_Maki_
|
Devojke, htela bih da podelim sa vama naše iskustvo sa preparatima za poboljšanje spermograma. MM je pre skoro godinu dana radio prvi spermogram, i dijagnoza je bila Olygoasthenospermia, dakle i broj i pokretljivost su problematični. Počeo je da pije suplemente koji se preporučuju za bolji spermogram (sam je napravio kombinaciju na osnovu preporučenih vrednosti) i rezultati su vrlo brzo bili bolji. Onda je prešao na Proxeed na preporuku dr. Posle pet meseci (maj 2012) ovih terapija dijagnoza je Normospermia (mada sve oko donjih vrednosti), dr preporučuje da mm više ništa ne pije. Bila sam skeptična, ali ajde da poslušamo dr, valjda zna šta radi, u septembru smo ponovili spermogram i svi parametri su se pogoršali, a posebno broj, tako da je dijagnoza ponovo Olygoasthenospermia. Sad, sve ovo sam već pisala na ovoj temi, pa da pređem na stvar. MM se vratio na Proxeed, ali kao što znate, ovo je prilično skup preparat. Nedavno sam na drugom forumu našla preporuku za američki sajt koji radi dostavu i u Srbiju, a bave se prodajom farmaceutskih proizvoda. Inače, kod nas Proxeed košta oko 11,000 RSD za mesec dana, Profertil je oko 6,000 (koncentracija aktivnih sastojaka je manja u ovom preparatu je manja nego u Proxeedu), a kombinacija koju smo sami pravili kao ekvivalent Proxeed-u, kupovinom pojedinačnih supstanci u domaćim apotekama, između 5,000 - 6,000 RSD. MM je preko ovog sajta napravio kombinaciju koja po svom sastavu u potpunosti odgovara Proxeed-u i po sastavu i po dozi (L-carnitine, cink, selen, folna kiselina, Q10, vitamin C, B12) i to nas je izašlo 2,200 RSD sa nekih 10% popusta koji je važio u to vreme + 10$ popusta za nove članove - inače ova narudžbina izađe oko 2,700 RSD. Mi smo u narudžbinu još ubacili i još par suplementa kojih nema u Proxeed-u, a koji se preporučuju za bolji spermogram (vitamin E, L-arginin) i pojačali smo neke doze (Q10 u Proxeed-u iznosi 40mg, mi smo ubacili 200 mg, vitamin C). Sve to ukupno sa popustom nas je izašlo 3,200 RSD, a inače bi nas izašlo 3,800 (tj. toliko će nas izaći buduće narudžbine, pošto više neće biti ovih jednokratnih popusta). Ako imate malo vremena, može vas mesečna doza suplemenata izaći skoro tri puta jeftinije, sa većom koncentracijom sastojaka. Nama je Proxeed pomogao, ali nije doveo do čuda, a ja nisam zatrudnela. Posle neuspelih IUI spemamo se za VTO, ali nećemo odustati od "prirodnih radova", zato nastavljamo sa terapijom, ali u svojoj režiji, da bismo bar malo smanjili troškove, koji su posle godinu dana prilično veliki (već sam pisala, nas je dosadašnja borba sa sterilitetom koštala 200,000 RSD), a bez rezultata. Izvinite ako je post malo duži
|