cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Naučite decu da vole kukuruz

Za kukuruz ne važi pravilo da je sirovo povrće zdravije od kuvanog. Američki istraživači otkrili su da prilikom termičke obrade kukuruza, kuvanja ili pečenja, dolazi do oslobađanja molekula s antioksidativnom aktivnošću, što povećava njegove zaštitničke moći.

Naučite decu da vole kukuruz

– Kuvanjem kukuruza šećerca oslobađa se felurička kiselina, koja takođe deluje kao antioksidant – kaže Jasna Vujičić, nutricionista.

Lako se vari

Kukuruz je najbolje kuvati u vodi ili na pari.

– Bez obzira kako je kuvan, sa klipom ili bez njega, ukusan je i vole ga deca i odrasli. Pored kuvanja, kukuruz šećerac može se peći i na roštilju. U letnjem periodu ovo je popularna zanimacija na jezeru ili reci, na kampovanju i izletu.

Kuvan ili pečen, kukuruz se odlično slaže sa svim vrstama mesa, ribom i povrćem. Najviše se koristi u američkoj i meksičkoj kuhinji, gde se od kukuruza pravi mnoštvo ukusnih jela. Kukuruz je tamo nezaobilazan prilog, od njega se spremaju njoke, nađe se u sendviču, na pici, u salati, supama i čorbama.

Kukuruz važi za namirnicu koja je lako svarljiva i bogata hranljivim sastojcima, a odličan je izvor gradivnih materija. Ima veliku energetsku vrednost, ne goji a daje energiju i obezbeđuje sitost duže vreme. U svetu postoji više vrsta kukuruza, a kod nas su najpoznatiji beli i žuti.

Kukuruz je zdrava i nutritivno vredna namirnica koja ima velika antioksidativna svojstva koja štite organizam od kardiovaskularnih bolesti i kancera.

– Kukuruz sadrži i fitohemikalije koje čuvaju vaš vid i vlakna koja olakšavaju stolicu. U narodu je poznata činjenica da je kukuruzna svila dobra kao diuretik, ali i kod srčanih smetnji i urinarnih bolesti – objašnjava Jasna Vujičić, nutricionista.

Riznica vitamina

Kukuruz šećerac je pun beta-kriptoksantina, koji dokazano štiti pluća od karcinoma, jer se ponaša kao moćan antioksidans.

Doprinos kukuruza zdravlju srca i krvnih sudova ne leži samo u zavidnom sadržaju prehrambenih vlakana koja uništavaju povišene vrednosti holesterola, već i u značajnim količinama folne kiseline, vitamina B1, B3, B9 i magnezijuma koji pomažu prirodnu regulaciju vrednosti homocisteina u organizmu i tako štite kardiovaskularni sistem.

On obiluje celulozom, folnom kiselinom i drugim vitaminima, supstancama koje popravljaju raspoloženje i utiču na rad mozga. Od zrna kukuruza proizvodi se ulje koje se preporučuje kod progresivne ateroskleroze jer smanjuje nivo holesterola. Dovoljno je uzimati ga svakodnevno 20 grama kao dodatak redovnoj ishrani.

Savet

Sveži kukuruz koji se bere u avgustu najbolje je odmah skuvati jer stajanjem se u njemu smanjuje količina šećera. Svežim klipovima uklonite ljuske i niti, pa ih kuvajte u slanoj, ključaloj vodi oko sat vremena.

 

Izvor: Dečiji sajt

news-img

Kako je biti roditelj deteta sa smetnjama u razvoju

Život i njegova iznenađenja možemo posmatrati na mnogo različitih načina. Jedan od njih, pretočila je u priču majka dečaka sa Daunovim sindromom…

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img