cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

7 čudesnih imena za devojčice koja znače SVETLOST

Ako želite da svom malenom suncu date ime koje "sjaji", nemojte propustiti našu listu predivnih imena za devojčice koja znače "svetlost". Vaš maleni zrak svetlosti tada će sijati još jače.

7 čudesnih imena za devojčice koja znače SVETLOST

Ako ste u potrazi za imenom koje "sjaji", nemojte propustiti našu listu predivnih imena za devojčice koja znače "svetlost". Vaš maleni zrak svetlosti tada će sijati još jače.


1. Aurora

Ovo je poetično žensko ime latinskog porekla i u bukvalnom prevodu znači "zora". Tako se zvala i rimska boginja zore i jutra, čije su se suze pretvorile u jutarnju rosu koja najavljuje dolazak sunca, odnosno svetlosti.


2. Zorja

Ime Zorja nastalo je od reči zora, a danas kod nas i nije tako često ime koje se može čuti. U Rusiji pak, ovo je jedno od češćih imena. Nekada davno, u staroslovenskoj mitologiji, ovo ime je često korišćeno označavajući lepotu dana i jutra, i samim tim je krasilo žene koje su nosile ovo ime.


3. Selena

Ime Selena je grčkog porekla i znači “Mesec”. Selena je bila boginja Meseca, sestra Heliosa koji je bio personifikacija Sunca.


4. Zora


Zora je srpsko žensko ime slovenskog porekla, a javlja se i kod drugih slovenskih naroda. Ime je izvedeno od slovenskog naziva za zoru. Imenu Zora bliska su imena Zorica, Zorka i Zorana, koja su izvedena od njega. Muški oblik ovog imena je Zoran.


5. Lucija

Ime Lucija dolazi od latinske imenice lux (u genitivu lucis), a znači "svetlost, sjaj, jasnoća". U prošlosti se često davalo deci rođenoj u rano jutro, sa svitanjem dana, kada se ponovo rađa i Sunčeva svetlost.


6. Nera

Ime je hebrejskog porekla i znači "sveća" ili "svetlost". Prema tradiciji davalo se devojčicama rođenim tokom Hanuke, jednog od najvećih jevrejskih praznika poznatog i kao Festival svetlosti. Ime je vrlo popularno u Izraelu, ali sve se više koristi i u Europi.


7. Helena

Grčko ime koje znači "ona koja zrači svetlošću", dok izvorno hele" znači "sjajna, blistava". Otmeno i klasično ime čija popularnost ne bledi.


Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img