cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

10 saveta za brigu o sebi nakon embriotransfera

Odabir prave klinike za VTO je najvažniji korak na vašem putu ka roditeljstvu. Uz tim iskusnih stručnjaka, veoma je važno da osetite i emotivnu podršku u svakom koraku ovog zahtevnog procesa, posebno u periodu nakon embriotransfera.

10 saveta za brigu o sebi nakon embriotransfera

Proces VTO je izuzetno zahtevan, na svim nivoima, i često smo veoma zabrinute i ne znamo na koji način da pomognemo sebi kako bi što bezbednije i sa što manje stresa prošle kroz ovaj izazovan postupak.

 

Moja priča počela je i završila se na klinici Pronatal u Beogradu, čiji je ceo tim omogućio meni i mom suprugu, da se na svakom koraku osećamo podržano i sigurno.

 

Posebno zahtevan period za mnoge parove, naročito žene, jeste period nakon transfera embriona u matericu. U tom periodu je puno pitanja, dilema kako treba da se ponašete, šta je dozvoljeno da radite, a šta ne. Svaka od vas želi da bude sigurna da je učinila sve što je u njenoj moći kako bi osigurala uspeh. Dobra vest je da pre i posle prenosa embriona podjednako treba da brinete o sebi i da zaista nije komplikovano.


Pre svega, čestitam! Dolazak do transfera embriona je sam po sebi već ogroman uspeh.

Nakon transfera embriona, davanje prioriteta brizi o sebi je ključno za vaše fizičko i emocionalno blagostanje. Ovaj delikatan period najčešće je ispunjen iščekivanjem i anksioznošću, tako da preduzimanje koraka koji podrazumevaju brigo osebi mogu značajno uticati na vaše raspoloženje u ovom periodu.

U nastavku ćete pronaći deset jednostavnih saveta koje sam ja dobila od mog lekara na klinici Pronatal, za brigu o sebi tokom ovog neizvesnog perioda.


1. Zdrava ishrana

Vodili ste računa kako se hranite pripremajući se za IVF, jel’ tako? Samo nastavite sa tim, zapravo dobra ideja je da se hranite kao trudnica. Na kraju krajeva, ako sve bude po planu, dobićete bebu o kojoj ćete brinuti za 9 meseci i želite da budete odličnog zdravlja. Ako ste zbunjeni, na klinici Pronatal imaju nutricionistu koja je master ishrane i suplementacije za neplodnost i može vam pomoći u odabiru adekvatnih namirnica!

 

2. Slušajte svog lekara i nastavite i sa uzimanjem lekova

Ako vam je lekar rekao da nastavite sa uzimanjem određenih lekova, onda svakako treba da uradite prema uputstvima. Progesteron je posebno važan za održavanje trudnoće i moguće je da će vam tražiti da nastavite sa terapijom. Prema savetu doktora nastavite i sa vitaminima.

 

3. Folna kiselina je neophodna

Kad smo već kod vitamina, dobra ideja je da počnete da uzimate folnu kiselinu, ako već niste. Pokazalo se da suplementacija folnom kiselinom smanjuje rizik od defekata neuro-cevi, srčanih mana i rascepa nepca. Razgovarajte sa svojim lekarom i potražite njegov savet o tome koliko vam je folne kiseline potrebno.

 

4. Ne ignorišite simptome

Sada je vreme da obratite posebnu pažnju na svoje telo. Pratite sve fizičke promene ili simptome koje imate. Ne ustručavajte se da kontaktirate svog lekara ako imate bilo kakve nedoumice.

 

5. Odolite iskušenjima – ne radite test na trudnoću ranije

Možda ćete biti u iskušenju da uradite test na trudnoću. Molim vas, nemojte. Vašem telu će biti potrebno nekoliko nedelja da izgradi dovoljno hormona trudnoće, HCG, neophodnog da potvrdi da ste trudni. Kada „šta ako“ postane preteško za odupreti mu se, izvadite onu slagalicu od 1500 delova koju ste kupili za vrame pandemije.


