cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

4 najbolja prirodna „leka“ za gljivice na noktima

Gljivične infekcije noktiju predstavljaju čest problem koji muči mnoge ljude, posebno tokom letnjih meseci kada se više izlažemo vodi i vlazi.

4 najbolja prirodna „leka“ za gljivice na noktima

Iako mnogi posežu za farmaceutskim rešenjima, prirodni lekovi za gljivice na noktima mogu pružiti efikasnu alternativu bez neželjenih efekata. U ovom članku ćemo istražiti neke od najboljih prirodnih lekova protiv gljivica na noktima, sa posebnim osvrtom na domaće preparate koji su se kroz vreme pokazali kao delotvorni.

Razumevanje gljivičnih infekcija noktiju

Pre nego što se upustimo u istraživanje prirodnih lekova, važno je razumeti šta su zapravo gljivice na noktima i kako ih prepoznati. Gljivična infekcija noktiju, poznata i kao onihomikoza, manifestuje se kroz nekoliko karakterističnih simptoma. Zahvaćeni nokti često postaju zadebljali, krti i lomljivi. Primećuje se promena boje – nokat može postati žut, braon, pa čak i crn u težim slučajevima. Pored toga, može se javiti neprijatan miris, a u nekim slučajevima dolazi i do podizanja nokatne ploče od podloge.

Faktori rizika i prevencija

Gljivične infekcije noktiju nisu samo rezultat loše sreće – postoje određeni faktori koji povećavaju rizik od njihovog razvoja. Često hodanje boso na vlažnim mestima, kao što su bazeni ili plaže, jedan je od glavnih načina na koji se gljivice šire.

Zanimljivo je da čak i vaš izbor odeće može uticati na rizik od infekcije. Na primer, nošenje duge haljine može smanjiti direktan kontakt stopala sa peskom i vodom, smanjujući tako rizik od infekcije.

Prirodni lekovi u borbi protiv gljivica

Kada je reč o prirodnim lekovima za gljivice na noktima, nekoliko opcija se izdvaja po svojoj efikasnosti. Ovi lekovi su lako dostupni, jeftini i bez neželjenih efekata koji često prate farmaceutske preparate.

Moć sode bikarbone

Soda bikarbona za gljivice na nogama pokazala se kao izuzetno efikasan prirodni lek. Njena alkalna priroda stvara nepovoljno okruženje za rast gljivica, a istovremeno pomaže u neutralizaciji neprijatnih mirisa.

Možete napraviti pastu od sode bikarbone mešanjem jedne kašike sode sa nekoliko kapi vode. Ovu pastu nanesite direktno na zahvaćeni nokat i ostavite da deluje oko 30 minuta pre ispiranja. Alternativno, možete pripremiti kupku za stopala dodavanjem dve supene kašike sode bikarbone u lavor tople vode. Potapanje stopala u ovaj rastvor na pola sata može doneti značajno olakšanje.

Jabukovo sirće – prirodni borac protiv gljivica na noktima

Jabukovo sirće je još jedan moćan saveznik u borbi protiv gljivica na noktima. Njegova kiselost stvara nepovoljnu sredinu za rast gljivica, a istovremeno pomaže u omekšavanju kože oko nokta, olakšavajući prodor aktivnih sastojaka.

Za tretman, pripremite rastvor od jednakih delova jabukovog sirćeta i vode. Potopite zahvaćene nokte ili cela stopala u ovaj rastvor na 30 minuta. Nakon tretmana, obavezno isperite stopala čistom vodom i temeljno ih osušite.

Ulje origana – prirodni antimikotik

Ulje origana se pokazalo kao efikasan prirodni lek protiv gljivica na noktima. Njegova aktivna komponenta, karvakrol, ima snažna antifungalna svojstva. Za primenu, pomešajte dve kapi ulja origana sa kašikom maslinovog ulja i nanesite ovaj rastvor direktno na zahvaćeni nokat.

Limunov sok – kiselina protiv gljivica

Limunov sok, zahvaljujući svojoj visokoj kiselosti, stvara izuzetno nepovoljno okruženje za rast gljivica. Jednostavno iscedite svež limun i nanesite sok direktno na inficirani nokat. Ovaj tretman možete ponavljati nekoliko puta dnevno.

Važnost higijene u prevenciji i lečenju

Pored korišćenja prirodnih lekova, ključno je održavati dobru higijenu noktiju i stopala. Redovno pranje i temeljno sušenje stopala, posebno između prstiju, može značajno smanjiti rizik od razvoja gljivičnih infekcija.

Izbor odgovarajuće obuće takođe igra važnu ulogu. Nosite čarape od prirodnih materijala koje upijaju znoj i dozvoljavaju koži da diše. Menjajte obuću redovno i dozvolite joj da se potpuno osuši između nošenja. Kada ste na plaži, razmislite o nošenju lagane haljine za plažu koja će vam omogućiti da brzo osušite stopala nakon izlaska iz vode, smanjujući tako rizik od gljivičnih infekcija.

Prirodni lekovi za gljivice na noktima pružaju efikasnu alternativu farmaceutskim proizvodima. Međutim, važno je imati na umu da lečenje gljivičnih infekcija noktiju zahteva strpljenje i doslednost. Ovi tretmani često daju rezultate tek nakon nekoliko nedelja redovne primene.

Ako nakon nekoliko nedelja primene prirodnih lekova ne primetite poboljšanje, ili ako se simptomi pogoršaju, obavezno se obratite lekaru. U nekim slučajevima, posebno kod težih infekcija ili kod osoba sa oslabljenim imunitetom, može biti potrebna medicinska intervencija.

Borba protiv gljivica na noktima nije samo pitanje estetike – to je važan korak u očuvanju celokupnog zdravlja vaših stopala i noktiju. Uz pravilnu negu, doslednu primenu prirodnih lekova i održavanje dobre higijene, možete vratiti zdravlje i lepotu svojim noktima na prirodan i bezbedan način. Bilo da se pripremate za plažu ili jednostavno želite zdrave nokte, ovi prirodni lekovi mogu vam pomoći da postignete željene rezultate.

 

Izvor: N1

news-img

Privrženost je osnova roditeljstva

Beograd, 4. oktobar – Dr Gordon Njufeld, svetski priznati stručnjak u oblasti ranog razvoja i dečje psihologije, večeras je u punoj glavnoj sali MTS Dvorane sa beogradskom publikom razgovarao na temu „Kako zadržati bliskost sa decom uprkos izazovima odrastanja?“.

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img