Anoniman
|
U porodilištu mi nisu dozvolili da dojim sedeći, a meni ležeći položaj za dojenje nije odgovarao, nikada ga nisam savladala, jer je bebina glava bila 3 puta manja od moje dojke, pa je nekako uvek upadao ispod... Kada sam stigla iz porodilišta, grudi su mi bile pod upalom (blagom), zvezde sam videla kada je patronažna sestra počela da ih stiska i izmlaza. Tada sam počela da dojim sedeći, mada još uvek neadekvatno, nešto podbočeno jastucima, u toj meri neadekvatno da nisam znala da dojim ako nemam jastuk, a nisam ga nosila sa sobom, pa sam za podoje trčala kući. Tako sve dok jednoj mojoj poznanici nije pala roletna, i nije mi jednom namestila bebu na ruku (i dojku) onako kako valja. Onda više nije bilo problema. Dojila sam ga 3 meseca. Zašto tako kratko? Zato što mi je u levoj dojci nestalo mleka, imala sam samo za jutarnji podoj, čak i za njega nedovoljno, a sve ostalo je sisao iz desne. Počeli su da mu rastu zubi, pa je imao foru da desnima stegne bradavicu, a ručicom čupa dojku iz usta. Jasno vam je... nisam imala ragade, nego ragadetine! Kada već nekih 2 nedelje nije htelo da prođe, uz Mulimam komprese i mast, odbila sam ga od dojke. Još dve nedelje sam se izmlazala, sve manje i manje, i davala mu na flašicu, i kombinovala sam adaptiranim mlekom, i sa nekih 3,5 meseca je potpuno prestao da jede moje mleko. Što se mastitisa tiče... to je jedna strašna stvar! Boli k'o sam đavo! Ustajala sam noću da se izmlazam pre njegovog podoja, da bi mogao normalno da uhvati bradavicu u usta, a ako to ne uradim - haos! Kada je sa nepuna 2 meseca izbacio noćni podoj - krenula je totalna agonija za mene! Čvorovi na sve strane do jutra, pa bez obzira što on spava celu noć, ja sam ustajala da se izmlazam. U desnoj dojci sam imala jedan čvor koji je bio stalno tu. Masirala sam ga - ali nije prolazio. Nestao bi odmah nakon podoja, međutim, veoma brzo se vraćao. Baš zbog tog čvora sam mu i davala češće da sisa desnu, možda je zbog toga i nestalo mleka iz leve. Nosila sam kupus na dojkama da se razbiju čvorovi, ma ništa nije pomagalo sem redovnog izmlazanja. Godinu dana nakon prestanka dojenja sam bila na kontroli dojki, i izvađen mi je benigni tumor sa mlečnom cistom u sredini, iz desne dojke... Mislim da je to posledica onog čvora koji je stalno bio prisutan. Iako sam se namučila sa dojenjem - dojila bih i sledeće dete. To je veoma specifičan kontakt majke i deteta. Ne osuđujem žene koje ne žele (ne "ne mogu", nego "ne žele") da doje. To je njihov izbor.
< Poruku je uredio Tasha RR -- 26.3.2009 8:51:46 >
|