cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Istraživanje kaže da mame treba da izlaze sa drugaricama DVAPUT NEDELJNO radi boljeg ZDRAVLJA!

Kada si zadnji put izašla sa najboljom prijateljicom? Novo istraživanje je savršen izgovor da skujete plan za naredni vikend!

Mame treba da izlaze sa drugaricama DVAPUT NEDELJNO!

Imati prijatelje je od suštinskog značaja za naše zdravlje i sreću. Ali izlasci sa prijateljima najmanje dva puta nedeljno, važni su za naše opšte blagostanje, pokazalo je istraživanje. Studija koju je sproveo Univerzitet Oxford otkriva da su žene koje izlaze sa svojim prijateljicama često zdravije i srećnije od onih koje ne praktikuju izlaske, piše Healthymummy.


Istraživanje je sproveo Robin Dunbar, poznati psiholog koji se bavi pokušajem razumevanja bihevioralnih, kognitivnih i neuroendokrinoloških mehanizama koji podupiru društvenu vezu kod primata (uopšteno) i ljudi (posebno).


Dunbar je primetio da žene koje se sastaju sa najboljim prijateljicama dva puta nedeljno „rade stvari“ od najveće važnosti. Pod tim se podrazumevaju ispijanje pića, ogovaranje, pričanje i u suštini uživanje u "vremenu za devojke". Ali ne morate biti noćna ptica ili veliki pijanac, upravo suprotno. Važnost izlazaka leži u oslobađanju endorfina dok se smejete ili kikoćete sa prijateljima. 


Prednosti provođenja vremena sa prijateljima uključuju brži oporavak od bolesti, jači imuni sistem, niži nivo anksioznosti, kao i povećan nivo velikodušnosti zbog čega se osećamo bolje. Štaviše, studija je pokazala da veći broj prijatelja osigurava viši prag bola, ali i duži život.


“Broj dvaput nedeljno proizlazi iz otkrića da je to količina vremena koju obično provodimo sa svojim najbližim prijateljima i porodicom”, rekao je Robin Dunbar.


Međutim, istraživači su primetili da samo dve od pet žena imaju vremena da zaista izađu sa svojim prijateljicama jednom nedeljno, čak i ređe ako imaju decu o kojima se brinu.


Šta kaže nauka o ženskim prijateljstvima?

„Istraživanja pokazuju da žene (verovatno) više nego muškarci, moraju da održavaju prijateljske veze. Takve veze povećavaju serotonin i oksitocin, hormon vezivanja“, tvrdi Alisa Ruby Bash, psihijatar.


Kada si zadnji put izašla sa najboljom prijateljicom? Izgleda da je vreme za kovanje novih planova (iz zdravstvenih razloga naravno). 

 

Odabrala i pripremila Ringeraja.rs

news-img

LILLY JUNIOR podkast sa Sarom: 12. epizoda DRUGE SEZONE

U dvanaestoj epizodi 2. sezone podkasta, Sara Oster Rokvić razgovarala je našim poznatim glumcem Andrijom Miloševićem.

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img