Peace* -> Ušteda električne energije (26.1.2015 9:39:18)
|
U decembru mi je stigao račun (novembarski) za struju 7.500din! [sm=smiley3.gif][sm=smiley3.gif][sm=smiley3.gif] Jako, jako sam smorila. Ukratko: živimo u stanu na poslednjem spratu, ravan krov iznad nas, 3 zida su spoljna, a četvrti gleda na ulaz. Prozore i ulazna vrata smo promenili pre 3god, i već tada primetno podigli temperaturu u stanu. Znam da bi izolacija još više pomogla, ali ostale komšije neće da rade, a onda je to baš skupo, zbog skele. Dogrevamo uljanim radijatorima. U decembru sam ih nakon računa ugasila, i počeli smo da se oblačimo kao za napolje (otprilike). Možda sam ja razmažena, ali ja volim da je u stanu 22-23, kod nas nema toliko. Gledam slike po fb, i vidim sugrađanke sa decom u šorcevima u stanu, i onda me tuga uhvati. Sem uljanog radijatora, imamo dva bojlera, jedan u kupatilu, jedan u kuhinji. Imamo mašinu za veš, i mašinu za sudove. Naravno, špret i rernu. Nakon tog računa (znači 15.12.) sam ugasila uljane radijatore i počela sam mašinu za veš da tajmiram da se pali noću. Mašina za sudove uvek radi noću. 15 dana takvog režima, i decembarski račun za struju je pao za 1500din. Znači, za ceo mesec, pao bi za 3000. Ali i dalje, to je struja na mesečnom nivou 4500din! [sm=smiley3.gif] Smorim se kad čujem da nekome stigne 1000din struje. Znam, ti ljudi nemaju bojlere u stanu, i samim tim im je u Informatici stavka "topla voda" nekih 2000din, a ja to nemam na računu za Informatiku. Ipak, zanima me, kako još štedite struju? Jel gasite bojlere danju? Ako ga ugasim ujutru u 7h, hoću imati tople vode uveče da se deca okupaju a mi istuširamo? Jel istina da bojler ustvari troši više ako ga skroz "isprazniš" pa upališ pa greje od nule? Jel istina da punjači za tel, ako ostanu u struji, a tel nije priključen, troše struju?
|
|
|
|