viking -> Norveške rolnice sa cimetom (2.11.2009 19:24:24)
|
Iako je recept dugačak, vrlo je jednostavan i ne treba mnogo vremena, ne dajte se obeshrabriti! OVe rolnice su definitivno najlepše slatko pecivo koje sam jela, a naročito su zgodne sada pred Božić kada cela kuća treba da miriše na cimet... Norveške rolnice sa cimetom Za testo: 600 g brašna (mada uvek shvatim da mi treba više) 100 g šećera Pola kašičice soli Jedan paketić svežeg kvasca od 45 g (nemojte kvasac u kesici, testo neće dobro narasti, pitajte Anu RR [sm=smiley4.gif]) 100 g putera 400 ml mleka 2 jajeta Kesica vanilin šećera Za nadev: 150 g mekog, neslanog putera (istopim u mikrotalasnoj) 150 g šećera 2 kašike cimeta (može i malo više ako baš volite) Šaka oraha ili mešavine oraha, lešnika, badema, šta god, samleveni Malo karanfilića koje takođe meljete zajedno sa orasima Kesica vanilin šećera Jedno umućeno jaje za glazuru Pomešati brašno, šećer, vanilin šećer, so i kvasac. Istopiti puter i pomešati ga sa mlekom i jajima i sve sjediniti sa ovom prethodnom mešavinom. Sve dobro umešati, može rukama a može i mikserom sa onim nastavcima za testo. Ja rukama to mesim bar 5 minuta, i više, da bi se kvasac lepo rasporedio. Ovde uglavnom dodam još brašna jer mi testo bude mnogo lepljivo. Napraviti loptu od testa, prekriti krpom i ostaviti 25 minuta. Odvojiti oko trećine testa i razvući ga u tanki pravouganik kojim ćete prekriti dno pleha (ispod tog testa ne zaboravite da stavite pak-papir). Na toj podlozi ćete kasnije ređati rolnice. Ostatak testa stavite na radnu površinu prethodno posutu brašnom, i oklagijom ga razvucite u pravougaonik približne veličine 50_x_25cm. Umešajte sve sastojke za nadev i rasporedite ga ravnomerno po testu. Umešajte cimet i šećer pre nego mu dodate istopljeni puter da se ne bi stvarale grumuljice. Urolajte testo u „rolat“, i isecite na parčiće oko 2cm širine, trebalo bi da dobijete oko 20 rolatića. Poređajte ih na podlogu od testa koju ste ranije postavili na pak-papir i pleh. Nema veze ako su poređani blizu, neće smetati da se „dodirnu“ kad narastu. Umutite jaje i četkicom namažite svaki rolatić sa svih strana. Ostavite da narastu još 15 minuta. Zagrejte rernu na 230 C i pecite oko 20-25 minuta, dok ne dobiju zlatno braon boju. Mmmmmm.....
|
|
|
|