cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Nošenje čarapa u krevetu pomaže vam da brže zaspite i duže spavate - evo zašto

Nošenje čarapa u krevetu može vam pomoći da spavate črvšćim i dužim snom.

Nošenje čarapa u krevetu pomaže vam da brže zaspite

Prva stvar koju mnogi od nas urade kada legnemo u krevet je da skinemo čarape, bez obzira na temperaturu ili godišnje doba. Međutim, ova rutina pred spavanje može da utiče na to koliko brzo ćemo zaspati, kao i na kvalitet našeg sna. 

Iako ima mnogo stvari koje nam mogu pomoći da lakše zaspimo, poput ulaganja u kvalitetne dušeke, nošenje čarapa je iznenađujuća metoda koja može biti od pomoći, iako se mnogi od nas osećaju neprijatno sa čarapama na sebi, tokom cele noći. 
Međutim, dokazano je da nošenje čarapa u krevetu pomaže da zaspimo brže i dublje spavamo. Ovde stručnjaci za spavanje navode tačno kako i zašto ova metoda tokom cele godine funkcioniše, tako da razmislite da li ćete ove jeseni svoje nožne prste dodatno ušuškatiPrva stvar koju mnogi od nas urade kada legnemo u krevet je da skinemo čarape, bez obzira na temperaturu ili godišnje doba. Međutim, ovaj rutina pred spavanje može na to koliko brzo ćemo zaspati, a i na kvalitet našeg sna. 
Prva stvar koju mnogi od nas urade kada legnemo u krevet je da skinemo čarape, bez obzira na temperaturu ili godišnje doba. Međutim, ovaj rutina pred spavanje može na to koliko brzo ćemo zaspati, a i na kvalitet našeg sna. 
Iako ima mnogo stvari koje nam mogu pomoći da lakše zaspimo, poput ulaganja u kvalitetne dušeke, nošenje čarapa je iznenađujuća metoda koja može biti od pomoći, iako se mnogi od nas osećaju neprijatno sa čarapama na sebi, tokom cele noći. 
Međutim, dokazano je da nošenje čarapa u krevetu pomaže da zaspimo brže i dublje spavamo. Ovde stručnjaci za spavanje navode tačno kako i zašto ova metoda tokom cele godine funkcioniše, tako da razmislite da li ćete ove jeseni svoje nožne prste dodatno ušuškati...

Postoji mnogo stvari koje nam mogu pomoći da lakše zaspimo, poput ulaganja u kvalitetne dušeke, dok je nošenje čarapa iznenađujuća metoda koja može biti od pomoći, iako se mnogi od nas osećaju neprijatno sa čarapama na sebi, tokom cele noći. 

Međutim, dokazano je da nošenje čarapa u krevetu pomaže da zaspimo brže i da čvršće spavamo. Stručnjaci za spavanje navode tačno kako i zašto ova metoda tokom cele godine funkcioniše, tako da razmislite da li ćete ove jeseni svoje nožne prste dodatno ušuškati...


Mogu li nam čarape pomoći da brže zaspimo? 

Da, nošenje čarapa nam može pomoći da brže zaspimo. I iznenađujuće, nije zato što nas greju. Zapravo je suprotno. Kada smo pospani, naša telesna temperatura polako opada, što je znak za naše telo da smo spremni da zaspimo. 

Kada nosimo čarape, odvija se proces koji se zove distalna vazodilatacija. To znači da krv teče u ruke i stopala. Umesto da zagreva naša stopala i time povećava našu opštu telesnu temperaturu, kao što bismo očekivali, to zapravo smanjuje temperaturu našeg tela. „Zagrevanje stopala šalje signal vašem mozgu da snizi unutrašnju temperaturu - što je znak da je vreme za odmor", objašnava dr Čelsi Peri, vlasnica Sleep Solutions i članica Američke akademije za medicinu spavanja i Američke akademije stomatološke medicine za spavanje. 


Kako nam čarape pomažu da zaspimo dublje?

Takođe postoje neki dokazi koji sugerišu da ljudi koji nose čarape spavaju duže, dubljim snom. Objašnjenje je jednostavno, dr Peri kaže da nošenje čarapa može "da nam pomogne da zaspimo čvršće održavajući telesnu temperaturu stabilnom tokom cele noći."

"Stalno, toplo okruženje za vaša stopala može smanjiti smetnje, čineći vaš san kontinuiranijim", nastavlja ona. Što manje smetnji imate, bolji je kvalitet vašeg sna. Bez ovih poremećaja, veća je verovatnoća da ćete doživeti dublje cikluse sna.

Uporedo sa tim, gubimo mnogo telesne toplote kroz ruke, stopala i glavu. Dakle, osiguravajući da su vam stopala topla celu noć, vašem telu će biti lakše da se nosi sa drugim gubicima toplote. To znači da je malo verovatno da ćete se noću probuditi zato što vam je hladno.


Da li će mi biti vruće ako nosim čarape dok spavam?

Nošenje čarapa u krevetu funkcioniše u svim vremenskim uslovima. Iako može zvučati kao vaša najgora noćna mora tokom vrelih letnjih meseci, zapravo će vam pomoći da se celo telo ohladi. Može vas spasiti od pregrevanja, što znači da je ovaj metod brzog uspavljivanja efikasan tokom cele godine.

Ako vam je i dalje vruće dok spavate, verovatnije je da je to zbog vašeg dušeka, posteljine ili pidžame. Odlučite za prozračne materijale - koji dozvoljavaju prolaz vazduha kroz tkaninu.


Alternative nošenju čarapa u krevetu

Naravno, nošenje čarapa u krevetu nije za svakoga. Zato su na Tomsguide.com pitali doktora šta je najbolje rešenje za one koji ne žele da nose čarape, ali žele topla stopala koja utiču na bolji san.

„Probajte da se okupate pre spavanja ili stavite flašu sa toplom vodom na dno ćebeta da biste zagrejali stopala i održali ih toplim tokom cele noći" kaže dr Husein Ahmad, E lekar i konsultant koji stoji iza Click2Pharmacy iz Velike Britanije. Ovo će vam pomoći da regulišete telesnu temperaturu, brže zaspite i sprečite buđenje noću zbog hladnih stopala.

Dr Peri takođe objašnjava kako je „jednom samo stavila dodatno ćebe u podnožje njenog kreveta, i to je isto tako dobro funkcionisalo“, objašnjavajući da je „ideja pronaći način da vam stopala budu topla, a da se ne osećate neprijatno“.


Koje su čarape najbolje za spavanje?

Odabir pravih čarapa za vreme spavanja pomoći će vam da izvučete maksimalnu korist od njih. Važne stvari koje treba uzeti u obzir su da budu prozračne i prirodno antibakterijske. Zato su materijali kao što su pamuk, bambus i kašmir dobra ideja.

"Pored ovoga, izbegavajte bilo šta što vas steže i što može uticati na vašu cirkulaciju. Deblje čarape će takođe biti efikasnije, jer će smanjiti količinu toplote koja izlazi, održavajući vaša stopala toplim čak i po hladnijem vremenu. Kada kupujete čarape za krevet, uverite se da su:

  • prozračne
  • antibakterijske
  • debele 
  • komotne.
news-img

Kako probiotici pomažu u jačanju imuniteta deteta?

Na razvoj imuniteta kod dece značajno utiču ishrana, san, higijena, fizička aktivnost i crevna mikrobiota. Crevna mikrobiota, koja sadrži milijarde bakterija, igra ključnu ulogu u imunološkoj odbrani.

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img