cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Da li žene treba da uzmu slobodan dan tokom menstruacije?

Menstruacija je vreme čišćenja – svom telu moramo dozvoliti da se obnovi i izbalansira, a to će nam doneti pozitivne efekte za ceo naredni mesec.

Da li žene trebaju slobodan dan tokom menstruacije?

Tokom menstruacije, potpuno je prirodno da osećamo manjak energije i budemo umornije nego inače. Zbog savremenog brzog tempa života retko koja žena zaista sluša sebe i svom telu pruži neophodan odmor. Hajde da pogledamo zašto je toliko važno da usporite tokom menstruacije i da se ponašate sa još više nežnosti i saosećanja nego inače.

 

Odmor je prirodna potreba tela tokom menstruacije
Odmor je prirodna potreba tela koju treba poštovati kada je osetimo. Nažalost, mnoge žene i dalje gledaju na odmor kao na slabost, dovodeći tako svoja tela u sve veću neravnotežu koja donosi još više problema.

Odmor je prirodna potreba tela tokom menstruacije

Odmor je prirodna potreba tela koju treba poštovati kada je osetimo. Nažalost, mnoge žene i dalje gledaju na odmor kao na slabost, dovodeći tako svoja tela u sve veću neravnotežu koja donosi još više problema.


Za zdrav protok i balans energija, žene treba da rade sledeće svakog meseca tokom menstruacije:

  • Slušajte svoje telo i dajte mu odmor koji mu je potreban - barem jedan dan
  • Pratite ciklus spavanja od 7 do 8 sati, u isto vreme svakog dana 
  • Pobrinite se da opustite telo 
  • Jedite sveže voće i povrće i drugu lako svarljivu hranu


Menstrualno odsustvo za žene

Prema podacima Women's Health Concerna čak 80% žena doživljava bolove tokom menstruacije u nekom trenutku svog života; 5 do 10% žena oseća tako jak bol da nisu u stanju da normalno funkcionišu tokom menstruacije. Menstrualni bol je uzrokovan grčevima materice, koji mogu biti slični porođajnim grčevima. Njihova svrha je da odbace unutrašnju sluznicu materice tokom menstruacije. Bol se može širiti sa stomaka na donji deo leđa i noge. Bolni grčevi obično traju jedan dan, ali mogu trajati i nekoliko dana.

Nažalost, nemaju sve žene iste mogućnosti i ne mogu sebi priuštiti da propuste posao tokom menstruacije. Ovo je posebno važno za žene koje imaju bolne menstruacije.

Menstrualno odsustvo je trenutno dostupno samo u nekoliko zemalja širom sveta, između ostalih u Japanu, Indoneziji i Zambiji.

Španija je nedavno postala prva evropska zemlja koja je uvela mogućnost plaćenog menstrualnog odsustva za žene koje imaju bolne menstruacije. Špankinje sada mogu da dobiju odobrenje za takvo odsustvo pregledom lekara, koji, u zavisnosti od njihovog stanja, propisuje broj dana koje mogu da koriste za odmor u tom periodu meseca. Time su napravili pozitivan iskorak, skrenuli pažnju na značaj ove ranije stigmatizovane teme i dali primer drugim evropskim zemljama. Hoćemo li u budućnosti dobiti i mogućnost menstrualnog odsustva u Srbiji?


Menstruacija iz ajurvedske perspektive

U ajurvedi, menstrualni ciklus se posmatra kao čišćenje. Smatra se poklonom ženskom telu koji treba nežno primiti svakog meseca. Kao i kod svakog čišćenja, telu je potreban odmor da bi se obnovile i uravnotežile tri doše (biološke energije u telu - Vata, Pitta i Kapha). Zbog neravnoteže ovih energija, žena može da oseti različite neželjene simptome tokom menstruacije.

 

Izvor: sensa.metropolitan.sisepalika.comhealthshots.com, womens-health-concern.org

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img