u pravu ratnu zonu.
Međutim, šta je sa hranom koju bismo trebali apsolutno izbegavati da im dajemo – čak i ako je žele i traže? Svi znamo da deca ne bi trebalo da jedu previše šećera ili da probaju kofein, ali da li ste znali da postoji nekoliko uobičajenih namirnica koje mnogi roditelji takođe treba da zaborave kada je reč o jelovniku mališana?
Nutricionista i mama malog deteta Lauren Manaker, nedavno je za Everymum otkrila tri namirnice koje nikada ne bi trebalo da date svom detetu – i čime da ga hranite umesto toga.
1. Celo grožđe
Većina nas je svesna da celo grožđe predstavlja veliku opasnost od gušenja za malu decu, zbog svoje veličine i klizave teksture. Međutim, u slučaju da niste bili svesni toga, Manaker savetuje jednostavnu meru koja može učiniti grožđe sigurnijim za konzumaciju.
„Da bi se ovo sprečilo, isecite grožđe na male četvrtine ili izaberite mekše voće, poput bobičastog, koje je maloj deci lakše za žvakanje.
2. Riba sa visokim sadržajem žive
Druga na spisku zabranjenih namirnica je riba koja ima visok sadržaj žive, kao što su tuna, sabljarka i skuša. Istraživanja su pokazala da njihova konzumacija može dovesti do nakupljanja žive u mozgu malog deteta u razvoju, što potencijalno utiče na kognitivno i neurološko funkcionisanje, a to očigledno svi želimo da izbegnemo.
Umesto toga, nutricionista preporučuje ribu sa niskim sadržajem žive popust lososa ili sardina, koje su bogate korisnim omega-3 masnim kiselinama, ali bez velikih količina žive.
3. Sirovi kolači
„Jedna od glavnih briga kada se mališanima daje sirovo testo za kolače je zapravo rizik od unošenja sirovog brašna, koje može sadržati bakterije poput Ešerihije koli“, navodi Manaker. „Sirovo brašno nije tretirano kako bi se uništile klice, što znači da čak slučajno gutanje, ili recimo lizanje fila sa miksera, može dovesti do ozbiljne bolesti. Inače, osim zbog sirovog brašna, sirove kolače ne biste smeli konzumirati, niti davati deci i zbog sirovih jaja od kojih ponekad preti zaraza, na primer, salmonelom.
Manaker objašnjava da za malu decu sa imunim sistemom u razvoju svako izlaganje takvim bakterijama može biti posebno opasno. „Uvek se uverite da su testa potpuno termički obrađena pre nego što dopustite mališanima da uživaju u njima.“ Termičkom obradom bakterije se uništavaju.
Odabrala i prevela Ringeraja.rs