cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Ne! Nije gladan! Nijedna majka ovog sveta nije zaboravila da nahrani svoje dete!

Pij vodu, pij bozu, pij čajeve, litre i litre soka od jabuke, jedi ovo, ne jedi ono, ne nerviraj se, zapisuj vreme obroka, njegovo trajanje, leva, desna, leva, desna, leva, desna jer samo misliš na cilj - nahraniti ga!

Da nije gladan? Sigurno je gladan! Prepoznajem taj plač

Svetska nedelja dojenja obeležava se u prvoj nedelji avgusta. Tim povodom jedna stara, ali večna priča.

Koliko god jednostavno i prirodno izgledalo, nahraniti bebu je ogroman izazov. Velika je borba nakon nebrojeno neprospavanih noći, upaljenih i bolnih grudi ne odustati od onoga što nam je većini dato i posegniti za lakšim i sigurnijim rešenjem - flašicom.

Bila sam na pragu da dignem ruke od svega. Mleka je čas bilo, čas nije, isto kao i njegove želje za istim. Rodio se kao mrva, dugo se borio sa žuticom, tako da su se naši rituali hranjenja odvijali ne na tri, nego na dva sata. Prvo ga pola sata budim, štipam ga za prste, prskam vodom, zapušavam mu nos. Onda se pola sata nameštamo, isprobavamo sve moguće poze jer u svakoj mu nešto smeta. Kad se konačno nakani da sisa, gnjavimo se tako još četrdeset minuta. I taman kad podrigne posle upornog nošenja i tapkanja po leđima zvoni alarm - vreme je za novi obrok.

Ali rešila sam da istrajem. Činjenica da ne mogu da nahranim svoje dete, bila mi je neprihvatljiva. Inače sklona preterivanju, i to sam doživljavala kao svoj lični poraz. Ako nisi mogla da izguraš trudnoću do kraja, e ovo ćeš izgurati kako znaš! (Ovo je lični, a ne poželjni i preporučeni stav i pritisak koji sam isključivo sama sebi stvorila).

Pij vodu, pij bozu, pij čajeve, litre i litre soka od jabuke, jedi ovo, ne jedi ono, ne nerviraj se, zapisuj vreme obroka, njegovo trajanje, leva, desna, leva, desna, leva, desna jer samo misliš na cilj - nahraniti ga!

I nakon svega, dođe neko, moja kuma, moja mama, žena u parku i pita - Da nije gladan? Sigurno je gladan! Prepoznajem taj plač.

Ne! Nije gladan! Nijedna majka ovog sveta nije zaboravila da nahrani svoje dete! Koliko god dobronamerni bili, niste se setili magičnog rešenja. Prećutite sasvim izlišno pitanje, uputite mami komentar podrške ili je samo pustite da u miru nađe rešenje za trideset osmi plač svog deteta. I to samo u tom danu.

Neizgovoreno pitanje - Da nije gladno? - je pola zdravlja jedne mame.

 

Autor: Maja Kotličić

news-img

Šta gledamo sa mališanima u bioskopima ove jeseni

Izdvajamo filmove i koncert za celu porodicu, koje ne treba da propustite ove jeseni!

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img