cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Došao je dan za samostalan odlazak u školu

Osamostaljivanje je sinonim za odrastanje, a ono što roditelji treba da urade je da pripreme dete za samostalan odlazak u školu.

Došao je dan za samostalan odlazak u školu

Donosimo nekoliko saveta koji će vam pomoći da svoje školarce (a i sebe) pripremite za ovaj veliki korak:


BUDITE REALNI

Iako ne postoji tačno određeno doba kada možemo sa sigurnošću reći da su deca spremna da se samostalno uključe u saobraćaj kao pešaci, svaki roditelj može, posmatrajući svoje dete i razgovarajući sa njim, da proceni da li je ono spremno za odlazak u školu bez nadzora odrasle osobe. Dete koje ne poznaje u potpunosti saobraćajna pravila nije spremno za samostalnu šetnju, međutim desetogodišnjaku koji već odavno zna kako da pređe ulicu i ponaša se u saobraćaju, možda više ne treba odrasla osoba kako bi došao do škole. 


ODREDITE RUTU

Odredite siguran put do škole zajedno sa vašim detetom. Pri tome obratite pažnju na delove koji imaju pešačke prelaze, semafore ili drugu signalizaciju za lakše prelaženje ulice. Obeshrabrite korišćenje prečica i alternativnih ruta.


NAUČITE PUT!

Pre nego što dopustite detetu da samo ode u školu, zajedno sa njim hodajte istim putem, sve dok se dete ne bude osećalo sigurno i prijatno hodajući “svojom“ rutom.


Dete mora da zna:
– da uvek pogleda levo, desno, pa opet levo pre prelaska ulice
– da ne sme neobazrivo da prelazi i pretrčava ulicu
– da mora da obrati pažnju na saobraćaj u svakom trenutku


PAZITE NA SKRETANJA I RASKRSNICE

Nažalost, vozači često „iskrsnu“ iza ugla pri velikim brzinama, potpuno nesvesni pešaka. Naučite dete da se pažljivije kreće na tim mestima, posebno ako ide grupno sa drugarima.


NEKA DETE BUDE UOČLJIVO

Vaše dete će biti vidljivije i uočljivije vozačima kao mu obučete šarenu odeću ili odeću jarkih boja. Dete mora biti svesno da, iako ono vidi vozača, vozač možda ne vidi njega.


NEPOZNATI LJUDI

Ovo je možda i najvažniji deo pripremanja deteta na samostalan odlazak u školu. Ono mora da zna da nikada, ni pod kojim okolnostima, ne sme razgovarati ili otići sa nepoznatom osobom, bez obzira koliko dobrorno ona delovala. Takođe, mora znati i da ne sme skrenuti sa puta u školu ili iz škole ni sa poznatom osobom, ukoliko mu roditelji to nisu izričito rekli i odredili koja će to osoba da bude, savetuje Roditeljstvo. 

Ukoliko niste sigurni da je vaše dete spremno da savlada sve gore navedene lekcije, neka samostalan odlazak u školu sačeka neko buduće vreme.

 

Izvor: S media

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img