cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Kako organizovati raspust kada nemate pomoć oko čuvanja dece?

clock-img

9.7.2024

Kako ćete organizovati letnji raspust vašeg deteta ako ono nije na putovanju, a baka i deka su dostupni samo nekoliko dana? Pronađite u tekstu proverene ideje.

Kako organizovati raspust kada nemate pomoć oko dece?

Raspust je i mnoge roditelje to dovodi u nevolju. Kako organizovati dečiji letnji školski raspust ako znate da dete neće biti u kampu, a "baka i deka servis" vam nije dostupan, ili na njega možete računati samo nekoliko dana?


Planirajte svoje dane unapred

Ako će dete tokom raspusta biti samo kod kuće dok ste vi na poslu, svaki dan se barem otprilike organizujte unapred. Zapišite šta treba da radi kod kuće dok ste odsutni - od pranja posuđa, preko pripreme obroka, do prostiranja veša. Čime će se baviti u slobodno vreme prepustite detetu, ali možete mu ponuditi i neke predloge.

Ako je dete dovoljno staro da bude samo kod kuće, ono je naravno i dovoljno staro da se brine o doručku i užini, a možda čak i o laganom ručku. Nekim danima možete da mu skuvate ručak dan ranije, da detetu ostane samo da ga zagreje, ali možda vas iznenadi i ručak koji će vas sačekati na stolu.

I ne zaboravite da je i detetu potrebna dosada tokom raspusta!

 

PROČITAJTE JOŠ: Dr Ranko Rajović - “Dečja dosada čini trećinu svih problema u roditeljskom vaspitanju”

 

Vreme je za samostalnost

Školski raspust je idealno vreme za vežbanje samostalnosti vašeg deteta – bilo da je u pitanju lična higijena, ishrana ili raspolaganje svojim vremenom. I kao i kod svakog učenja, greške se dešavaju. Zato se nemojte previše ljutiti ako jednog dana vaše dete zaboravi da opere zube, ako ponekad pojede samo sendvič i slatkiše, ili čak ne izađe iz kuće.

Uz razgovor pun razumevanja, prvo pokušajte da se saživite sa perspektivom deteta, a zatim mu iznesite svoju. Ako mu otkrijete i neka svoja životna iskustva iz lekcije nezavisnosti, bićete delotvorniji, umesto da ga kažnjavate zato što nije bolje rasklonio i oprao sudove.

 

Sam na jednodnevni izlet

Ako je dete spremno i osećate da je pravo vreme, možete ga i podstaći da tokom letnjeg raspusta istražuje svet – dogovorite se da samo ili sa drugom/ drugaricom ode prvi put u grad, u biblioteku, ili do obližnje poslastičarnice.

Možete se dogovoriti sa majkom drugarice iz razreda, ili sa komšinicom, da školski drugovi, odnosno deca iz komšiluka, odu zajedno u park ili bioskop. Na taj način će morati sami da preuzmu odgovornost za vreme, bezbedan odlazak i dolazak, kao i dobro obavljen posao. Deca su zapravo sposobna za mnogo više nego što im mi savremeni roditelji pripisujemo!

 

PROČITAJ JOŠ: Deca koje ne uče preko raspusta završe sa boljim ocenama

 

Udružite se sa drugim roditeljima

Tokom letnjeg raspusta svakako ima smisla da se što više družite sa drugim roditeljima iz ulice, ili odeljenja vašeg deteta i pomažete jedni drugima. Deca će biti zadovoljna druženjem, a roditelji mogu da dele brigu oko obroka i organizacije dečjeg raspusta.

Ponekad je dovoljno da nam prijatelji pomognu samo na jedan dan ili jednu sedmicu, kada znamo da bi detetu trebalo društvo ili da će morati dugo da bude samo kod kuće. Zato ostavite po strani svoje predrasude i zamolite druge roditelje za pomoć.

 

Izvor: Ringaraja.net

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img