Briga o sebi nakon embriotransfera

Vodili ste računa kako se hranite pripremajući se za IVF, jel’ tako? Samo nastavite sa tim...

 

6. Razmazite sebe – čitajte, šetajte, bindžujte serije….

Embrion će se implantirati u narednih nekoliko dana, pa je važno da se opustite i razmišljate pozitivno, bez stresa. Ako je moguće, uzmite nekoliko slobodnih dana na poslu. Isključite se iz svetskih problema. Dnevnim vestima, društvenim mrežama i svim ostalim životnim zahtevima možete se vratiti kasnije. Vreme posle transfera zahteva šetnju parkom ili duž plaže, ruku pod ruku sa vašim partnerom. Uživajte u svom omiljenom zdravom obroku, u onoj TV emisiji uz koju se glasno smejete ili bindžujte novu sezonu serije koju ste željno iščekivali.

 

7. Podrška najbližih je važna

Okružite se prijateljima ili porodicom koji vas podržavaju, važno je da budete sa ljudima koji vam pružaju nadu i ljubav. Provodite što više vremena sa svojim partnerom, pronađite zajedničke načine da se opustite i da lakše prevaziđete stresan i izazovan period pred vama.

 

8. Odmarajte

Dozvolite sebi da se odmorite. Pokušajte da se opustite uz neke lagane aktivnosti koje su vam dozvoljene. Izbegavajte naporne vežbe. Slušajte svoje telo. Izbegavajte podizanje teškog tereta ili energične aktivnosti koje mogu da opterete vaše telo.


9. Ostanite hidrirani

Pijte dosta tečnosti da bi vaše telo bilo hidrirano. Ovo može pomoći u smanjenju nadimanja i poboljšanju vašeg opšteg blagostanja.


10. I psihološka podrška je važna i uvek dobrodošla

U jednom trenutku krenu simptomi, jave se neprimetno i lukavo. Žigne jako u donjem stomaku - da li je implantacija ili stiže ciklus? Implantacija je i tačka! Grudi zabole, opet sumnja, sve liči kao da dolazi "veštica". Guglam "Da li grude bole u trudnoći". I polako, ali sigurno osećam da sam u stresu, osećam brigu i strah! Pitanje „Da li sam trudna?“ prolazi mi kroz glavu stotinu puta dnevno. Kako dani odmiču sve je teže pronaći mir!


Zapravo moglo je biti tako, ali nije. Jer prihvatila sam ruku podrške. Psihološka podrška sastavni je deo VTO postupka bolnice Pronatal Beograd i oni su po prvi put uveli ovakav vid podrške nama, koji koračamo nešto težim putem do zdravog potomstva.


Svetska zdravstvena organizacija na temelju istraživanja ustanovila da je uspešnost IVF procedura i do 30% bolja uz stručnu psihološku podršku.

 
Svesna mnogih prednosti koje Pronatal pruža, moju odluku da baš na ovoj klinici krenem u postupak donela sam između ostalog i saznavši, da je psiholog uključen u sve ključne faze VTO postupka. Znala sam da ću uz stručnu pomoć bezbednije proći kroz stresne situacije i zahtevne emocije, kojih u VTO priči ima na pretek.


Tokom borbe za bebu menjamo način života, odričemo se mnogih stvari, živimo u stalnom iščekivanju, nadamo se, strepimo. Osećamo se bespomoćno, razoračano, krivimo sebe. Moramo li zaista kroz sve to prolaziti sami? Psihoterapija nam omogućava da detaljno istražimo mnoga pitanja, kako bismo došli do veće samosvesti i ličnog rasta, jer sve to pozitivno utiče na VTO proces.


Promo objava

news-img

Ne propustite brojne radionice ovogodišnjeg KIDS FEST-a

Najavljeni jubilarni dečiji filmski festival KIDS FEST pored bogatog filmskog programa, ove godine, tokom svog devetodnevnog održavanja od 12. do 20. oktobra, organizuje u mts Dvorani i veliki broj raznovrsnih i kreativnih radionica.

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img