cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Kako probiotici pomažu u jačanju imuniteta deteta?

Na razvoj imuniteta kod dece značajno utiču ishrana, san, higijena, fizička aktivnost i crevna mikrobiota. Crevna mikrobiota, koja sadrži milijarde bakterija, igra ključnu ulogu u imunološkoj odbrani.

Kako probiotici pomažu u jačanju imuniteta deteta?

Imuni sistem je ključan odbrambeni mehanizam koji štiti organizam od patogena kroz prirodne barijere, nespecifičnu i specifičnu imunost. Nespecifična imunost pruža brzu prvu liniju odbrane, dok specifična imunost stvara dugotrajnu zaštitu i imunu memoriju putem limfocita. Deca se rađaju sa nezrelim imunim sistemom, a presudan period za razvoj imuniteta je prvih 1000 dana života. Tokom ovog perioda, deca stiču imunitet kroz kontakt s patogenima, pri čemu njihov imunološki sistem postaje jači.

 

Na razvoj imuniteta kod dece značajno utiču ishrana, san, higijena, fizička aktivnost i crevna mikrobiota. Crevna mikrobiota, koja sadrži milijarde bakterija, igra ključnu ulogu u imunološkoj odbrani. U gastrointestinalnom traktu se nalazi preko 70% svih imunih ćelija. Zdrava crevna mikrobiota, koja je zajednica mikroorganizama, pomaže u održavanju ravnoteže između "dobrih" i "loših" bakterija, što je presudno za imunološku odbranu organizma. Kada je ova ravnoteža poremećena, može doći do disbioze, što može oslabiti imunitet i dovesti do infekcija. Probiotici mogu stimulisati imunološke ćelije u crevima, povećati proizvodnju antitela i pojačati odgovor organizma na patogene. Takođe, probiotici mogu smanjiti upalne procese i sprečiti rast štetnih mikroorganizama, čime doprinose boljoj zaštiti od infekcija i opštem jačanju imunog sistema.

 

Kada biramo probiotski preparat za decu, važno je znati da nisu svi probiotici isti, a deca su posebno osetljiva kategorija koja zahteva pažljiv odabir. Prvo, ključno je obratiti pažnju na dozu probiotskih bakterija – preparat treba da sadrži dovoljan broj aktivnih bakterija kako bi bio efikasan. Drugo, važan je soj bakterija; samo određeni sojevi, kao što su Lactobacillus i Saccharomyces boulardii, imaju dokazanu efikasnost u jačanju imuniteta kod dece. Konačno, kvalitet probiotskog preparata je od suštinske važnosti – preparati namenjeni deci moraju biti bezbedni, klinički ispitani i prilagođeni njihovom uzrastu. Pravilnim izborom probiotika, roditelji mogu značajno doprineti zdravlju i jačanju imuniteta svog deteta.

Enterobiotik junior

Doza od 15 milijardi probiotskih ćelija iz roda Lactobacillus i Saccharomyces zajedno sa preporučenom dozom cinka su na jedinstven način objedinjene u kapsuli Enterobiotik junior.

Enterobiotik junior je probiotik namenjen deci od 3 godine života kao pomoć za:

  • jačanja imuniteta
  • prevencije infekcija
  • održavanja zdravog digestivnog trakta

Promo objava

news-img

Kako obezbediti pravilnu ishranu deteta do druge godine

U ovom periodu i kod roditelja se javljaju brojne nedoumice u vezi pravilne ishrane deteta – Kako obezbediti zdrave obroke bez aditiva, da li je voće i povrće koje kupujemo svakodnevno bezbedno dati detetu i mnoga druga.

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img