cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

10 načina da naučite decu da je u redu doživeti neuspeh

Naučite zašto spasavanje dece od neuspeha može doneti više štete nego koristi i kako možete pomoći svom detetu da uči iz svojih grešaka.

10 načina da naučite decu da je u redu doživeti neuspeh

Svi roditelji žele da vide svoju decu uspešnu na raznim poljima, ali je jednako važno naučiti svoju decu da neće uvek uspeti i da je to sasvim u redu. Neuspeh se može detetu objasniti kao pokušaj, vežbanje i ulaganje napora - i da ukoliko se desi da dožive neuspeh, nemaju čega da se stide. Na kraju krajeva, nerealno je biti dobar u svemu. Deca koja ne znaju da prihvate neuspeh podložna su anksioznosti i to može kasnije u životu u određenim situacijama, dovesti do većih problema.


Pročitajte na koje načine možete pomoći detetu da se nosi sa neuspehom:


1. Svi prave greške

Prva stvar koju treba da uradite je da pomognete svojoj deci da shvate da svi ponekad grešimo. Možete im pričati o svojim greškama iz detinjstva i šta ste iz njih naučili. Takođe je važno da izbegnete negativnu reakciju kada vaša deca pogreše. Pokušajte da ostanete mirni i izbegavajte da delujete ljuto ili razočarano. Ovo će im pomoći da se ne osećaju neprijatno kada u budućnosti osete potrebu da vam priznaju grešku.


2. Neuspeh je neophodan deo uspeha

Objasnite im da naš mozak raste i razvija se na važne načine kad god dođe do neuspeha. Kada deca shvate ovaj koncept, njima (i nama) mogu se desiti neverovatne stvari. Zato pitajte ih šta su naučili? Neka shvate gde su pogrešili a zatim i pronađu rešenja (ili ih zajedno pronađite) koja će im pomoći da napreduju, da razmišljaju kreativno iskoriste svoje veštine rešavanja problema kako bi došli do novih ideja. U svakom neuspehu postoji potencijal za učenje.


 

U redu je biti tužan
U redu je biti tužan, ali je takođe važno prihvatiti poraz ili gubitak i nastaviti dalje. Svi znamo za izreku 'nemoj da budeš loš gubitnik' i istina je – ako se baviš sportom, prihvati poraz, nasmeši se i čestitaj protivniku. U stvari, bilo da pobedite ili izgubite, uvek se nakon toga rukujte – to je ono što odlikuje prave velikane bilo gde i bilo kada.

3. U redu je biti tužan

Ohrabrite svoju decu da pričaju o svojim neuspesima i osećanjima prouzrokovanim neuspehom. Naučite ih da je redu je biti tužan i neraspoložen, ali i da je takođe važno prihvatiti poraz ili gubitak i nastaviti dalje. Možda vam je poznata izreka "nemoj da budeš loš gubitnik" i istina je, ako se baviš sportom, prihvati poraz, nasmeši se i čestitaj protivniku. U stvari, bilo da pobedite ili izgubite, uvek se nakon toga rukujte – to je ono što odlikuje prave velikane bilo gde i bilo kada.


4. Ne krivi druge

Naučite ih i da ne krive druge i ne traže izgovore za svoje neuspehe. Neka preuzmu odgovornost, prihvate svoje greške i uče iz njih. U timskom okruženju, kao što je sport, svaka pobeda ili gubitak je za tim. Ako vaš saigrač promaši gol u poslednjem minutu, gubitak utakmice nije njegova greška i ne treba na njega svaliti krivicu. Kao što biste zajedno proslavili pobedu da je postigao gol, na isti način prihvatite njegovoj promašaj, odnosno poraz - kao tim.


5. Zamoli za savet

Kažite detetu da samo zato što ovaj put nije uspelo ne znači da treba da odustane. Podsetite ga da može da pita za savet vas, svog učitelja, trenera ili nekog iskusnijeg za savet, a zatim i da dobijeni savet i primeni kako bi istu grešku izbeglo u budućnosti.


6. Bravo za uložen trud

Kada stavite naglasak na trud, deca će shvatiti svoju sopstvenu vrednost, razvijaće samopoštovanje, razmišljaće o svom rastu i biće otpornija pri suočavanju sa preprekama. Ako ih hvalite samo kada uspeju, mogu razviti strah od rizika i isprobavanja novih stvari.


7. Prihvatite svoj neuspeh

Vaša deca vas posmatraju. Ako ste neko ko nikada ne greši, biće im teško da shvate da je u redu pogrešiti. Da biste naučili svoju decu da prihvate neuspeh, pokažite im svojim primerom da je u redu praviti greške.


8. Nikad ne prestaj da pokušavaš

Važno je da ohrabrite svoju decu da rizikuju i isprobavaju nove izazove, čak i ako u početku možda neće biti savršeni. Preuzimanje rizika omogućava deci da istraže svoja interesovanja i talente. Možda otkriju nove strasti i veštine koje inače nikada ne bi imali. Neuspeh nas može učiniti jačom, boljom osobom sve dok učimo iz njega i primenjujemo učenje u praksi. Najvažnija stvar koju treba zapamtiti i na koju treba podsetiti svoje dete je da je mnogo bolje ne uspeti u pokušaju nego uopšte ne pokušati.


9. Ohrabrujte pozitivan samogovor

Ovo znači naučiti decu da razgovaraju sa sobom na pozitivan način. Na primer, ako se vaše dete oseća tužno zbog greške koju je napravilo, ohrabrite ga da kaže nešto poput: „Mogu da naučim iz ovoga i budem bolji sledeći put." Pozitivan samogovor će pomoći deci da se osećaju sigurnije i sposobnije. Takođe će ih naučiti kako da sami sebi budu najbolji oslonac u suočavanju sa nedaćama.


10. Greške se dešavaju, ali život ide dalje

Objasnite im da je život pun uspona i padova i da će način na koji reaguju na poteškoće i razočaranja na kraju dovesti do uspeha.

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img