cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

6 znakova da si ti ona dosadna mama u školi o kojoj svi pričaju

Sezona povratka u školu stresna je za sve, ne samo za decu. Dok neki roditelji jedva čekaju druženje na školskim dvorištima, neki nisu baš oduševljeni tom idejom. Važno je naći ravnotežu.

6 znakova da si ti ona dosadna mama u školi

To je to. Škola je počela i nema nazad. Barem ne do idućeg leta. Neki se tome raduju, neki baš i ne. Klinci uglavnom gunđaju kako im se ne ide u školu (čast izuzecima, naravno, kojih uvek ima), a zapravo im ta škola nosi puno toga dobrog u njihovim životima – društvo, privikavanje na radne navike, učenje na borbu sa raznim ljudima i 'tesanje' živaca. Shvatit će kasnije. 


Ali, roditelji se često baš i ne vesele povratku u roditeljske grupe, na školska igrališta i slično. Dobro, neki su jednostavno rođeni za to, a nekima nikad nije do toga. Roditelji u razredima su jedna vrlo raznolika mešavina svega i svačega – od onih poslovnih ljudi koje ti je neobično videti na takvim mestima, preko onih koji su u potpunosti posvećeni deci i školi, pa do onih uvek neorganizovanih koje nije briga ni za šta. Najbolje je biti – negde u sredini.
 
Svako u tim roditeljskim grupama ima neki status. Onako, kad se priča sa strane o tome. Postoje neke stvari na koje ne možeš uticati, ali i neke na koje možeš. Evo šta ne bi trebala da radiš kako ne bi postala ona mama o kojoj svi pričaju. 


WhatsApp bonton
 
Kad poruke u grupi jednostavno ne prestaju i svi odgovaraju na pitanje koje niko nije postavio, ili ih se ne tiče, ili svi redom zahvaljuju… Sve ti je poznato. Tada možeš jednostavno utišati grupu i ignorisati dolaženje poruka. Ono što ne možeš, odnosno što nije prihvatljivo je napustiti chat. S druge strane, nemoj ti biti ta koja chat i one u njemu zasipa nepotrebnim pitanjima na koje bi trebala znati odgovor ili ga možeš vrlo lako naći, nego na chat gledaj kao na izvor informacija koje su od velike važnosti. Previše poruka moglo bi već nekog živcirati, a ne želiš ti biti ta koja je uzrok. Pre nego postaviš pitanje, proveri školska obaveštenja i poruke, i naravno pitaj dete. 


Radiš od kuće tokom druženja 

Želiš dogovoriti druženje tvog deteta sa drugima kod vas, dok ti radiš od kuće? U redu, ali samo ako se drugi roditelj takođe slađe sa tim. Čak i ako je tako, opet moraš biti donekle 'na raspolaganju' deci ako im zatrebaš. Na primer, moraš ostaviti otvorena vrata prostorije u kojoj radiš i dati deci do znanja da si tamo u slučaju da te zatrebaju. 


Žališ se na druženja kod drugih 

Tvoje dete je bilo na dogovoru za igru, druženju kod prijatelja, gde je jeo junk food koji mu inače ne daješ, ili gledao televiziju puno više nego što kod kuće sme. Dobro je, u redu je, smiri se, nije se dogodilo ništa dramatično. Ne moraš ga više nikad pustiti tamo na igru i to je u redu. Nemoj započeti i širiti priču o tom među mamama, zgražavajući se, jer nikad ne znaš ko je dobar sa kim. Tračevi se brzo šire i ne želiš sebi to, a ni svom detetu. 


Ne pojavljuješ se na događanjima
 
Nije nužno ponuditi svoju pomoć učiteljima ili profesorima baš svaki put kad se nešto radi. Niko to ne traži od tebe niti očekuje. Ali, povremeno, kad ti se pruži prilika, ponudi pomoć, posebno na nekim događanjima. Pitaj možeš li deci pomoći da nameste štand za božićni bazar, možeš li sa učiteljicom prodavati čaj, treba li napraviti ili nabaviti kolače za druženje, pomozi da se pospremi učionica nakon radionica ili roditeljskog… Ako te drugi roditelji uvek gledaju kako hodaš uokolo i ništa ne radiš, to im može biti povod za ogovaranje i prigovaranje. Ili jednostavno gunđanje u gradu. 


Korišćenje mobilnog telefona na igralištu 

Igralište nije tvoja kancelarija i kad si tamo, trebaš da se kloniš telefona osim ako se ne radi o nečem hitnom. Ako si previše na telefonu, ne samo da daješ do znanja da ne želiš ni sa kim da komuniciraš, nego to šalje poruku da ne daješ prioritet svom detetu, nego – mobilnom. Pruži pravi primer detetu koje će za koju godinu biti samo na igralištu. 


Hvaljenje svojim detetom
Naravno, moraš biti ponosna na svoje dete i njegov uspeh, u to nema sumnje. Ali, drugi roditelji to nekad (ili nikad?) ne žele nužno čuti - pogotovo kada upoređuju tvoje dete sa svojom decom. Umesto toga, pohvali se porodicom i prijateljima. Ako drugi roditelj pohvali tvoje dete, zahvali se - ali nemoj to pretvoriti u celi govor o tome kako je tvoje dete savršeno.


Izvor: Missmama

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img