cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Evo zašto bebu nosimo najčešće na levoj strani

Da li nosite svoju bebu na levoj strani? Niste jedini...

Evo zašto bebu nosimo najčešće na levoj strani

Kada uzmete bebu, obratite pažnju na svoj instinkt. Da li je prirodno držite u naručju ili više na levoj strani? Ako to radite, niste sami: 70 do 85 procenata roditelja radi istu stvar. I istraživanje otkriva zašto, piše The bump.

Kada uzmete bebu, obratite pažnju na svoj instinkt. Da li je prirodno držite u naručju ili više na levoj strani? Ako to radite, niste sami: 70 do 85 procenata roditelja radi istu stvar. I istraživanje otkriva zašto, piše 
Naučnici su svoja istraživanja fokusirali posebno na ponašanje majke. Ovaj fenomen se naziva pristrasnost levog ležišta - i uobičajena je među svim vrstama sisara, prema studiji. Nalazi, objavljeni u Nature Ecology and Evolution, posmatrali su 11 vrsta sisara, od konja i kitova do ljudi. Svaki od njih je pokazao sklonost ka potomstvu na levoj strani — a za to je odgovorna desna strana mozga. Dodatno istraživanje objavljeno u Biology Letters dodalo je morževe i leteće lisice na listu ispitanih životinja, čineći snažnijim dokaze da je ova pristrasnost na levoj strani još raširenija i ukorenjenija nego što se ranije mislilo.

 

Naučnici su svoja istraživanja fokusirali posebno na ponašanje majke. Ovaj fenomen se naziva pristrasnost levog naručja - i uobičajena je među svim vrstama sisara, prema studiji. Nalazi, objavljeni u Nature Ecology and Evolution, posmatrali su 11 vrsta sisara, od konja i kitova do ljudi. Svaki od njih je pokazao sklonost ka potomstvu na levoj strani — a za to je odgovorna desna strana mozga. Dodatno istraživanje objavljeno u Biology Letters dodalo je morževe i leteće lisice na listu ispitanih životinja, čineći snažnijim dokaze da je ova pristrasnost na levoj strani još raširenija i ukorenjenija nego što se ranije mislilo.


Zašto je leva strana prirodnija?

Pomno prateći pomenute sisare, istraživači su utvrdili da svi pokazuju sklonost ka nošenju potomstva na levoj strani, a da za to je odgovorna desna strana mozga. Zapravo, majke su držale bebe na levoj strani zbog bolje komunikacije, s obzirom da su informacije iz levog vizualnog polja obrađene u desnoj strani mozga.


Dozvolite nam da objasnimo. Verovatno ste na času biologije naučili da desna strana mozga kontroliše levu stranu tela i da važi i suprotno. Dakle, ako držite bebu na levoj strani, vaša desna hemisfera – ona koja je odgovorna za obradu emocija, jezik, razumevanje onoga što vidite i prepoznavanje lica – je u potpunosti angažovana.


Zaključak - nošenje bebe na levoj strani olakšava povezivanje majke i deteta

Zvuči neverovatno, ali nošenje bebe je nešto što započinje mnogo pre nego što žena rodi. "Čak devojčice predškolskog uzrasta pokazuju afinitet ka levoj strani kada je u pitanju nošenje lutki i igračaka veličine novorođene bebe", piše u istraživanju.


Sledeći put kada poželite da prebacite bebu na svoju desnu stranu, razmislite još jednom. Umorna ruka - nije strašno, jer sa druge strane, stvarate uspomene i gradite jake veze sa tom malom osobom.

 

Odabrala i priredila Ringeraja.rs

news-img

Kako obezbediti pravilnu ishranu deteta do druge godine

U ovom periodu i kod roditelja se javljaju brojne nedoumice u vezi pravilne ishrane deteta – Kako obezbediti zdrave obroke bez aditiva, da li je voće i povrće koje kupujemo svakodnevno bezbedno dati detetu i mnoga druga.

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img