cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

VAŽNO! Nikad ne tresite bebu! (Sindrom protresene bebe)

Normalno je da bebe plaču i normalno je da su roditelji pod stresom. Ako vaša beba nastavi da plače, a vi postanete uznemireni ili frustrirani, nikada nije u redu tresti bebu. Uverite se i da svi ljudi koji brinu o vašoj bebi to znaju. Nikada ne ostavljajte svoju bebu nasamo sa nekim za koga mislite da bi mogao izgubiti kontrolu.

NIKAD NE TRESITE BEBU! (Sindrom protresene bebe)

Plakanje je način na koji bebe komuniciraju

Kada beba plače, ne znači da je nevaljala. Novorođenčad i odojčad ne mogu verbalno da iskažu svoje potrebe. Kada se osećaju gladno, neprijatno, pospano, uplašeno itd., komuniciraju plačem. Obično se roditelji trude da utvrde uzrok plača i odmah reaguju. Međutim, postoje situacije kada beba ne prestaje da plače ni nakon što su roditelji sve pokušali.

Ako ste novi roditelj koji se bavi dnevnim rutinama novorođenčadi, na primer, hranjenjem, uspavljivanjem bebe i menjanjem pelena više puta tokom dana i noći, neizbežno je da se osećate umorno, nemate dovoljno sna i akumulirate stres. Kada bebe plaču, mogu proizvesti kod roditelja stres i frustraciju.

Ali nemojte dopustiti sebi da stvari izmaknu kontroli, jer bebe su veoma nežne i krhke.


Šta je sindrom protresene bebe (shaken baby syndrome)?

Šta je sindrom potresene bebe?
Može biti potrebno da samo 1 ili 2 jaka protresete malo dete da biste ga ozbiljno povredili. Sindrom potresene bebe je kombinacija ozbiljnih povreda do kojih može doći kada neko nasilno protrese bebu ili malo dete. To je jedini uzrok ozbiljnih povreda glave kod beba mlađih od 1 godine koji se može sprečiti.To je zato što bebe i mala deca imaju relativno velike, teške glave i slabe vratne mišiće. Kada se protresu, mozak se udara napred-nazad unutar lobanje, što dovodi do krvarenja oko mozga i oštećenja samog mozga. Neke bebe mogu čak i prestati da dišu, što može izazvati dalje oštećenje mozga.

Može biti dovoljno da samo jednom ili dvaput jako protresete malo dete da biste ga ozbiljno povredili. Čak i kratko prodrmavanje bebe može dovesti do nepovratnog oštećena mozga, pa i smrti.

Povrede protresene bebe najčešće se javljaju kod dece mlađe od 2 godine, ali se mogu videti i kod dece do 5 godina.

Radi se o kombinaciji ozbiljnih povreda do kojih može doći kada neko nasilno protrese bebu ili malo dete. Poznat je i kao sindrom uzdrmanog udara, nasilna trauma glave, naneta povreda glave ili sindrom protresanja bebe.

Uzrok je ozbiljnih povreda glave kod beba i dece, koje se mogu sprečiti. Bebe i mala deca imaju relativno velike, teške glave i slabe vratne mišiće, te kada se "prodrmaju" njihov krhki mozak kreće se napred-nazad unutar lobanje, što dovodi do krvarenja oko mozga i oštećenja samog mozga, otoka i modrica. Neke bebe mogu čak i prestati da dišu, što može izazvati dalje oštećenje mozga.

Može doći i do krvarenja u zadnjem delu očiju, a mnoge bebe završe i sa slomljenim rebrima jer se na silu drže oko grudi i stiskaju dok se tresu. One takođe mogu zadobiti i prelome drugih kostiju tokom treskanja.


Bacanje bebe uvis

Još jedna opasna igra koju pojedini roditelji praktikuju je bacanje bebe u vazduh, verujući da će se detetu dopasti. Naprotiv, štetno je, posebno za bebe mlađe od 3-4 meseca, jer im vratni mišići nisu u potpunosti razvijeni. Trešenje, bacanje ili ljuljanje bebinog vrata napred-nazad ili sa jedne na drugu stranu može prouzrokovati povrede vaše bebe. 


Simptomi

Simptomi mogu varirati, u rasponu od blagih do teških. Oni mogu uključivati:

  • Konvulzije (napadi)
  • Smanjenu budnost
  • Ekstremnu razdražljivost ili druge promene u ponašanju
  • Letargiju, pospanost, odsustvo osmeha
  • Gubitak svesti
  • Gubitak vida
  • Probleme sa disanjem
  • Bledu ili plavkastu koža
  • Nedostatak apetita
  • Povraćanje


Kada posetiti lekara

Potražite hitnu pomoć ako sumnjate da je vaše dete povređeno nasilnim drmanjem. Pozovite broj 194 ili odvedite svoje dete u najbližu hitnu pomoć.

Nemojte dozvoliti da vaš osećaj krivice ili strah utiču na zdravlje vašeg deteta. Ako vaša beba ima ozbiljnu povredu glave jer je bila protresena, stanje će se bez lečenja samo pogoršati. Pružanje rane medicinske pomoći može spasiti život vašeg deteta ili sprečiti ozbiljne zdravstvene probleme. 


Uvek zapamtite, normalno je da bebe plaču i normalno je da su roditelji pod stresom

U redu je da zastanete - stavite bebu na bezbedno mesto, zatvorite vrata i napravite kratku pauzu

  • ne uzimajte bebu dok se ne smirite
  • nikada, baš nikada ne tresite bebu
  • nikada ne ostavljajte svoju bebu nasamo sa nekim ko može izgubiti kontrolu
  • podelite ovo poruku svima koji brinu o vašoj bebi
  • ako mislite da je vaša beba možda povređena, odmah potražite medicinsku pomoć 
  • razmislite dobro šta ćete učiniti ako vaša beba nastavi da plače, a vi postanete uznemireni ili frustrirani.
news-img

Kako obezbediti pravilnu ishranu deteta do druge godine

U ovom periodu i kod roditelja se javljaju brojne nedoumice u vezi pravilne ishrane deteta – Kako obezbediti zdrave obroke bez aditiva, da li je voće i povrće koje kupujemo svakodnevno bezbedno dati detetu i mnoga druga.

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img