cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Karijes kod male dece

Karijes (lat. Caries dentium) je hronično oboljenje tvrdih zubnih tkiva koje napreduje progresivno, centripetalno i dovodi do razaranja zuba.

Karijes kod male dece

Sokovi i slatki napitci piju se isključivo u toku dana. Ako svojoj bebi dajete da pije sok noću, rizikujete da u najranijem detinjstvu dobije karijes.


Mlečni zubi nemaju strukturu kao stalni, oni su osetljivi i na njih posebno treba obratiti pažnju.

Dok dete ne poraste i ne počne samo da održava higijenu usne duplje, nega zuba je isključivo mamina odgovornost.


Naročito su osetljivi gornji sekutići jer je oko njih pljuvačka slabo pokretna, a time i njena zaštitna uloga. Upravo zato, mame svakodnevno treba gazom da čiste bebine zubiće, posle oborka i pred spavanje.


Pljuvačka kod beba ima duplo manje odbrambenih antitela nego u periodu kad počne da jede čvrstu hranu. U toku 24 sata, beba spava veći deo dana, pa se u tom periodu pljuvačka slabije luči.

Često mame daju bebi da pije sok kad noću plaču i posle samo nekoliko gutljaja beba se smiri i zaspi. Druga grupa mama nam je rekla da se soka rešila pomocu cucla koje su uranjale u šećer.


Pogrešno davati bebama da piju sok noću ili da uživaju u slatkoj cucli, jer to skoro sigurno znači da će beba dobiti karijes jer šećer iz soka i sa cucle ostaje u usnoj duplji sve do jutra i tako pravi podlogu za stvaranje cirkularnog karijesa.

Cirkularni karijes se naziva zbog toga jer se lako i brzo prenose od sekutića na ostale zube.


Šta treba činiti?  Ako beba dugo plače nemojte je umirivati sokom. Beba treba da pije sok isključivo u toku dana ili za vreme užine a nikako noću. Noću bebi dajte samo čistu vodu.

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img